Είναι τα εμβόλια υποχρεωτικά;
(και πώς να τα αποφύγεις)
βίντεο
Οι γονείς αναρωτιούνται αν οι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί.
Σε κάθε χώρα διαφέρει, αλλά φαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν είναι, σύμφωνα με τους νόμους (λεπτομέρειες εδώ: <http://www.managaia.gr/forum/17-Εμβολιασμός/342-Εγκύκλιος-απο-το-υπουργείο-παιδείας-με-Θέμα-τον-Εμβολιασμό-των-μαθητών.> ) , αλλά ότι η λέξη "υποχρεωτικοί" χρησιμοποιείται για να δημιουργεί φόβο στους γονείς και να εμβολιάζουν τα παιδιά. Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας γράφει:
---------------- αρχή παράθεσης --------------------
Σύμφωνα με το με αριθμ.πρωτ. Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».
Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από : α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005(τ.Α’ ΦΕΚ 287).
---------------- τέλος παράθεσης --------------------
(περισσότερες λεπτομέρειες για την παραπάνω Εγκύκλιο θα βρείτε σε ιστοσελίδα πληροφόρησης για θέματα Εκπαίδευσης εδώ:
http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/nipiagogio/1572-emvoliasmos-mathitwn-dhmotiko-nhpiagwgeio.html )
Συνεπώς η Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας κατ' ουσίαν παραδέχεται τις παρενέργειες, ή έστω παραδέχεται το φόβο για παρενέργειες ως έγκυρη αιτία για να αρνηθείς τον εμβολιασμό, και ορίζει ότι όταν οι γονείς φοβούνται παρενέργειες, πρέπει να ζητάνε από π.χ. ιδιώτη γιατρό βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης. Άρα, κατά τη γνώμη μου, ο γονιός μπορεί να πάει με αυτή την Εγκύκλιο σε γιατρό (κατά προτίμηση βέβαια γιατρό συμπαθή προς την άρνηση των εμβολίων, που μάλλον θα είναι ομοιοπαθητικός), και να του δείξει την Εγκύκλιο (εκτύπωση από http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/nipiagogio/1572-emvoliasmos-mathitwn-dhmotiko-nhpiagwgeio.html ) για να κάνει σαφές ότι το να δώσει ο γιατρός μια τέτοια βεβαίωση είναι ακριβώς αυτό που ορίζει η Εγκύκλιος ότι πρέπει να κάνει εφόσον ο γονιός επιλέγει να μην εμβολιάσει το παιδί. Και, παράλληλα, ότι ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας ΝΟΜΟΣ 3418/ 2005 (στον οποίο αναφέρεται η εν λόγω Εγκύκλιος) δεν επιτρέπει στον γιατρό να υποχρεώσει το γονέα να εμβολιάσει το παιδί, εφόσον ξεκάθαρα λέει:
Άρθρο 12
Συναίνεση του ενημερωμένου ασθενή
1. Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή.
(Ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη και άρα δεν επιτρέπεται να γίνει χωρίς συναίνεση.)
Στη συνέχεια το άρθρο ορίζει ότι για ανήλικα άτομα της βρεφικής ηλικίας (που δεν είναι σε θέση να πάρουν μέρος στην ανάληψη απόφασης λόγω ηλικίας) ο γονιός είναι αυτός που δίνει ή δεν δίνει τη συναίνεση.
Θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας εδώ:
http://www.moh.gov.gr/articles/newspaper/nomothesia-kanonismoi/194-isxyoysa-nomothesia (κοιτάξτε Άρθρο 12)
Λοιπόν ό,τι χρειάζεται είναι ένας γιατρός συμπαθής προς την επιλογή του γονέα.
Κάποιοι σε μπλογκ αναφέρουν ότι μπορεί να γίνει και αν απλά πέσεις σε σχολικό υπεύθυνο που δεν θέλει να πιέσει τα πράγματα (δηλαδή και χωρίς χαρτί από γιατρό, σε αυτή την περίπτωση).
Ή πλαστογράφηση χαρτιών! Οτιδήποτε, για να προστατέψεις το παιδί σου.
Μία μητέρα γράφει σε μπλογκ σε μία άλλη μητέρα:
«Από άλλες συζητήσεις με γονείς που στείλανε τα παιδιά τους ανεμβολίαστα στο σχολείο και ήρθαν αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα, είδα πως εξαρτάται και στην ευχέρεια του διευθυντή, αν πέσεις σε κανένα στραβόξυλο και πας με τέτοιο τσαμπουκά θα ταλαιπωρηθείς κι εσύ και το παιδί. Οι περισσότεροι το πήγαν ή μέσω ομοιοπαθητικού γιατρού, ή με πλαστογράφηση, ή με ψέματα τέλος πάντων, δυστυχώς δεν γίνεται διαφορετικά. Για μένα η λύση είναι να βρεις έναν γιατρό που θα στηρίξει την απόφασή σου και θα σου βρει την λύση. (συνήθως κάποιος ομοιοπαθητικός, γιατί κανένας άλλος συμβατικός γιατρός δεν πρόκειται να το κάνει, ακόμα και κατά των εμβολίων να είναι, πράγμα σπάνιο εννοείται.)»
Δύο ιδέες για το πώς να ψάξεις γιατρό που θα το δεχτεί: ψάχνοντας (π.χ μέσω τηλεφώνου) σε ομοιοπαθητικούς, ή ρωτώντας για τέτοιο γιατρό σε σχετικά διαδικτυακά φόρουμ για να απαντηθεί από γονείς που βρήκαν τέτοιον γιατρό πριν από σένα.
Η ιατρική αντένδειξη που θα πρέπει να γράψει ο γιατρός προφανώς θα μιλά για πολλαπλές αλλεργίες λόγω των οποίων αντενδείκνυται να εμβολιαστεί το παιδί.
-------------
(Η σελίδα αυτή είναι σχόλιό μου στο βίντεό μου για τα εμβόλια.)