«Τα Δόγματα της Επιστήμης» - η λογοκρισία
βίντεο
«Τα Δόγματα της Επιστήμης» - η λογοκρισία3:37 |
|
Τα Δόγματα της Επιστήμης (απαγορευμένη ομιλία στο TED)42:44 |
|
Η κβαντική ψυχή του κόσμου (επιστήμη)16:15 |
Περιγραφή του βίντεο
Στο βίντεό μου «Τα Δόγματα της Επιστήμης (απαγορευμένη ομιλία στο TED)» – ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βίντεο που έχω ανεβάσει– ο Κώστας Ψαρουδάκης σχολίασε:
«Ποιος την απαγόρευσε, από που, πότε; Δεν έγινε η ομιλία; Δεν κινηματογραφήθηκε και μάλιστα από περισσότερους του ενός επαγγελματίες; Δεν κυκλοφορεί ανεμπόδιστα εδώ και αλλού; Με ποια ακριβώς έννοια είναι ..."απαγορευμένη"; »
Και συνεχίζει:
«Εκτός αυτού, σε ποιό ακριβώς σημείο ολόκληρης της ομιλίας του προσφέρει έστω μία (1) απόδειξη των δικών του ισχυρισμών και "αυθαίρετων ερμηνειών"; Από πότε η αμφισβήτηση επιστημονικών θέσεων ή θεωριών αποδεικνύει την όποια αυθαίρετη εξήγηση κατεβαίνει του καθ' ενός γι αυτές; Ποιά "λογική" λέει ότι αν αποδείξω πως για κάτι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς επιστημονικές εξηγήσεις, τότε θα έχω δίκιο να ισχυριστώ οτιδήποτε θέλω για αυτό χωρίς την παραμικρή απόδειξη;»
Απαντώ: Το βιβλίο στο οποίο ο Σέλντρεϊκ εξέθεσε τις επιστημονικές αποδείξεις για τη δογματική φύση των δέκα πεποιθήσεων τις οποίες παρουσιάζει στην εν λόγω ομιλία του στο TED, έχει στην Αγγλία τίτλο «Η Αυταπάτη της Επιστήμης», ενώ στην Αμερική «Απελευθερωμένη Επιστήμη». Η γνωστή εφημερίδα Independent έκανε την εξής κριτική στο βιβλίο:
«Ο Σέλντρεϊκ τραβά δέκα από τα πιο ισχυρά δόγματα από το υπόγειο και τα εκθέτει στο φως της μέρας – κι έτσι κάνει στην επιστήμη, την ανθρωπότητα και τον κόσμο εν γένει, μια μεγάλη, σημαντική χάρη».
["Sheldrake drags ten of the most powerful dogmas out of the basement and into the light of day; and does science, humanity and the world a large, a considerable favour."]
https://www.sheldrake.org/books-by-rupert-sheldrake/the-science-delusion-science-set-free
Το βιβλίο έλαβε το βραβείο «Βιβλίο της Χρονιάς» από το Βρετανικό Επιστημονικό και Ιατρικό Δίκτυο.
https://www.sheldrake.org/about-rupert-sheldrake/biography
Μια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια έχει στο λήμμα του ονόματός του τα εξής:
«Ο Ρούπερτ Σέλντρεϊκ είναι βιολόγος και συγγραφέας περισσότερων από 80 επιστημονικών μελετών και 14 βιβλίων (επτά από αυτά σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς). Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους 100 κορυφαίους διανοητές στον κόσμο το 2013, από το Ινστιτούτο Duttweiler της Ζυρίχης, την κορυφαία δεξαμενή σκέψης της Ελβετίας. Ο Σέλντρεϊκ είναι γνωστός τόσο για την πρωτοποριακή έρευνα στη φυτική βιολογία (για την φυτική ορμόνη αυξίνη και την απόπτωση) όσο και για τις αντισυμβατικές επιστημονικές του θεωρίες. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη θεωρία και την έρευνά του σχετικά με τον "μορφικό συντονισμό" και τα μορφογενετικά πεδία, τις ανεξήγητες ικανότητες των ζώων και των ανθρώπων, και για τον σχολιασμό του της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της παραψυχολογίας, της θρησκείας και της πνευματικότητας. Το έργο του έχει επικεντρωθεί στη διεύρυνση των ερευνητικών θεμάτων των σημερινών φυσικών επιστημών, και στην ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών αυτών πεδίων.»
https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/rupert-sheldrake
Λοιπόν έτσι απαντιέται το δεύτερο μέρος της ένστασης του Κώστα Ψαρουδάκη, σχετικά με το αν η ομιλία εκφράζει αυθαίρετους ισχυρισμούς. Το πρώτο μέρος της ένστασης αφορά το πώς μπορεί η ομιλία να είναι απαγορευμένη και συγχρόνως να προβάλλεται στο διαδίκτυο, κι αυτό είναι το θέμα του παρόντος βίντεο. Στο βιντεοσκοπημένο αυτό απόσπασμα από Συμπόσιο Γιουγκιανής Ψυχολογίας για τη Σχέση Ύλης-Ψυχής, ο Σέλντρεϊκ διηγείται τις λεπτομέρειες της λογοκρισίας από το TED της ομιλίας του αυτής.
Αναρωτηθείτε: Γιατί υπάρχει αυτό το πάθος να κρατηθεί η επιστήμη υλιστική;
Ποιος κερδίζει από αυτό και ποια πολιτισμική νοοτροπία αυτό αντανακλά;
Είναι αυτός ο τρόπος για να βαδίσουμε προς την ευτυχία;
Μήπως έχουμε μια ψυχή που παραγνωρίζουμε, και μήπως είναι η υλιστική επιστήμη ένας σοβαρός παράγοντας που οδηγεί σε αυτή την παραγνώριση;
Μήπως είναι η επιστήμη μια δικαιολογία για να αψηφούμε την ψυχή μας και τις υποχρεώσεις μας σε αυτή;
«Η επιστήμη λέει ότι δεν έχουμε ψυχή. Λοιπόν ας ζήσουμε χωρίς ανώτερες επιδιώξεις. Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, ό,τι φάμε, χαρούμε και απολαύσουμε».
Είναι η επιστήμη το εισιτήριο για την απελευθέρωσή μας από δόγματα, ή μια πόρτα που μας βάζει σε ένα ψυχικό Μεσαίωνα, τυφλή προς την αλήθεια της ύπαρξης;
Δείτε το τρίλεπτο βίντεο, μετά διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχετική διαμάχη πιο κάτω –μια διαμάχη στην οποία (σύμφωνα με το βιβλίο "Πόλεμοι για την Ψυχή") πήραν μέρος επιστήμονες, φιλόσοφοι κι ακόμα κι ένας νομπελίστας φυσικός–, και στη συνέχεια δείτε την ίδια την ομιλία «Τα δόγματα της Επιστήμης» – ένα από τα οποία είναι ότι δεν έχουμε ψυχή.
Να κι ένα άλλο βίντεο στο οποίο γνωστοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν την επιστημονική άποψη ότι δεν έχουμε ψυχή ως δόγμα:
Η κβαντική ψυχή του κόσμου (επιστήμη)
Το βίντεο έχει την εξής περιγραφή:
«Γνωστοί επιστήμονες μιλούν για το υπερβατικό υπόστρωμα του ανθρώπινου νου, το οποίο δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον υλικό εγκέφαλο και τις λειτουργίες του.
Παραλληλίζεται, συσχετίζεται και οντολογικά συνδέεται η υπερβατική φύση της κβαντικής πραγματικότητας με την υπερβατική φύση της στιγμής της δημιουργίας του κόσμου, και σε αυτήν οράται ένα παρόμοιο "κβαντικό" υπόστρωμα το οποίο έδωσε στον κόσμο μας την ενοποιητική και υπερβατική του υπόσταση και ιδιότητα.
Ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι μέρος αυτής της υπερβατικής πτυχής της ύπαρξης, που αποκαλούμε "νου", και όχι ένα τυχαίο επιφαινόμενο χημικών συμβάντων.
Αυτό θα ήταν προφανές αν δεν είχαμε υποστεί τόση πλύση εγκεφάλου από την μανία της αμερικάνικης κουλτούρας με τη χημεία.
Η μανία αυτή αποκαλείται υλισμός, η έκφρασή της στο εδώ και τώρα καταναλωτισμός, και ο τρόπος προσέλκυσης και προσηλυτισμού των μαζών – αυτό αποκαλείται Γνώση, Στοχασμός και Επιστήμη.»
Εκτεταμένη περιγραφή του βίντεο
Το βίντεο αυτό αφορά έναν απ' τους τρόπους με τους οποίους ο υλισμός στην επιστήμη οργανώνεται για να απαγορεύσει μη υλιστικές προσεγγίσεις της εξωτερικής και της εσωτερικής μας φύσης. Το βίντεο εστιάζεται στην απαγόρευση από το TED της ομιλίας του αντισυμβατικά σκεπτόμενου βιολόγου Ρούπερτ Σέλντρεϊκ με τίτλο: «Τα δόγματα της επιστήμης».
Προσέξτε τον τίτλο αυτού του άρθρου:
"Πόλεμος στη Wikipedia για το λήμμα: "Ρούπερτ Σέλντρεϊκ"
Το βιβλίο "Πόλεμοι για την Ψυχή: το TED, η Wikipedia και η Μάχη για τον Έλεγχο του Διαδικτύου" έχει στο Amazon την ακόλουθη περιγραφή:
«Mε δημοσιογραφικό τρόπο, ο Craig Weiler εξιστορεί ό,τι ξεκίνησε ως μια φαινομενικά αβλαβής απόπειρα από το TED να βεβαιωθεί πως οι ομιλίες του θα διατηρούσαν υψηλά πρότυπα, και πώς αυτό εξερράγη σε μια άγρια επιστημονική διαμάχη. Όταν η μη κερδοσκοπική εταιρία (το TED) κατέβασε ένα από τα βίντεό του στο YouTube – μια ομιλία από τον βιολόγο Ρούπερτ Σέλντρεϊκ [στα ελληνικά με τίτλο «Τα Δόγματα της Επιστήμης (απαγορευμένη ομιλία στο TED)»]–, πυροδότησε μια έντονη συζήτηση που τελικά μεγάλωσε για να συμπεριλάβει εκατοντάδες ανθρώπους από κάθε μέρος του κόσμου. Για κάποιο διάστημα [(όσο το TED κράτησε ανοιχτά τα σχόλια)] απλοί άνθρωποι, διακεκριμένοι επιστήμονες, διαδικτυακοί τρολ και ακόμα κι ένας φυσικός κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, συγκεντρώθηκαν όλοι τους για να επιλύσουν τη μεγαλύτερη επιστημονική διαμάχη. . . όλων των εποχών:
Τι είναι η πραγματικότητα;
Η διαμάχη αντέταξε μια ποικιλία από μπλόγκερ, επιστήμονες, φουτουριστές, φιλοσόφους και άλλους διανοούμενους εναντίον του TED και μιας μικρής ομάδας αντιδραστικών, απελπισμένων να κρατήσουν νέες επιστημονικές ιδέες έξω από το κύριο ρεύμα. Το παρόν βιβλίο διερευνά τη βάση της διαμάχης και γιατί τόσο πολλοί διανοούμενοι υποστηρίζουν σημαντικές αλλαγές στην επιστημονική σκέψη.
Το βιβλίο εξετάζει επίσης το ερώτημα: Τι συμβαίνει με αυτούς τους αντιδραστικούς της επιστήμης; Εξετάζει επίσης τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που ασκούν πιέσεις στα μέινστριμ μίντια, στα πανεπιστήμια και στις επιστημονικές οργανώσεις, και που συνεργάζονται μεταξύ τους για να λυγίσουν την Wikipedia για να ευθυγραμμιστεί με τη δική τους άποψη.
Η διαμάχη για τη φύση της πραγματικότητας έχει βαθιές επιπτώσεις στην κοινωνία μας. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια άρθρα με επιστημονικό θέμα που διαβάζεις στη Wikipedia και σε δημοφιλή περιοδικά και εφημερίδες, έχουν αλλαχτεί για να αντικατοπτρίζουν την οπτική αυτών των σκεπτικιστών αντιδραστικών που έχουν οργανωθεί για να σε "προστατεύσουν" από αυτές τις "τρελές" ιδέες.»
κριτική του βιβλίου:
«Μια πρώτης τάξης αποκάλυψη μιας οργουελιανής πραγματικότητας μπροστά στα μάτια μας».
Dean Radin
Να πώς περιγράφει τα σχετικά με τον Σέλντρεϊκ γεγονότα η ιστοσελίδα του TED:
« Όταν για τις ομιλίες των Σέλντρεϊκ και Χάνκοκ έγιναν διαμαρτυρίες, οι περισσότεροι επιστημονικοί μας σύμβουλοι μάς συνέστησαν να τις κατεβάσουμε, επισημαίνοντας αμφισβητήσιμες ιδέες και επιχειρήματα και στις δύο ομιλίες. Ωστόσο, υπήρχε μια αντίθετη άποψη ότι η κατάργηση ήδη αναρτημένων ομιλιών θα οδηγούσε σε κατηγορίες για λογοκρισία. Είναι επίσης γεγονός ότι και οι δύο ομιλητές επικρίνουν το κύριο ρεύμα της επιστήμης. Αυτό τους δίνει έναν ισχυρότερο λόγο να ακουστούν από όσον έχουν εκείνοι που απλώς χρησιμοποιούν γλώσσα που ακούγεται επιστημονική για να κάνουν ανόητες αξιώσεις. Λοιπόν αποφασίσαμε να μην καταργήσουμε πλήρως τις ομιλίες από το διαδίκτυο, αλλά απλά να τις μεταφέρουμε στη δική μας ιστοσελίδα, όπου θα μπορούσε να προστεθεί πλαίσιο που θα περιλάμβανε την κριτική της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής μας, μα και θα μπορούσαμε να έχουμε μια ανοιχτή συζήτηση για αυτές. [...]
Αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν ατυχές. Γράψαμε στην διοργανώτρια του TEDx την πρόθεσή μας και της ζητήσαμε να κατεβάσει τις ομιλίες από το Youtube πριν τις ξανανεβάσουμε στην ιστοσελίδα. Εκείνη ενημέρωσε τους ομιλητές για το τι έρχεται, αλλά με κάποιο τρόπο το γεγονός ότι οι ομιλίες θα παρέμεναν στο διαδίκτυο δεν μεταφέρθηκε σε αυτούς. Ο Γκράχαμ Χάνκοκ έστειλε άμεσα μια προειδοποίηση ότι πρόκειται να "λογοκριθεί", ο στρατός των παθιασμένων οπαδών του μας κατέκλυσε με εξοργισμένα μηνύματα, και τότε αισθανθήκαμε πιεσμένοι να επιταχύνουμε την ανάρτηση στο μπλογκ και χρησιμοποιήσαμε γλώσσα που τώρα βλέπουμε πως ήταν αδέξια. Γράψαμε πως βάζαμε προειδοποιητική ετικέτα για σφάλματα τεκμηρίωσης, μα κάποια από τα συγκεκριμένα παραδείγματα που δώσαμε δεν ήταν πειστικά. Αντί για την στοχαστική συζήτηση στην οποία είχαμε ελπίσει, προκαλέσαμε θυμωμένες απαντήσεις από τους ομιλητές και τους υποστηρικτές τους.»
Στην ιστοσελίδα του ίδιου του Ρούπερτ Σέλντρεϊκ τα γεγονότα περιγράφονται ως εξής:
«Ο Ρούπερτ έδωσε μια ομιλία με τίτλο "Η Αυταπάτη της Επιστήμης" στο TEDx Whitechapel, στις 12 Ιανουαρίου 2013. Το θέμα της νύχτας ήταν: "Οράματα Μετάβασης: Αμφισβητώντας τα Υφιστάμενα Ερμηνευτικά Μοντέλα και Επαναπροσδιορίζοντας Αξίες (για Έναν πιο Όμορφο Κόσμο)." Αποκρινόμενο σε διαμαρτυρίες δύο σκληροπυρηνικών υλιστών στις Η.Π.Α., το TED κατέβασε την ομιλία [από το κανάλι του στο Youtube] και την ξανανέβασε σε μια γωνιά της ιστοσελίδας προσθέτοντας μια προειδοποιητική ετικέτα. Έδωσε δυνατότητα για συζήτηση, μα εκείνοι που καταδίκασαν την ομιλία δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που μίλησαν ήταν εξοργισμένοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν γνώριζαν το έργο του Ρούπερτ. Κατά ειρωνικό τρόπο, πριν από την απαγόρευση το βίντεο είχε μια μέτρια επισκεψιμότητα 35.000 θεάσεων. Από τότε διασπάρθηκε στο διαδίκτυο και ειδώθηκε πάνω από πέντε εκατομμύρια φορές. Επίσης μεταγλωττίστηκε στα ρωσικά και υποτιτλίστηκε σε πάνω από 20 γλώσσες.»
Παραθέτοντας και απαντώντας αναλυτικά στην κριτική πάνω στην οποία το ΤED βάσισε το κατέβασμα της ομιλίας του, ο Σέλντρεϊκ καταλήγει ότι «Οι ισχυρισμοί του TED πως η ομιλία μου περιέχει "σοβαρά λάθη τεκμηρίωσης", "πολλές παραπλανητικές δηλώσεις" και ότι "περνάει το όριο μπαίνοντας στην ψευδοεπιστήμη" είναι δυσφημιστικοί και ψευδείς».
https://blog.ted.com/open-for-discussion-graham-hancock-and-rupert-sheldrake/
Σημείωση: Αν ο Κώστας Ψαρουδάκης αποκριθεί στην παρούσα, απαντητική μου στο σχόλιό του, ανάρτηση, θα προσθέσω εδώ και σύνδεσμο για την μεταξύ μας συζήτηση.
----------------------
---------------------------------