Η Αυτοβιογραφία ενός γιόγκι

πίσω σε: Περιγραφές και Συζητήσεις
Μοιραστείτε το:

Η Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι

          βίντεο

Η Αυτοβιογραφία ενός γιόγκι

9:01

 

Περιγραφή του βίντεο

 Ο Γιογκανάντα είναι ο πρώτος πνευματικός δάσκαλος (γκούρου) της Ινδίας που δίδαξε γιόγκα και ινδική φιλοσοφία στη Δύση (στις ΗΠΑ), στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Το βιβλίο του με τίτλο "Η Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι", που μεταφράστηκε σε 34 γλώσσες σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει να είναι μπεστ σέλερ μετά από εξήντα συνεχή χρόνια και έχει επιλεχθεί ως ένα από τα 100 καλύτερα πνευματικά βιβλία του 20ού αιώνα. Η περιγραφή του βιβλίου στο Amazon είναι η ακόλουθη:

Η Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι είναι μια oμορφoγραμμένη εξιστόρηση μιας ιδιαίτερης ζωής και ταυτόχρονα μια βαθιά εισαγωγή στην αρχαία επιστήμη της γιόγκα και της δοκιμασμένης από το χρόνο παράδοσης του διαλογισμού. Αυτή η περίφημη αυτοβιογραφία παρουσιάζει ένα συναρπαστικό πορτρέτο μιας από τις μεγάλες πνευματικές φιγούρες της εποχής μας. Με γοητευτική ειλικρίνεια, ευγλωττία και χιούμορ, ο Γιογκανάντα αφηγείται την εμπνευστική ιστορία της ζωής του: τις εμπειρίες της ασυνήθιστης παιδικής του ηλικίας, τις συναντήσεις του με πολλούς αγίους και σοφούς κατά τη νεανική του αναζήτηση σε όλη την Ινδία για έναν φωτισμένο διδάσκαλο, τη δεκαετή του εκπαίδευση στο ερημητήριο ενός σεβαστού διδασκάλου της γιόγκα, και τα τριάντα χρόνια που έζησε και δίδαξε στην Αμερική. Επίσης εξιστορούνται εδώ οι συναντήσεις του με τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ (νόμπελ λογοτεχνίας), τον Λούθηρο Μπέρμπανκ, την καθολική Τερέζα Νόιμαν (που εμφάνιζε τα στίγματα του Χριστού) και άλλες διάσημες πνευματικές προσωπικότητες της Ανατολής και της Δύσης. Ο συγγραφέας ξεκάθαρα εξηγεί τους λεπτοφυείς αλλά σαφείς νόμους που βρίσκονται πίσω από τα καθημερινά συμβάντα της ζωής όσο και πίσω από τα ασυνήθιστα συμβάντα που αποκαλούμε θαύματα. Η ιστορία της ζωής του, που απορροφά τον αναγνώστη, γίνεται το υπόβαθρο για μια διεισδυτική και αξέχαστη ματιά στα ύστατα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης. Επιλεγμένο ως "Ένα από τα 100 Καλύτερα Πνευματικά Βιβλία του 20ού Αιώνα", η Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι έχει μεταφραστεί σε 34 γλώσσες και θεωρείται παντού ένα κλασικό ανάγνωσμα της θρησκευτικής λογοτεχνίας. Πολλά εκατομμύρια αντίτυπα έχουν πουληθεί και συνεχίζει να εμφανίζεται σε λίστες μπεστ σέλερ μετά από περισσότερα από εξήντα χρόνια προωτοεκδόθηκε. Βαθιά εμπνευστικό, είναι συγχρόνως πολύ διασκεδαστικό, θερμό και χιουμοριστικό και γεμάτο από τη σκιαγράφηση εξαιρετικών προσωπικοτήτων.

Κινηματογραφική ταινία με θέμα τη ζωή του Γιογκανάντα έπαιξε ο κινηματογράφος Δαναός στην Αθήνα τον Μάιο 2015. (Είδα την ταινία και τη βρήκα αξέχαστη.)

Μπορείτε τώρα να δείτε το τρέιλερ, και μετά να διαβάσετε αποσπάσματα από το βιβλίο πιο κάτω.

Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ.

---------------------------------

Αποσπάσματα
από το διεθνές μπεστ σέλερ με τίτλο "Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι"
(εκδόσεις Εστία)
με συγγραφέα τον Παραμχάμσα Γιογκανάντα,
τον πρώτο Ινδό γκούρου που δίδαξε γιόγκα στις ΗΠΑ

Η πίστη στον Θεό και η ένθερμη προσευχή σε Αυτόν

σελ. 452

Όταν εφρόντιζα τα της ετοιμασίας του ταξιδιού μου, αισθανόμουν συγχρόνως μια όχι μικρή ταραχή και ανησυχία, που θα άφηνα το διδάσκαλό μου και που θα εγκατέλειπα τον τόπο που γεννήθηκα. Είχα ακούσει πολλές ιστορίες για ένα υλιστικό πνεύμα που επικρατούσε στις δυτικές χώρες, τόσο πολύ διαφορετικό από την πνευματική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις Ινδίες, ατμόσφαιρα την οποία οι φωτεινές διάνοιες των αγίων διεφύλαξαν επί αιώνες.

Εσκέφτηκα ότι, για να αντιμετωπίσει ένας Ινδός διδάσκαλος το υλιστικό πνεύμα της Δύσεως, θα πρέπει να υπερνικήσει δυσχέρειες όχι μικρότερες από κείνες που παρουσιάζονται επάνω στα χιονισμένα Ιμαλάια.

Μια μέρα άρχισα να προσεύχομαι από πολύ πρωί, με την ακλόνητη απόφαση να συνεχίσω την προσευχή ακόμα και μέχρι θανάτου, ως που να ακούσω τη φωνή του Θεού. Ήθελα να μου δώσει την ευλογία Του και επίσης τη διαβεβαίωση πως δεν θα χανόμουν μέσα στη θολή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σύγχρονη νοοτροπία του υλικού πολιτισμού. Η καρδιά μου πήρε την απόφαση και ήθελα να πάω στην Αμερική, ακόμα περισσότερο όμως ήθελα τη θεία συγκατάθεση.

Παρακαλούσα και προσευχόμουνα, ενώ συγχρόνως κατάπινα τους λυγμούς μου. Καμία απάντηση δεν εφαίνεται να έρχεται. Το μεσημέρι έφθασα στο ζενίθ. Το κεφάλι μου μού φαινόταν πως γύριζε σαν σβούρα από τη μεγάλη μου αγωνία. Αισθανόμουνα πως αν άφηνα τον εαυτό μου να παραδοθή σε οδυρμούς, από το μέγεθος της εσωτερικής μου ταραχής, θα πάθαινα εγκεφαλική διατάραξη." […]

-----------------------------------------------------

Το μήνυμα της μονιστικής φιλοσοφίας για την έλλειψη δυισμού
στα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξης

σελ. 359-360

Το 1915, ολίγον αφότου εισήλθα στο Τάγμα των Σουάμι, μου παρουσιάσθηκε ένα όραμα με συνταρακτικές αντιθέσεις. Η σχετικότης τού ανθρωπίνου συνειδητού εξεδηλώθη πολύ έντονα. Κατά το όραμα αυτό, αντελήφθηκα, απολύτως ευκρινώς, το ενιαίον του Αιωνίου Φωτός, πίσω από τον θλιβερό δυαδισμό της φύσεως (το maya). Το όραμα αυτό μου παρουσιάσθηκε την ώρα που ήμουν μόνος στο μικρό δωμάτιο της σοφίτας, στο πατρικό μας σπίτι της οδού Gurpar.

Είχε εκραγεί ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και από μηνών η Ευρώπη εφλέγετο. […] Καθώς έκλεισα τα μάτια μου και βυθίστηκα σε διαλογισμούς, αισθάνθηκα να μεταφέρομαι συνειδητά στο σώμα και στην ύπαρξη του κυβερνήτου ενός θωρηκτού. Οι κεραυνοί των κανονιών ηχούσαν στον αέρα καθώς τα πυρά διεσταυρώνοντο μεταξύ του πλοίου και των πυροβολείων της ακτής. Μία πελωρία οβίς έπεσε στην αποθήκη των πυρομαχικών και με την έκρηξη εκόπηκε το πλοίο στα δύο, με αποτέλεσμα να βρεθώ μέσα στη θάλασσα, μαζί με τους ολίγους ναύτας που είχαν επιζήσει μετά την έκρηξη.

Με μεγάλη εξάντληση της καρδιάς κατόρθωσα να φτάσω σώος στην ακτή, όταν, αλλοίμονο! μια περιπλανώμενη σφαίρα με χτύπησε και μπήκε μες στο στήθος μου. Έπεσα χάμω με βογγητά. Το σώμα μου ολόκληρο ήταν σαν παράλυτο, και είχα ένα γενικό συναίσθημα όπως αισθάνεται κανείς όταν ένα μέλος του σώματός του μουδιάσει.

"Επιτέλους, ο μυστηριώδης θάνατος με πρόλαβε", είπα μέσα μου. Με ένα τελευταίο αναστεναγμό ενόμιζα πως πέφτω σε πλήρη αναισθησία, όταν, να! αντελήφθηκα πως βρίσκομαι στο σπίτι του πατέρα μου, και μάλιστα σε στάση λωτού!

Μ' έπιασε ένα υστερικό κλάμα και με χαρά εχάιδευα το σώμα μου, να βεβαιωθώ ότι υπήρχε πραγματικώς, και μάλιστα χωρίς τη σφαίρα στο στήθος μου. Κινούσα το σώμα μου αριστερά και δεξιά κ' έπαιρνα βαθιές αναπνοές να βεβαιωθώ ότι υπήρχα ζωντανός. Συγχρόνως όμως μ' αυτή τη χαρούμενη διαπίστωση, μου ήρχετο μια ενσυνείδητη κατάστασις, πως ήμουν το νεκρό σώμα του πλοιάρχου, ριγμένο επάνω στην αιματόβρεχτη ακτή. Το μυαλό μου βρισκότανε σε μίαν απερίγραπτη ταραχή και σύγχυση.

"Θεέ μου", έλεγα, "είμαι ζωντανός ή πεθαμένος";

Ένας φως εκτυφλωτικό, με εναλλαγές, εγέμισε τον ορίζοντα παντού, ενώ συγχρόνως ένας ελαφρός υπόκοφος κυματισμός μετέδιδε ένα ψίθυρο που έλεγε:

"Τι έχουν να κάνουν ο θάνατος και η ζωή με το φως;" Εσένα σε δημιούργησα από το δικό μου φως – μια όμοια εικόνα με Εμένα. Οι σχετικότητες της ζωής και του θανάτου ανήκουν στον κόσμο των ονείρων. Κράτησε τον εαυτό σου μακριά από όνειρα. Ξύπνησε, παιδί μου, ξύπνησε!" »

-----------------------------------------------------

Το πνευματικό Φως (Άγιο Πνεύμα) ως η πραγματική φύση του όντος, με την οποία πρέπει να ταυτιζόμαστε, αντί να ταυτιζόμαστε με την ύλη και τις απολαύσεις της

σελ. 296

«Γεμάτος χαρά, τραγούδησα μερικές στροφές από ένα περίφημο ύμνο του μεγάλου διδασκάλου Σάνκαρα [(διάσημος γκούρου της αρχαιότητας που έθεσε μαζί με άλλους τα θεμέλια της γιόγκα)]:

Δεν είμαι σκέψις, ούτε μυαλό, ούτ' έχω αίσθηση πως είμαι εγώ.

Δεν είμαι καν ο Ουρανός, ούτε η Γη, ή αυτηνής κανένα μέρος.

Είμαι Εκείνο, είμαι Εκείνο – Το Άγιο Πνεύμα – αυτό είμαι!

Δεν ήλθα από γέννησι, ούτε και θάνατο θα έχω. Σε κάστα δεν ανήκω,

Πατέρας και μητέρα για μένα δεν υπήρξαν.

Είμαι Εκείνο, είμαι Εκείνο. Το Άγιο Πνεύμα – αυτό είμαι!

Υπάρχω πέρα απ' το πέταγμα της φαντασίας. Μορφή δεν έχω.

Χωρίς εμένα όμως, καμιά ζωής εμφάνισις δεν είναι δυνατή.

Δεσμά δεν έχω, ούτε φοβάμαι. Είμαι ελεύθερος κ' ελεύθερος θε να 'μαι.

Είμαι Εκείνο – Το Άγιο Πνεύμα – αυτό είμαι.»

-----------------------------------------------------

Σύμφωνα με τις ινδουιστικές Γραφές, η γιόγκα βασίζεται στην υπαρξιακή έρευνα και εμβάθυνση, και όχι σε έναν νου που λειτουργεί μηχανικά

σελ. 324

«Ο Σάνκαρα [διάσημος αρχαίος γκούρου που έθεσε μαζί με άλλους τα θεμέλια της γιόγκα] στο περίφημο έργο του "Ποιήματα των Αιώνων" γράφει: "Με εξωτερικές και επιπόλαιες τελετουργίες δεν είναι δυνατόν να εξουδετερώσει κανείς την άγνοια. Η άγνοια εξαφανίζεται μόνο με την πραγματοποίησιν ουσιαστικών γνώσεων, η δε γνώσις μόνο με περιέργεια, με έρευνα και με ερωτήσεις αποκτάται: ποιος είμαι; τι είμαι; πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν; ποιος είναι ο δημιουργός; ποια είναι η ουσιαστική αιτία όλων αυτών; Αυτή είναι η περιέργεια που εννοώ και που προκαλεί την έρευνα με συνέπεια τη γνώση." Η διάνοια όμως του ανθρώπου δεν είναι εις θέσιν να απαντήσει στις ερωτήσεις αυτές. Εξ αυτού ορμήθησαν οι Ρίσι [αρχαίοι σοφοί] και επενόησαν το Γιόγκα, το οποίον είναι η τεχνική της πνευματικής ερεύνης.

 

 

----------------------
---------------------------------