Αυτή η ομιλία παρουσιάζει, με ένα άμεσο και μη ακαδημαϊκό τρόπο, αυτό που στη φιλοσοφία ονομάζεται μονισμός. Δηλαδή ότι η προσωπικότητα είναι η επιδερμίδα της ύπαρξης, ενώ το αίμα που κυλά από πίσω της είναι η βίωση της μίας και μοναδικής ταυτότητας που υπάρχει στο Σύμπαν και παίρνει τις μορφές που μοιάζουν διαφορετικά όντα.
Στην Ινδία η μυστικιστική αυτή φιλοσοφία λέγεται Βεδάντα, και, ειδικά αυτή, αποτελεί την φιλοσοφική δόξα για την οποία η Ινδία είναι γνωστή.
Η γιόγκα είναι ένας τρόπος να κατευθύνεις τις ενέργειες του σώματος και του νου έτσι ώστε να έχεις αυτή τη μυστικιστική εμπειρία, αν και σε πιο καθημερινό επίπεδο χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για περισσότερη ηρεμία και σωματική και ψυχολογική ευεξία.
Εκείνοι που βίωσαν και αφομοίωσαν αυτή την ενότητα μεταξύ ατόμου και Σύμπαντος, στο συγκεκριμένο πλαίσιο είναι διδάσκαλοι της γιόγκα και θεωρούνται θεάνθρωποι.
Στο TED το βίντεο έχει την ακόλουθη περιγραφή:
Ο Jeff Lieberman, ένας –εκπαιδευμένος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης– καλλιτέχνης, επιστήμονας και μηχανικός, κάνει ένα επιστημονικό επιχείρημα για την μυστικιστική εμπειρία. Μας ζητά να αμφισβητήσουμε την πεποίθησή μας για το τι είμαστε, τη σχέση μας με το Σύμπαν και τη σχέση μας με τους άλλους. Ο νους μας είναι "μηχανή παραγωγής σκέψεων". Τι θα συνέβαινε αν κλείναμε την μηχανή; Aν υπερβαίναμε το ατομικό μας βίωμα του κόσμου;
16:47