Είναι η γιόγκα σατανική λατρεία ή προσφέρει πνευματικότητα και υγεία; “

πίσω σε: Περιγραφές και Συζητήσεις
Μοιραστείτε το:

Είναι η γιόγκα σατανική λατρεία
ή προσφέρει πνευματικότητα και υγεία ;


(45) Η αλληλογραφία αυτή με τον unickvj ξεκίνησε από το βίντεο:

Οι γιατροί μιλάνε για τον μαγνητοσκοπημένο άγγελο

Επιμέρους θέματα:
θρησκεία, πίστη, μυστικισμός, σατανισμός, πνευματικότητα, υγεία,
επιστημονικά στοιχεία για τη γιόγκα, εγκλήματα της ορθοδοξίας, μυστικιστικές εμπειρίες


Πρόλογος

Αν επιμένω στο θέμα των ωφελημάτων της γιόγκα στην υγεία, και, στο δεύτερο μέρος τούτης της παρουσίασης, παρουσιάζω τόσες επιστημονικές ανακοινώσεις από τους μεγαλύτερους ιατρικούς οργανισμούς της Αμερικής για τα ωφελήματα της γιόγκα στην υγεία, είναι διότι οι χριστιανοί δημιούργησαν και προωθούν την ιδέα ότι η γιόγκα κάνει κακό στην υγεία (και ότι δημιουργεί κατάληψη από σατανικά πνεύματα) για να απαγορέψουν μορφές πνευματικότητας άλλες από τον χριστιανισμό. Στο ακόλουθο φαξ, για παράδειγμα, που εστάλη από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς σε γυμναστήρια της Αττικής (περιλαμβανομένου και ενός γυμναστηρίου στην Αγία Παρασκευή όπου πήγα να διδάξω γιόγκα), ζητείται από τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων να μην περιλάβουν την γιόγκα στα προγράμματά τους, διότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, βλάπτει την υγεία και «αποτελεί βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος». Παρόμοια συνέβησαν και με την πανεπιστημιακή μου σχολή όταν σπούδαζα. Μέσα από public relations (κονέ με διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ) η χριστιανική εκκλησία προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να έλθει σε επαφή με μορφές πνευματικότητας άλλες από τον χριστιανισμό.
Η ερώτησή μου είναι:
                                           Ο ελληνικός λαός ερωτήθηκε;

Ο Γκάντι είχε δίκιο όταν έλεγε:
                               «Μου αρέσει ο Χριστός σας, όχι οι χριστιανοί σας»

Γιατί όπου υπάρχουν άνθρωποι, και μάλιστα άνθρωποι φανατικά πιστοί σε μια θρησκεία, επιστήμη ή ιδεολογία, εκεί υπάρχουν και προκαταλήψεις, μίση, παρασκηνιακές δραστηριότητες και κρυφά κίνητρα. Διαφορές, βέβαια, θα υπάρχουν. Εγώ, ας πούμε, δεν μπορώ να συμφωνήσω με το χριστιανισμό ότι δεν συμβαίνει μετενσάρκωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα κατηγορήσω το χριστιανισμό για συνεργασία με το διάβολο ή ότι δεν θα αναγνωρίσω την πνευματικότητά του, εκεί που αυτή λάμπει.
Το σημαντικό θέμα είναι ο νους να μην είναι κολλημένος. Όταν ο νους και η καρδιά είναι ανοιχτά, οι μεταξύ μας πράξεις θα είναι διαφανείς και θα αλληλεπιδρούμε αρμονικά και με αγάπη παρά τις διαφορές μας. Γιατί η ζωή δεν είναι πράγματι ένας πόλεμος εναντίον των άλλων (π.χ. εναντίον των άπιστων αιρετικών κλπ.) αλλά εναντίον εκείνου του μέρους του εαυτού μας που ένας αμερόληπτος παρατηρητής από τον Άρη θα χαρακτήριζε δίκαια ως κίβδηλο.
Γι’ αυτό και ο ιστοχώρος αυτός είναι ανοιχτός ακόμα και προς το χριστιανισμό, τη θρησκεία που νομίζει ότι γνωρίζει «τον ένα και μοναδικό Θεό». Γιατί με ενδιαφέρει περισσότερο η θειότητα του Χριστού και η αγιότητα των αγίων του, από τις προκαταλήψεις, τις παρανοήσεις και τα διανοητικά κολλήματα των πιστών του.


unickvj
Η ορθοδοξη θρησκεια ειναι η πιο ελευθερη θρησκεια στο κοσμο. Υπαρχουν θρησκειες που επιβαλουν την πιστη τους με νομο, αδιαφορωντας για τα πιστευω του καθενος, και αν τολμησουν να αλλαξουν πιστευω και πιστη τιμωρουνται με θανατο. Oποιοσδηποτε εδω στην Eλλαδα μπορει να πιστευει ο,τι θελει, μπορει να φυγει απ' την ορθοδοξη πιστη και να μην καν δικαιολογησει το λογο. Eλευθεροι ανθρωποι με ελευθερα πιστευω και πιστη. Tο θεμα ειναι: εχουμε διακριση ?

ΚΙΜΩΝ
Η ορθοδοξία κυνηγά τα άτομα με εναλλακτικές θρησκευτικές απόψεις. Κοίτα την ιστοσελίδα μου youtubetranslations.gr/persecution_of_yoga_pop_up.htm

unickvj
Nαι το ειδα αλλα δεν εχω καταλαβει ακομα τη λεξη "κηνυγα" που την ειδες.......

ΚΙΜΩΝ
Η εκκλησία παρεμβαίνει προκειμένου να με σταματήσει από το να ασκήσω το επάγγελμά μου, διότι (τουλάχιστον όπως πιστεύει αυτή) αυτό εκφράζει μη ορθόδοξες αντιλήψεις.
Είναι αυτό ανεξιθρησκεία;
Ως προς το ότι δεν σε σκοτώνει σωματικά, έχεις δίκιο (δεν την παίρνει κιόλας να το κάνει). Αλλά σε βλάπτει επαγγελματικά. Και με αυτό τον τρόπο βέβαια σε βλάπτει και σωματικά. Δεν βλάπτεις κάποιον σωματικά όταν τον εμποδίζεις να ασκεί το επάγγελμά του; Φυσικά, όταν αυτός βλάπτει την κοινωνία, πρέπει να παυστεί. Αλλά σε μια ελεύθερη κοινωνία τέτοιες αποφάσεις τις παίρνουν πολιτικά δικαστήρια και όχι εκκλησιαστικές επιτροπές. Η κόκα κόλα δεν έχει το δικαίωμα να πληρώσει έναν μαγαζάτορα να μη βάλει μέσα πορτοκαλάδες, επειδή δήθεν κάνουν κακό στην υγεία
*, ή να βάλει στην τηλεόραση διαφήμιση «οι πορτοκαλάδες σκοτώνουν». Το αν σκοτώνουν ή όχι θα το αποφασίσουν πολιτικά όργανα, όχι άτομα κάποιας εμπορικής ή θρησκευτικής παράταξης ή ιδεολογίας. Τότε ούτε ελεύθερο εμπόριο έχουμε ούτε ανεξιθρησκεία.
Ρώτησε η κόκα κόλα τους πελάτες του καταστήματος αν επιλέγουν να πίνουν πορτοκαλάδα;
Ρώτησε η εκκλησία τους πελάτες του γυμναστηρίου αν επιλέγουν να κάνουν γιόγκα; Εσύ με ποιο δικαίωμα σταματάς εμένα τον Έλληνα πολίτη από το να πηγαίνω σε γυμναστήρια και να κάνω γιόγκα; Έχεις τέτοιο δικαίωμα;
Ας πούμε ότι εμείς οι δάσκαλοι γιόγκα κάναμε μια επιτροπή και βγάζαμε ένα σποτάκι στην τηλεόραση που έλεγε ότι οι χριστιανοί ιερείς βρίσκονται σε συνεργασία με το διάβολο. Πώς θα σου φαινόταν αυτό;
Φυσικά, εμάς δεν θα μας περνούσε καν από το μυαλό να κάνουμε κάτι τέτοιο...
Απλώς παρατήρησε το γεγονός ότι, παρότι έχω διωχθεί επαγγελματικά από τη χριστιανική θρησκεία, έχω βάλει μπόλικα χριστιανικά βίντεο σε αυτό το σάιτ.
Γιατί εμείς δεν λειτουργούμε με βάση το συμφέρον ή θρησκευτικές εμπάθειες και προκαταλήψεις. Απλά αρνούμαστε να σκεφτούμε με αυτό τον τρόπο...
Παρατήρησε επίσης το γεγονός ότι το παρόν βίντεο, πάνω στο οποίο έκανες το αρχικό σου σχόλιο, λέει ότι ένας άγγελος παρενέβη για να σωθεί ένα πολύ άρρωστο κοριτσάκι, σε κάποιο νοσοκομείο, και κάποια άτομα τον είδαν, κι επίσης φωτογραφήθηκε.
Άρα το βίντεο είναι χριστιανικό.
Το δικό σου πρόβλημα λοιπόν ποιο ήταν; Κατ' ουσίαν, το σχόλιό σου έλεγε: "Αδύνατον! Αδύνατον! Αφού δεν είναι ορθόδοξοι!"
Πρέπει επίσης να υποθέσω ότι, στο αρχικό σου σχόλιο, κατά έναν παράξενο τρόπο, υπονοείς ότι η καθολική ή προτεσταντική πίστη (εφόσον το βίντεο είναι αμερικανικό) επιβάλλει τις πεποιθήσεις της, σε αντιδιαστολή με την ορθόδοξη πίστη.
Ισχύει κάτι τέτοιο;

* Τα αναψυκτικά κάνουν πράγματι κακό στην υγεία. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα...

unickvj

"Φιλε μου αυτο που θελω τοση ωρα να πω ειναι οτι αν ειμασταν σε καποια μουσουλμανικη χωρα, δεν θα εμπαινες καν στη σκεψη ουτε να γραψεις την αποψη σου και καταλαβαινεις τι εννοω. Εαν σε εμποδισαν να κανεις αυτο που θες σε καποιο ιδιωτικο γυμναστηριο -αν και δε μπορω να καταλαβω με ποιο τροπο θα μπορουσαν-,τοτε ναι, το καταδικαζω και εγω, γιατι ειναι αντιδημοκρατικο. Όσο για το πρωτο σχολιο μου, απλα το εγραψα για καποια παλαιοτερα σχολια που διαβασα. Δεν ειπα εγω «αδυνατον αδυνατον».

ΚΙΜΩΝ
Την παραπάνω απάντησή σου την βρήκα χαρακτηρισμένη ως "ανεπιθύμητη" (προφανώς από εσένα). Μήπως την ξανασκέφτηκες και βρήκες ότι τελικά δεν σε εκφράζει; Σκοπεύω να τη βάλω στην ιστοσελίδα μου στην οποία σε παρέπεμψα, να την κάνω δημόσια και να μην απαντήσω. Η ανταλλαγή μας τελειώνει εκεί. Αλλά σε ρωτάω, γιατί αν την ξανασκέφτηκες και το μετάνιωσες, απλά πες μου τι να κάνω.

unickvj
Όχι, μπορεις να τη βαλεις, απλα εκανα λαθος και το εβαλα σαν νεο post και οχι σαν απαντηση. Και μετα την εκανα delete και το ξαναβαλα σαν απαντηση. Συγνωμη αν δημιουργησα καποιο προβλημα στη σελιδα σου.
Δεν μπορουσα να γραψω πιο πολλα γιατι ειναι συγεκριμενος ο χωρος τον γραμματων που χωρανε εκει.

ΚΙΜΩΝ
Αν αυτά που έγραψες δεν σε εκφράζουν πλήρως, μπορείς να γράψεις περισσότερα στέλνοντάς τα μου με προσωπικό μήνυμα, και θα τα περάσω απ' εκεί στην ιστοσελίδα.
Στα λέω αυτά γιατί σε θέματα θρησκείας είμαστε όλοι (κι εγώ) πολύ ευαίσθητοι και αισθανόμαστε ότι χρειάζεται να ζυγίσουμε καλά τι λέμε και αν μας εκφράζει.

unickvj
Οk, τωρα που ξερω, ετσι θα κανω. Σεβομαι τη γνωμη ολων, δεν προσπαθω κανεναν να αλλαξω, αλλά δεν προκειται και κανεις να αλλαξει τη δικη μου αποψη.
Προσωπικα πιστεύω ότι αυτο που ειναι πολυ "επικινδυνο" να αναπτυξεις σε μια συζητηση ειναι το πού ξεκιναει η ελευθερια ενος ανθρωπου σε θεματα πιστεως και που καταληγει, μεχρι ποιο οριο? Μεχρι πού θεωρει οτι ειναι ελευθερος ? Μη ξεροντας οτι πλεον μπορει αθελα του ή ηθελημενα αν θες να καταπατά δικαιωματα συναθρωπου του. Πώς οριζει την ελεθερια του? Και πώς ξερει, και με τι σημειο αναφορας θα καταλαβει, οτι περασε καποια ορια η οχι? Ή απλα εγκειται στη δικια του αντιληψη και μονο, βασιζομενος στη εννοια «ελευθερια»; Ουσιαστικά με ποιο γνωμονα αυτοκριτικης θα λειτουργησει;
Πιστευω οτι απαιτει μεγαλη συζητηση αυτο, έτσι ώστε ισως και σε αμετρητες σελιδες παλι θα υπαρχουν παραμετροι προς συζητηση.
Οπως και να ’χει, οπως σου ξαναεγραψα, καταδικαζω οποιαδήποτε μεμονωμενα περιστατικα παπαδων και μητροπολιτων αν θες, που μπαινουν εμποδιο στην επιλογη της δουλειας σου, εφοσον αυτη (η δουλεια) δεν επιβαλεται σε κανεναν που δεν επελεξε.
Καποτε ενας γνωστος στην Αγγλια (Ινδος) μου ειχε κανει μια περιγραφή, μια ενημερωση για τη γιογκα.
Μου ’χε πει πως υπαρχει η απλη γιογκα γυμναστικης και η γιογκα γυμναστικης- περισυλλογης
«Εγω», μου ειχε πει, «στο διαλογισμο μου μιλαω με πνευματα την ωρα της αυτοσυγκεντρωσης».
Μπορω να πω οτι μ’ εβαλε σε βαθειες σκεψεις αυτο, στο αν ειναι αληθεια , και αν ναι, ποσο επικίνδυνο ειναι. Καταλαβαινεις λοιπον π.χ. πώς επεμβαινει εκει η θρησκεια οταν, υποθετικα παντα, καποιος αδαης (δε μιλαω για σενα, παραδειγμα αναφερω) δημιουργησει μια τετοια κοινοτητα .
Σαφεστατα λοιπον εγω αν θες καταλαβαινω οτι μπορει να υπαρχουν και κακοπροαιρετοι ανθρωποι που να θελουν να δημιουργησουν πνευματικα προβληματα σε καποιους ανθρωπους που αθελα τους ηθελαν να μαθουν τη γιογκα σαν γυμναστικη ηρεμιας (ας μου επιτραπει να την αναφερω ετσι) και τελικα βρέθηκαν προ εκπληξεων. Γιατι οταν μου ανεφερε ο τυπος (Ινδος) οτι μιλαει με πνευματα, αν το δεις αντικειμενικα, μπορεις να υποθεσεις τα παντα.........

ΚΙΜΩΝ
Κοίτα, η γιόγκα, όταν την κάνεις σε ένα μέτριο βαθμό, προωθεί τη σωματική και ψυχολογική υγεία, όπως έχει σαφώς αποδειχθεί από πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες. Αν την κάνεις περισσότερο, σε ευαισθητοποιεί στον πνευματικό κόσμο. Εκεί υπάρχει το πνεύμα του Χριστού, της Παναγίας, τα πνεύματα των Αγίων, οι ψυχές των νεκρών και τόσα άλλα πράγματα... (Για παράδειγμα, εγώ είχα δει το Χριστό στο Σταυρό την ώρα του διαλογισμού).Το πού θα κατευθυνθείς, αν προς το καλό ή το κακό, εξαρτάται από εσένα. Στην περίπτωση που έχεις έναν πνευματικό δάσκαλο του οποίου η ψυχή είναι αφυπνισμένη στον πνευματικό κόσμο, υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνήσεις μαζί του, και μέσα από την πνευματική αυτή επικοινωνία αυτός προσπαθεί να σε ευαισθητοποιήσει στην πνευματική πλευρά της ύπαρξης, ώστε έκτοτε να ζήσεις πνευματικά.
Εγώ διδάσκω γιόγκα για χρόνια, κι από τους εκατοντάδες που έχουν περάσει από μένα, μονάχα ένας είχε αυτή την εμπειρία, δύο φορές. Και φυσικά νιώθει πολύ εμπνευσμένη και χαρούμενη που την είχε.
Σου λέω ειλικρινά ότι οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα δεν ασχολούνται ούτε με κακές ψυχές ούτε με μαύρες μαγείες. Νιώθουν την έλξη προς την πνευματική πλευρά της ύπαρξης, καθώς και προς τα άτομα που ονομάζονται «φωτισμένα», τα άτομα των οποίων η ψυχή έχει αφυπνιστεί στο πνευματικό πεδίο.
Η ιστορία που σου είπε ο Ινδός ακούγεται ανησυχητική μόνο στην περίπτωση που επικοινωνούσε με κακά πνεύματα. Αν επικοινωνούσε με καλά πνεύματα, η ιστορία ακούγεται πολύ καλή. Πώς κρίνουμε αν τα πνεύματα είναι κακά ή καλά;
Τα κακά πνεύματα τρελαίνουν τον άνθρωπο με τα πάθη, έτσι ώστε, για το χρήμα και το σεξ, να είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα. Να μην έχει ηθικούς φραγμούς. Αν η γιόγκα προωθεί μια τέτοια νοοτροπία, μέσα από τα βιβλία της και τους διαλογισμούς της, τότε είναι επικίνδυνη. Αλλά εγώ, σε τριάντα σχεδόν χρόνια που βρίσκομαι στον «κόσμο της γιόγκα», δεν έχω δει τίποτα τέτοιο.
Έχω δει ακριβώς το αντίθετο. Καλά πνεύματα, καλές ηθικές αρχές, αγάπη και καλοσύνη, αυτοσυγκράτηση, αυτοέλεγχο στο σεξ, περιφρόνηση των δελεαστικών τροφών, ολιγάρκεια σε σχέση με τα χρήματα. Μια νοοτροπία απλότητας στον τρόπο ζωής και υψηλών ιδανικών. Σε αυτή τη βάση, υποθέτω ότι τα πνεύματα με τα οποία επικοινωνούσε ο Ινδός γιόγκι με τον οποίο μίλησες στην Αγγλία, ήταν πνεύματα φωτισμένων ανθρώπων. Κι εγώ έχω μιλήσει με ένα τέτοιο πνεύμα. Μήπως με κάνει σατανιστή αυτό;
Κι ο Παΐσιος είχε δει ένα σωρό πνεύματα. Μήπως τον κάνει σατανιστή αυτό;
Η δυνατότητα να βλέπεις τον κόσμο των πνευμάτων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την ηθική σου ποιότητα. Ο άνθρωπος που έχει μάτια, βλέπει τόσο τον κακούργο όσο και τον τίμιο. Όταν έχεις μάτια, βλέπεις. Όταν έχεις πνευματική λαλιά, μιλάς. Το ερώτημα είναι: Με ποιον μιλάς; Μιλάς με το Θεό; Μιλάς με τους αγίους; (αγίους δεν έχει μόνο ο χριστιανισμός). Μιλάς με τους καλούς; Ή κάνεις παρέα με τους κακούς και τους αντιγράφεις;
Σε αυτό ισχύει ό,τι και στην ύλη. Δεν κατηγορούμε αυτόν που απλώς μιλάει, αλλά αυτόν που μιλάει και κάνει παρέα με τους ληστές και τους βιαστές.
Όμως οι χριστιανοί έχουν το δόγμα ότι τα πνεύματα τα οποία οι Πατριάρχες δεν έχουν βάλει στον κανόνα (δεν ονόμασαν αγίους) είναι ντε φάκτο κακά.
Δεν υπάρχει ντε φάκτο κακός. Ο κακός κρίνεται τέτοιος από τα λόγια και τις πράξεις του. Ο αντικειμενικός παρατηρητής δεν μπορεί να συμφωνήσει ότι το τάδε πνεύμα, επειδή δεν έχει ασχοληθεί με τον Χριστό (κι ίσως-ίσως ούτε καν γνωρίζει τον Χριστό) είναι κακό πνεύμα. Δείξε μου τι ΚΑΝΕΙ και τι ΛΕΕΙ αυτό το πνεύμα και τότε μπορούμε να συμφωνήσουμε αν είναι κακό.
Αυτός ο κόσμος είναι πολύ ευρύς και η χριστιανική θρησκεία δεν είναι παρά μια θρησκεία. Δεν υπήρχε πάντα ούτε θα υπάρχει πάντα. Αλλά πνεύματα θα υπάρχουν πάντα. Καλοσύνη και τιμή θα υπάρχουν πάντα. Ανθρώπινη κρίση και λογική θα υπάρχουν πάντα.
Ναι, ο χριστιανισμός δεν θα υπάρχει πάντα. Ήδη λίγο-πολύ έχει πεθάνει. Ποιος νηστεύει τώρα; Ποιος τηρεί σεξουαλική εγκράτεια; Ποιος ακολουθεί το παράδειγμα των αγίων; Θρησκεία δεν είναι το τι γράφει (ή έγραφε) η ταυτότητα και το να κατηγορούμε άλλους. Θρησκεία είναι η στάση εκείνη ζωής που σε μετατρέπει από σάρκα σε πνεύμα.

Τώρα, ως προς το όριο της ελευθερίας μας:
Αν πιστεύω ότι κάποια άτομα είναι σατανιστές, διδάσκουν το σατανισμό και καταστρέφουν ψυχές, τους κάνω μήνυση η οποία πρέπει να υποστηριχτεί με διάφορα στοιχεία. Μπορώ επίσης να πω στα άτομα που έρχονται στην εκκλησία ότι οι τάδε είναι σατανιστές.
Αλλά αν πιστεύω ότι όλοι οι μη ορθόδοξοι είναι σατανιστές, και γράφω γράμματα που τα στέλνω σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και γυμναστήρια και όπου αλλού σκεφτώ (τέτοιο γράμμα είχε στείλει η εκκλησία και στην πανεπιστημιακή σχολή όπου σπούδαζα, και αυτή ακύρωσε ένα πρόγραμμα γιόγκα που είχα οργανώσει, καθώς και έκτοτε οποιαδήποτε ομιλία με εναλλακτικό περιεχόμενο, π.χ. εναλλακτική θεραπευτική), τότε ο οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής θα έλεγε ότι κάτι δεν πάει καλά με μένα. Δεν είναι δυνατόν όλοι να έχουν λάθος και μόνο εγώ να έχω δίκιο! Όλες, μα όλες οι θρησκείες στον κόσμο έχουν λάθος – και μόνο η ορθοδοξία τα καταλαβαίνει σωστά. Είναι αυτό δυνατόν;
Κι εμείς στη γιόγκα πιστεύουμε ότι υπάρχουν σατανιστές. Αλλά στα 30 χρόνια που ακούω ομιλίες και διαβάζω βιβλία, ποτέ δεν άκουσα κάποιον γιόγκι να κατηγορεί κάποιον ως σατανιστή ούτε είδα να στέλνει επιστολές προκειμένου να αποκλείσει ανθρώπους από επαγγέλματα. Δική μας δουλειά είναι να δημιουργούμε πνευματικές δονήσεις, να είμαστε καλοί άνθρωποι, να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέσα από το παράδειγμά μας. Όχι να βαφτίζουμε τις διαφορετικές από εμάς θρησκευτικές οργανώσεις κακές και διαβολικές και να κάνουμε σταυροφορία εναντίον τους.
Η κοινωνία θα πρέπει να σκεφτεί με βάση ποια κριτήρια αποφασίζουμε ότι κάποιος είναι σατανιστής και πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα (αν όντως υπάρχουν τριγύρω σατανιστές). Οι επιτροπές που θα πάρουν τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να αποτελούνται από κοσμικά πρόσωπα και θρησκευτικά πρόσωπα (αλλά τα τελευταία να μην ανήκουν σε μία και μόνο θρησκεία, γιατί οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες –ιουδαϊσμός, ισλαμισμός και χριστιανισμός- έχουν παράδοση έλλειψης ανοχής και πολέμων προς τις άλλες θρησκείες).
Αυτό που συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα με τη θρησκεία, συμβαίνει στην Αμερική με τη θεραπευτική. Η αλλοπαθητική κατάφερε να κάνει κονέ με την κυβέρνηση για να αποκλείσει από το επάγγελμα τις εναλλακτικές θεραπείες, βαφτίζοντάς τες επικίνδυνες για τον πληθυσμό.
Θα μου πεις: «Δεν θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τον πληθυσμό;» Θα μπορούσαν. Αλλά αυτό θα έπρεπε να το αποφασίσουν επιτροπές με βάση τα στοιχεία, επιτροπές που δεν είναι εξαρχής προκατειλημμένες προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Αν οι αλλοπαθητικοί προσπαθούν να σταματήσουν τους ομοιοπαθητικούς, ο αντικειμενικός παρατηρητής σκέφτεται ότι το κάνουν γιατί έχουν συμφέρον και όχι γιατί θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.
Όπου υπάρχει επαγγελματικό συμφέρον (και στην περίπτωση των χριστιανών ιερέων υπάρχει) είναι πολύ πιο πιθανό ότι οι κατηγορίες προς τους «άλλους» έχουν εγωιστικό κίνητρο παρά ότι οι άλλοι είναι πράγματι αυτό που λες ότι είναι και ότι εσύ, μόνο εσύ, γνωρίζεις την αλήθεια.
Το να ακούς ανθρώπους να κατηγορούν άλλους ως όργανα του διαβόλου είναι πάντα άσχημο, δηλητηριώδες, βλαπτικό για την ψυχή. Αλλά αν θέλετε να το κάνετε, τουλάχιστον κάντε το μέσα στις εκκλησίες σας, όχι μέσω παρασκηνιακών μεθόδων.
Γιατί αν ο υπεύθυνος του γυμναστηρίου όπου πάω να δουλέψω έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από το δάσκαλο θρησκευτικών στο δημοτικό και από τη μαμά του ότι εμείς είμαστε «του διαβόλου» (που δεν κουράζονται να το λένε οι χριστιανοί) και ποτέ δεν αναρωτήθηκε αν του λένε την αλήθεια και τι κίνητρα και νοοτροπίες μπορεί να υπάρχουν πίσω από τέτοιες κατηγορίες, θα έχει πάρει την απόφασή του, αφού πάρει το φαξ από τους ιερείς που κυνηγούν τις «αιρέσεις», πριν ρωτήσει εμένα ή οποιονδήποτε πελάτη του.
Και δεν νομίζω ότι θέλουμε να ζούμε σε μια τέτοια κοινωνία. Νομίζω ότι αυτή πράγματι δεν είναι μια ανεξίθρησκη και ελεύθερη κοινωνία.

Υ.Γ.1: Θυμήθηκα τώρα ότι είχε έρθει στην Αθήνα, καλεσμένος σε ένα συνέδριο ψυχολογίας, ένας Ινδός πνευματικός δάσκαλος γνωστός σε όλο τον κόσμο για το πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο (άμα βάλεις στο Google Sri Sri Ravi Shankar, θα δεις πόσο γνωστή και αναγνωρισμένη προσωπικότητα είναι). Είχε κανονιστεί να μιλήσει σε ένα θέατρο και οι ορθόδοξοι ιερείς έπεισαν τον κάτοχο του θεάτρου να μην ανοίξει το θέατρο. Έτσι, φτάσαμε όλοι, με ταξί, αυτοκίνητα και συγκοινωνίες από διάφορα μέρη της Αθήνας και βρήκαμε το θέατρο κλειστό.
Δεν είναι ντροπή;
Αλλά τελευταία στιγμή βρέθηκε κάποιο γυμναστήριο εκεί κοντά που μας φιλοξένησε, κι έτσι μπήκαμε όλο το ακροατήριο μέσα στο γυμναστήριο και καθίσαμε κάτω και τον ακούσαμε να μιλάει (ο πιο γλυκός άνθρωπος που μπορείς να φανταστείς). Και μας είπε: «Μην θυμώνετε μαζί τους. Δεν ξέρουν τι κάνουν».
Το οποίο μού θύμισε την παρόμοια φράση του Χριστού.

Υ.Γ.2: Γράφεις: «Φιλε μου αυτο που θελω τοση ωρα να πω ειναι οτι αν ειμασταν σε καποια μουσουλμανικη χωρα, δεν θα εμπαινες καν στη σκεψη ουτε να γραψεις την αποψη σου και καταλαβαινεις τι εννοω.»
Μπορώ να πω την άποψή μου γιατί στην Ελλάδα η δύναμη της χριστιανικής θρησκείας έχει ατονίσει. Όταν η ορθοδοξία ήταν ισχυρή, στα χρόνια του Βυζαντίου, οι αιρετικοί περνιούνταν από μαχαίρι.
Η ανοχή άλλων απόψεων δεν χαρακτηρίζει τη χριστιανική θρησκεία.

Στον σύγχρονο κόσμο τα προβλήματα δεν σχετίζονται με τις θρησκευτικές διαμάχες αλλά με την πολιτική, την οικονομία, την εργασία, τον τρόπο και το νόημα της ζωής. Και ειδικά σε σχέση με τα προβλήματα που σχετίζονται με το νόημα της ζωής, οι θρησκείες συνεχίζουν να είναι χρήσιμες. Αλλά μόνο στο βαθμό που είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν το δογματικό και φιλόνικο χαρακτήρα τους και να συγκεντρωθούν στην ουσία.
Η ουσία είναι ότι είμαστε διττοί. Ύλη και πνεύμα.
Κι ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι όταν το πνεύμα υπολειτουργεί.
Χρειάζεται να ξεπεράσουμε την ύλη. Χρειάζεται να την μετατρέψουμε σε πνεύμα με ένα τέτοιο τρόπο ώστε η ζωή της να μη χαθεί.
Κι έτσι το ερώτημα γίνεται: Τι είναι ζωή; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε και να κατευθύνουμε τη ζωή ώστε να εγκολπωθεί στο πνεύμα;
Και η απάντηση δίνεται από μια ζώσα πνευματικότητα.
Η έγκυρη απάντηση δίνεται από λίγο-πολύ όλες τις θρησκείες, με τον τρόπο ζωής των αγίων τους ως το κεντρικό παράδειγμα.
Ο καθένας, σε οποιαδήποτε χώρα, μπορεί να αποφασίσει τι μιλάει καλύτερα στην ψυχή του.
Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

Υ.Γ. 3 : Λες: «Σαφεστατα λοιπον εγω αν θες καταλαβαινω οτι μπορει να υπαρχουν και κακοπροαιρετοι ανθρωποι που να θελουν να δημιουργησουν πνευματικα προβληματα σε καποιους ανθρωπους που αθελα τους ηθελαν να μαθουν τη γιογκα σαν γυμναστικη ηρεμιας (ας μου επιτραπει να την αναφερω ετσι) και τελικα αυτοί βρίσκονται προ εκπληξεων.»

Όταν μια μαθήτρια πρωτοέρχεται στη γιόγκα, δεν χρειάζεται να της πω: «Αν σου αρέσει η γιόγκα και αφοσιωθείς, υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξει η πνευματική σου όραση. Το εγκρίνεις; Ή μήπως θα’θελες να μην αρχίσεις καθόλου;»
Με τον ίδιο τρόπο, ο δάσκαλος στο δημοτικό δεν λέει στα παιδιά: «Αν σας αρέσουν τα γράμματα και αφοσιωθείτε σε αυτά, κάποτε μπορεί να γίνετε πηρυνικοί φυσικοί.» Τα παιδιά θα συνεχίσουν μέχρι εκεί που κρίνουν τα ίδια. Θα μάθουν ό,τι γράμματα θέλουν να μάθουν.
Αν εσένα σου φτάνει να ασχολείσαι με το σώμα σου και τη χαλάρωση, δεν θα προχωρήσεις στην ανώτερη γιόγκα, όποια κι αν ίσως είναι η δική μου επιθυμία.
Ο καθένας ακολουθεί την ψυχή του και τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει θέμα εκμετάλλευσης ή εξαπάτησης. Μου λες ότι θέλεις να χαλαρώνεις και σου λέω έλα στο μάθημά μου και θα χαλαρώνεις. Έρχεσαι και βρίσκεις ότι πράγματι συμβαίνει. Θα ενδιαφερθείς και για κάτι περισσότερο, κάτι πνευματικό;
Η απόφαση είναι δική σου. Και η απόφαση να επιμείνεις προκειμένου να κατακτήσεις τον πνευματικό στόχο, είναι κι αυτή δική σου.
Αν πρέπει να θέσουμε θέμα ελευθερίας επιλογής, γιατί να μιλήσουμε για το αν επέλεξες το «πνευματικό άρωμα» που ίσως νιώσεις στη γιόγκα καθώς τα μαθήματα εκτυλίσσονται; Γιατί να μην μιλήσουμε για τα θρησκευτικά δόγματα που σου πλασάρει ο χριστιανισμός από την κούνια;
Το «πνευματικό άρωμα» που μπορεί να νιώσει ένας ενήλικας μάς ενοχλεί και εκεί τίθεται θέμα ελευθερίας.
Και τα δόγματα με τα οποία γαλουχείς, εσύ ο θεολόγος, ολόκληρες γενιές παιδιών που δεν μπορούν να κρίνουν τι ακούνε γιατί είναι τόσο μικρά, αυτό δεν μας ενοχλεί;
Ωστόσο, εγώ δεν υποστηρίζω να κοπεί η διδασκαλία του χριστιανισμού στα σχολεία. Αν το πάμε έτσι, στο τέλος-τέλος τίποτα δεν θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Δίδαξε την ουσία, αφαίρεσε τις προκαταλήψεις εναντίον άλλων θρησκειών, και είσαι εντάξει. Έχεις δώσει στο παιδί θρησκευτική εκπαίδευση.
Γιατί ένα παιδί που δεν ευαισθητοποιείται στη θρησκεία, δεν ευαισθητοποιείται στη μουσική, στη λογοτεχνία και σ’ ό,τι αφορά την ψυχή του ανθρώπου, δεν προετοιμάζεται παρά για ένα μόνο πράγμα – να δουλεύει σε επιχειρήσεις.
Και σήμερα δεν υπάρχουν πια επιχειρήσεις.

unickvj
Διαβασα με προσοχη αυτα που εγραψες. Σε καποια συμφωνω και σε καποια ειμαι καθετα αντιθετος. Μακαρι να μπορουσαμε να αναπτυξουμε τετοιο διαλογο απο κοντα, γιατι πιστευω και οι δυο θα μπορουσαμε ισως να κερδισουμε ακουγοντας ο ενας τον αλλον.
Καταρχην κανενας αγιος της ορθοδοξης θρησκειας δεν αγιασε η δεν επικοινωνησε με πνευματα μεσω της γιογκα, παρα μεσω της προσευχης μονο, οπως ο πατερ Παΐσιος που αναφερεις. Αν εσυ ξερεις καποιον, θαθελα να μου τον κατονομασεις.
Και κατα δευτερον, για να μπορεσω να σου παραθεσω στοιχεια γι’ αυτα που γραφεις, θα πρεπει να εχεις δεχτει τα βασικα μυστηρια της ορθοδοξης πιστης - βαπτισμα , εξομολογηση, θεια μεταληψη.
Αν δεν τα δεχεσαι σαν ιερα μυστηρια και το μοναδικο τροπο σωτηριας της ψυχης του ανθρωπου, δεν θα μπορεσω να σε πεισω σε τιποτα και απλα μπορει να γελασεις θεωρώντας τα εθιμα και δεισιδαιμονιες, οπως αρκετοι τα θεωρουν. Άρα οποιαδηποτε προσπάθειά μου θα πεσει στο κενο και απλα ειναι ατοπο να αναπτυξουμε συζητηση.
Κατα την φτωχη μου αποψη λοιπον και βασει αυτον που εχω διαβασει και υιοθετησει, γυρω μας στη ζωη μας περιβαλομαστε απο αγγελους, δαιμονες, αγίους, την Παναγια και τον Ιησου Χριστο μας. Η ελευθερη βουληση σε σχέση με τον τρόπο ζωής μας μάς καθιστα υπευθυνους για το προς τα πού θα κλεινουμε και για το τι επιλογη θα ακολουθησουμε στη ζωη μας και τι θα πιστεψουμε αν πιστεψουμε....
Ενας βαπτισμενος, ο οποίος έχει επίσης μεταλαβει τη θεια κοινωνια, ειναι θωρακισμενος σε οποιοδηποτε κακο πνευμα θελησει να μας προσβαλει αυλα
ή υλικά στη ζωη μας (παντα κατα την αποψη μου και ισως πολλων αλλων).
Αναφερεται στο Ευαγγελιο και σε βίους αγιων οτι κατα παραχωρηση Θεου, ο Διαβολος μπορει να παρει τη μορφη ακόμα και "λαμπερου αγγελου" και να παραπλανησει τον εκαστοτε ανθρωπο. Αυτο το αναφερω για την μορφη Ινδου που ήρθε και μιλησε στη συγκέντρωση που ανεφερες. Προσεχε δε λεω οτι ντε και καλα ειναι ετσι, απλα οτι θα μπορουσε να ειναι ετσι, και βεβαια δε νομιζω να περιμενεις από ενα κακοβουλο πνευμα η ανθρωπο να ερθει και να μιλησει περι σατανισμού, πενταλφα και επίκληση πνευματων. Για αγαπη θα μιλησει, για ομονοια, για ειρηνη.
Καθαρα ανεφερεται, π.χ. στην Αποκαλυψη του Ιωαννη, οτι ο Αντιχριστος, οταν ερθει με ανθρωπινη μορφη, θα σταματησει τους πολεμους, θα δειξει αγαπη, θα ελεησει τους φτωχους και θα κανει οτιδηποτε μπορει να παραπλανησει την ανθρωπινη διανοια... Εκτος αν καποιοι πιστευουν οτι θα μπορουσε να παρουσιαστει π.χ. με κερατα και να πει «πιστεψτε με»!
Παμε τωρα σε αυτο που ανεφερες. Κατα τα λεγόμενά σου, η επιλογή με ποιον θα επικοινωνησεις εσυ η καποιος αλλος, κατα την ωρα του διαλογισμου της γιογκα, δεν εχει σημασια; Ειναι καθαρα εξασφαλισμενο και ασφαλές οτι θαναι καλο πνευμα ? Πώς ξερεις οτι π.χ. καποιος που δεν εχει μεταλαβει ή ακομα και αν δεν πιστευει σε αυτο (θεια μεταληψη), δεν θα μπορουσε να καταληφθει απο κακο πνευμα (δαιμονισμο); Ή μηπως αν θελησει να το κανει θα σε ρωτησει? Και πώς εισαι σιγουρος οτι θα σε προστατεψει ο Χριστος, αν μου απαντησεις αυτο, εκεινη τη στιγμη? Αναφερεται πουθενα: «χρησιμοποιησε εν λευκω το διαλογισμο γιογκα και εγω (ο Θεος) θα σε προστατεψω? Σκέφτηκες οτι μπορει να ’ναι ακρως επικινδυνο? Με τι προστατευεται κατα τη γνωμη σου ο ανθρωπος εκεινη τη στιγμη και πώς εισαι τοσο σιγουρος οτι θα αντεξει μια τετοια ψυχολογικη ενταση ακομα και αν δεν συμβει κατι κακο, και ότι δεν θα εχει ψυχολογικα προβληματα μπαινοντας σε αυτο τον αγνωστο γι΄αυτον κοσμο, ακομα και αν δεν εχει συμβει αυτο μεχρι σημερα; Απλα σκεψου το λιγο ακομα και αν αυτα που γραφω τα θεωρησεις βλακειες, αλλα αν εχω κατα τη γνωμη σου εστω και 1/1000 δικιο και εσυ αδικο, σκεψου τι θα μπορουσε να συμβει...
Ανεφερες για τα κακα πνευματα οτι εχουν να κανουν με παθη, χρημα, σεξ. Συμφωνω σε αυτο αλλα δεν ειναι μονο αυτο. Βαλε και το φονο, την κλεψια, την αιμομιξια, ακομα και τα πιο απλα οπως αλαζονία, υπερηφάνεια, εγωισμος, εγωκεντρισμος, υπεροψια.
Εγω δε χρειαστηκα τη γιογκα π.χ για να κανω τον μικρο μου αγωνα να τιθασσευσω τα παθη μου, αν και ακομα εχω δρομο μπροστα μου, παρα την προσευχη, και μπορω να σου πω προσωπικα οτι εχω δει τεραστια βελτιωση στον εαυτο μου.
Η εκκλησια γνωριζει τα πιο πανω και αν με καποιο τροπο παρεμβαινει σαν εμποδιο, αντιλαμβαμβανεσαι οτι το κανει οχι απο κακια για σενα αλλά για την προφύλαξη των αδαών ανθρωπων, αν και οπως πιστευω και ειπα, διαφωνω με τον τροπο αυτο, θαπρεπε να κινειται με τροπο συμβουλης, αγαπης και βοηθειας προς εσενα και προς ολους που θελουν να συμμετεχουν, ενημερώνοντάς σε για τους κινδυνους που ενδεχομένως να υπαρχουν, ωστε κι εσυ απ’ την πλευρα σου να παρεις ολα τα καταληλα μετρα για τη δικη σου προφύλαξη αλλά και των αλλων.
Το παραδειγμα που αναφερεις με τη μαθητρια που ερχεται να κανει γιογκα, συσχετίζοντάς το με το δάσκαλο και τα παιδια που μαθαινουν γραμματα,
δεν ειναι το ιδιο, γιατί τα παιδιά δεν θα μπορουσαν να κινδυνευσουν ψυχικα μαθαινοντας ολο και πιο πολλα γραμματα. Το αντίθετο, ίσως θα μπορουσαν να κανουν το κοσμο μας καλυτερο.
Και τελος, «χριστιανισμος απο κουνια»... Σαφεστατα δεν θα ’πρεπε να μας ενοχλει. Αν εχεις ενα παιδι μικρο, αβουλο ακομα, αν θες να χρησιμοποιησω αυτη τη λεξη, δεν θα το κατευθύνεις σωστα μεχρι να αποκτησει κριση και συνειδηση? Αν παει να περασει το δρομο π.χ., δεν θα το πας από τη διαβαση? Δε θα του μαθεις το πρασινο ανθρωπακι στο φαναρι και το κοκκινο? Τι θα του πεις, πηγαινε μονος και περνα απο οπου θες, γιατι εισαι ελευθερος να αποφασισεις? Μην τρελλαθουμε τωρα και ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε.
Δεν ισχυει το ιδιο στην πνευματικη κατευθυνση ? Γιατι στην πρωτη περιπτωση μπορει να χασει τη σωματικη του υγεια, ενω στη δευτερη την ψυχικη.
Μεγαλωνοντας ασφαλως και δεν θα το παρεις απ’ το χερι για να κανεις τα ιδια. Αυτο θα αποφασισει απο πού θα περασει το δρομο και θα ειναι κυριος και υπευθυνος των πραξεων του. Το ιδιο ισχυει και για την επιλογη που θα κανει πνευματικα.

ΚΙΜΩΝ
Διάβασα με προσοχή το όμορφο γράμμα σου. Σου απαντάω στα σημεία.

«Καταρχην κανενας αγιος της ορθοδοξης θρησκειας δεν αγιασε η δεν επικοινωνησε με πνευματα μεσω της γιογκα, παρα μεσω της προσευχης μονο, οπως ο πατερ Παΐσιος που αναφερεις. Αν εσυ ξερεις καποιον, θαθελα να μου τον κατονομασεις».

Ναι, δεν είπα ότι οι χριστιανοί άγιοι κάνουν γιόγκα. Ούτε είπα ότι η γιόγκα είναι ο μόνος τρόπος πνευματικοποίησης. Είπα ότι πνεύματα έβλεπε και ο Παίσιος, και τα καλά και τα κακά. Λοιπόν το να βλέπεις πνεύματα από μόνο του απλά υποδηλώνει ότι έχεις πνευματική όραση, τίποτα άλλο.

Γράφεις ότι για να κάνουμε συζήτηση, θα πρέπει να δέχομαι τα βασικά μυστήρια της ορθόδοξης πίστης. Το κεντρικό θέμα της αλληλογραφίας μας, απ' το οποίο η συζήτηση ξεκίνησε, είναι το θέμα της ελευθερίας. Για παράδειγμα, κάποιοι πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι άτομα με έντονα ψυχολογικά προβλήματα και δεν θα έπρεπε να τους δίνονται θέσεις εργασίας. Δικαιολογείται τα άτομα αυτά να στέλνουν επιστολές ή να κάνουν προσωπικές επαφές με τους προέδρους επιχειρήσεων, συλλόγων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κλπ., και να προσπαθούν να αποκλείσουν τους ομοφυλόφιλους από αυτά; Ή τους μαύρους; Ή τους Πολωνούς; Ή τις γυναίκες;

Μια κοινωνία που υποστηρίζει την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων σε θέματα θρησκείας, φυλής και φύλου δεν θα θεωρούσε αυτές τις πράξεις θεμιτές.

Τώρα, αν τα άτομα αυτά έχουν ένα σύλλογο και αυτοί που συναθροίζονται εντός του, κατηγορούν αυτόν ή εκείνον, η κοινωνία δεν μπορεί να το απαγορέψει αυτό.

Είτε πρόκειται για τους ομοφυλόφιλους είτε για τους μαύρους είτε για τους μη χριστιανούς, η πολιτισμένη κοινωνία βάζει όρια στις ενέργειές σου εκείνες που μπορούν να βλάψουν άλλους ανθρώπους ή να τους σταματήσουν από το να ακολουθήσουν τις επιλογές τους. Σου λέει ότι, εντός του κύκλου σου, μπορεί να να λες αυτά που πιστεύεις, αλλά δεν σου επιτρέπουμε να τα κάνεις πραγματικότητα στην ευρύτερη κοινωνία. Γιατί καταπατάς τα δικαιώματα των άλλων, όπως το δικαίωμα να πιστεύουν ό,τι θέλουν (π.χ. άλλες θρησκείες), να κάνουν αυτό που θέλουν (π.χ. να ατενίζουν τον πνευματικό κόσμο ή να βρίσκονται σε επαφή με πνεύματα) ή να ακολουθούν το επάγγελμα της επιλογής τους (π.χ. να διδάσκουν γιόγκα ή να είναι ιερείς άλλων θρησκειών).

Υπάρχει όμως μια βασική εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Μερικές φορές πράγματι άτομα ή ομάδες βλάπτουν (ηθελημένα ή αθέλητα) με τις ενέργειές τους τους άλλους. Αν λοιπόν κάποια ομάδα (π.χ. χριστιανισμός) επιθυμεί να πείσει την κοινωνία ότι κάποια άτομα ή ομάδες είναι βλαπτικά, χρειάζεται να έχει αποδεικτικά στοιχεία. Δεν αρκεί να πεις: "Επειδή εγώ δέχομαι στο δόγμα μου ότι όλοι όσοι δεν ακολουθούν τον Ιησού Χριστό βάλλονται από τον Σατανά, γι' αυτό τα άτομα αυτά που διδάσκουν την πνευματικότητα είτε εκτός θρησκείας είτε σε συνδυασμό με άλλες θρησκείες, πρέπει να σταματήσουν να δρουν στην κοινωνία μας και οι μαθητές τους να έρθουν στην Εκκλησία μας". Χρειάζεται την πεποίθησή σου για τις υποτιθέμενες βλάβες να την αποδείξεις με στοιχεία. Αν τα στοιχεία σου είναι πειστικά, και αν οι ομάδες τις οποίες κατηγορείς δεν έχουν να απαντήσουν τίποτα ουσιαστικό, τότε η κοινωνία θα πειστεί και θα απαγορεύσει αυτές τις ομάδες.

Για να ακολουθηθούν σε μια πολιτισμένη κοινωνία δημόσιες πρακτικές (π.χ. "δεν δεχόμαστε στην Ελλάδα θρησκείες άλλες από τον χριστιανισμό"), η κοινωνία ακολουθεί τη λογική. Μόνο σε λογική βάση μπορεί να αποφασίσει να απαγορέψει κάτι. Το θέμα είναι από ποιον έλεγχο χρειάζεται να περάσεις όταν προσπαθείς να απαγορέψεις διάφορα πράγματα στην κοινωνία.

Πρέπει επίσης να σημειώσω το εξής. Αν και θεωρώ ότι έχετε το δικαίωμα, μεταξύ σας, να μας κατηγορείτε, ο αντικειμενικός παρατηρητής, που μπαίνει στους κύκλους σας, θα ζητήσει στοιχεία για να πειστεί. Θα σας ρωτήσει, ας πούμε: "Πώς εσείς πρεσβεύετε ότι η γιόγκα δημιουργεί δαιμονοληψία, ψυχικές ασθένειες και σωματικές παθήσεις, όταν χιλιάδες επιστημονικές έρευνες έχουν σαφώς καταδείξει ότι έχει πολύ ωφέλιμα αποτελέσματα, τόσο από ψυχικής όσο και από σωματικής πλευράς;"

Αν εσείς τότε πείτε: «Εμείς δεν χρειάζεται να προσέχουμε τι λέει η επιστήμη, γιατί ο Ιησούς Χριστός μάς έχει πει ότι μόνο ο ίδιος είναι ο πνευματικός πατέρας των ανθρώπων, και όλοι οι άλλοι έρχονται από τον Πονηρό», ο αντικειμενικός παρατηρητής δεν θα πειστεί. Θα πει ότι εφόσον δεν έχεις ουσιώδη στοιχεία, ή μάλλον δεν έχεις καθόλου στοιχεία, δεν σου δίνουμε το δικαίωμα να επηρεάσεις τη ζωή της κοινωνίας.

Γι' αυτό και, αν προσέξεις, οι περισσότεροι από τους πολιτισμένους ανθρώπους γύρω μας δεν είναι χριστιανοί. Οι άνθρωποι που διαβάζουν, στοχάζονται και προσπαθούν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα της ζωής, δεν ακολουθούν το "πίστευε στις εκκλησιαστικές διδαχές και μη ερεύνα". Πρέπει να παραδεχτείς ότι την κοινωνία την έχετε χάσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη σημερινή εποχή σάς αποκαλούν εμπαθείς, μαυροφορεμένους και θρησκόληπτους. Μία γυναίκα της οποίας ο πατέρας ήταν παπάς, μου έλεγε ότι όταν μαζεύονταν οι παπάδες στο σπίτι του, προσπαθούσαν να θαμπώσουν ο ένας τον άλλο με το πόσα λεφτά κέρδισαν στα βαφτίσια, γάμους και τα παρόμοια. Μου είπε: "Μην μου μιλάς καθόλου για θρησκεία, τη σιχάθηκα".

Εγώ λοιπόν λέω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι για να επηρεάσετε έντιμα (όχι μέσω παρασκηνιακών μεθόδων) τη ζωή της κοινωνίας, απαγορεύοντας άλλες θρησκείες και πρακτικές, χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τη λογική. Ετούτος ο κόσμος δεν είναι ο κόσμος του Μεσαίωνα, όπου απλά γονάτιζες μπροστά στους ιερείς. Δεύτερον, λέω ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπορείτε να πείσετε και τον μεμονωμένο αντικειμενικό παρατηρητή - διότι δεν έχετε επιχειρήματα. Μας λέτε πως, αν πιστεύαμε αυτά που πιστεύετε εσείς, αν απλά μπορούσαμε να δούμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μοναδικός Λυτρωτής και όποιος δεν πιστεύει σε αυτόν και πηγαίνει σε άλλες θρησκείες/κάνει γιόγκα, θα χάσει την ψυχή του/την υγεία του, θα του την κλέψει ο σατανάς, τότε θα βλέπαμε τη λογική σας και την καλή σας πρόθεση.

Αλλά εμείς δεν έχουμε αυτή την πεποίθηση. Λες ότι δεν έχει νόημα να συζητήσουμε αν δεν έχω δεχτεί ό,τι έχεις δεχτεί. Για να δεχτώ αυτά που πρεσβεύεις, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτία. Για να δεχτώ να μου απαγορεύεις να διδάσκω γιόγκα, και να μιλάς εναντίον μου στους συνανθρώπους μου, χρειάζεται να υπάρχει επαρκής αιτία. Όταν κάποιος κάνει κοινωνική προπαγάνδα εναντίον μου, επικαλούμενος μια υπερβατική αιτία - τον Χριστό του, την επικοινωνία με το πνεύμα του φυλάρχου του, με το θεό ή άγιο της φυλής του, και τα λοιπά και τα λοιπά-, χωρίς να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του με οποιαδήποτε στοιχεία, πώς μπορώ να πω: "Έλα μωρέ, το κάνει από καλοσύνη ο άνθρωπος, δικαιολογημένος είναι..."; Το μόνο που μπορώ να πω είναι αυτό που είπε ο Ινδός διδάσκαλος όταν ήρθε στην Ελλάδα. Δηλαδή:

"Μην θυμώνετε μαζί τους, δεν ξέρουν τι κάνουν".

Παρόλα αυτά, αν οποιοσδήποτε μπορεί να μου δείξει ότι υπάρχει μια ΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ εξαιτίας της οποίας θρησκείες και πρακτικές πέραν του ορθόδοξου χριστιανικού πλαισίου θα έπρεπε να θεωρηθούν ανεπιθύμητες και να σταματήσουν, είμαι έτοιμος να σκεφτώ, με καλή θέληση, τη λογική του.

Λες ότι αν και δεν ισχύει σόνι και καλά ότι ο Ινδός διδάσκαλος που ήρθε στην Αθήνα συνδέεται με το Σατανά, ωστόσο θα μπορούσε να συμβαίνει, εφόσον ο Ιωάννης είπε ότι ο Αντίχριστος θα έρθει με μια μορφή που θα προκαλεί σεβασμό και θα μιλάει για αγάπη και καλοσύνη. Αλλά το ίδιο μπορώ να πω κι εγώ για το Χριστό σας. Κι αυτός μιλούσε για αγάπη και καλοσύνη. Πώς ξέρω ότι δεν συνδεόταν με τον Σατανά; Δικαιολογείται να κάνω κοινωνική προπαγάνδα εναντίον σας; Εσύ θα το δεχόσουν; Ή θα 'λεγες: "Απόδειξέ μου ότι ο Χριστός συνδέεται με το Σατανά"; Σε ποιον πέφτει το βάρος της απόδειξης; Πρέπει εγώ να αποδείξω ότι δεν συνδέομαι με το Σατανά; Ή πρέπει εσύ, που με κατηγορείς, να αποδείξεις στην κοινωνία ότι συνδέομαι με το Σατανά;

Ομοίως, εγώ μπορώ να αποδείξω ότι η γιόγκα κάνει καλό. Εσύ μπορείς να αποδείξεις ότι η γιόγκα κάνει κακό;

Αληθινά αισθάνεσαι ότι έχεις το δικαίωμα να κάνεις κοινωνική προπαγάνδα εναντίον ανθρώπων, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα;

Τώρα, ας μιλήσουμε για τον κίνδυνο της πνευματικής αφύπνισης, τον οποίο μού θίγεις. Δηλαδή πώς ξέρω ότι ένα άτομο που αφυπνίζεται πνευματικά, δεν θα δει το διάβολο και δεν θα γίνει ευάλωτο σε αυτόν.

Η κακή πλευρά της ζωής υπάρχει παντού. Ο Διάβολος υπάρχει και στην ύλη. Αν ως διάβολο ορίζουμε αυτό που σε κάνει να ταυτίζεσαι με την ύλη, να πιστεύεις ότι είσαι αυτό το σώμα, να λαχταράς τις απολαύσεις του σώματος και να αγνοείς ή να χλευάζεις την ύπαρξη της ψυχής σου και την ενότητα ανάμεσα σε σένα, τον υπόλοιπο κόσμο και την αιώνια και απεριόριστη Δημιουργική Αρχή, τότε είναι προφανές πως ο υλικός κόσμος είναι γεμάτος παγίδες. Αλλά πες μου: μια μητέρα που μεγαλώνει το παιδί της, μήπως θα σκεφτεί ότι το παιδί δεν θα πρέπει να αναπτύξει όραση, γιατί θα βλέπει τόσο τα καλά όσο και τα κακά; Μήπως ο εκπαιδευτικός δεν πρέπει να διδάξει στα παιδιά υπολογιστές γιατί μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη γνώση για να βλέπουν τσόντες; Έχουμε μια ψυχή κι έχουμε το δικαίωμα να την αναπτύξουμε. Σίγουρα στον πνευματικό κόσμο υπάρχουν κακά στοιχεία, αλλά και στον υλικό υπάρχουν κακά στοιχεία. Λοιπόν τι κάνεις; Δεν ζεις πουθενά;

Υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όσοι δεν είναι χριστιανοί (δηλαδή ο περισσότερος κόσμος) δαιμονίζονται όταν γίνονται πιο πνευματικά ευαίσθητοι; Κι άρα θα πρέπει κανείς να ζει είτε λες και δεν υπάρχει πνεύμα είτε να προσκυνά στην εκκλησία και να προσεγγίζει τον πνευματικό κόσμο μόνο στον βαθμό και με τον τρόπο που θα του πει η Εκκλησία;

Πού είναι αυτά τα στοιχεία;

Αν κάποιος μαθητής της γιόγκα αισθανθεί την έλξη προς την πνευματικότητα, στη διαδικασία σαφώς και θα ρωτήσει τους πνευματικούς δασκάλους, θα διαβάσει βιβλία και θα πληροφορηθεί ό,τι χρειάζεται σχετικά με τα οφέλη της πνευματικοποίησης και τις δυσκολίες που τη συνοδεύουν. Αν οι απαντήσεις δεν τον καλύπτουν, π.χ. επειδή πιστεύει ότι ο Χριστός πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας, μπορεί να αποχωρήσει. Μήπως του καταστρατηγείται καμιά ελευθερία ή τον εξαπατάμε;

Αλλά αυτό δεν είναι θέμα που αφορά όλους. Από τα εκατοντάδες άτομα που έχουν περάσει από τα μαθήματά μου, μόνο ένα άτομο εκδήλωσε αυτό το ενδιαφέρον. Τότε μου είπε ότι έχει πρόβλημα με τη γιόγκα γιατί της την απαγορεύει η χριστιανική θρησκεία. Κάθισα και το συζήτησα μαζί της κι έκανε την επιλογή της.

Έμεινε στη γιόγκα. Συνεχίζει να κάνει αγιογραφίες. Νιώθει ευτυχής που έχει και τα δύο.

Όταν ζεις σε μια κοινωνία, χρειάζεται να αποδεχθείς την ελευθερία των άλλων να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν, π.χ. να επιδιώκουν την πνευματικότητα με τους τρόπους που την επιλέγουν, όπως έχοντας ως συμβουλάτορες πνευματικούς δασκάλους άλλων θρησκειών και όχι του χριστιανισμού. Τώρα, αν έχεις ουσιαστικά επιχειρήματα ότι το "άλλο", το διαφορετικό από αυτό που είσαι εσύ, τους βλάπτει, το θεωρώ θεμιτό να τους τα εκθέσεις. Αλλά πρόσεξε: ο κόσμος δεν είναι βλάκας. Μπορεί να διακρίνει αν τα στοιχεία σου είναι πραγματικά ή αν δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από εικασίες και αστήρικτες κατηγορίες. Και αν συνεχίσεις έτσι, την κοινωνία την έχασες.

Στην πραγματικότητα, την έχετε ήδη χάσει την κοινωνία. Γιατί η κοινωνία έχει βαρεθεί τις θρησκευτικές και θεολογικές διαμάχες. Ήδη από τα χρόνια του Διαφωτισμού, αποφασίσαμε τι κοινωνία θέλουμε να έχουμε. Η Ελλάδα μπήκε αργά στο παιχνίδι λόγω της τουρκικής κατοχής. Αλλά κι αυτή εκσυγχρονίζεται. Λέμε: "Φτάνει πια στις θρησκευτικές προπαγάνδες. Δώστε μας στοιχεία ή σκάστε".

Και τέλος, "χριστιανισμός από κούνια". Είπα ότι πιστεύω στη διδασκαλία του χριστιανισμού στα σχολεία, υπό τον όρο ότι τα βιβλία δεν θα καταφέρονται εναντίον άλλων θρησκειών. Είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο το αν τα σχολικά βιβλία και οι σχολικοί δάσκαλοι έχουν το δικαίωμα να διδάσκουν ότι η τάδε θρησκεία είναι έγκυρη και η τάδε άκυρη.

Προφανώς μιλάω για το τι πρέπει να ακολουθεί η κοινωνία ως σύνολο. Η προσωπική πεποίθηση κάποιου ότι μόνο οι τάδε τρεις θρησκείες (π.χ. οι μονοθεϊστικές - ισλαμισμός, ιουδαϊσμός και χριστιανισμός) είναι έγκυρες, ή ότι μόνο μία θρησκεία είναι έγκυρη (π.χ. ιουδαϊσμός ή χριστιανισμός) κι όλες οι άλλες είναι άκυρες, δεν είναι θέμα δημόσιας πολιτικής αλλά προσωπικό δικαίωμα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει.

Αλλά ας περάσω σε κάτι άλλο. Θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση που είναι προσωπική. Ας πούμε ότι σε στέλνει η εκκλησία και μοιράζεις στο δρόμο διαφημιστικά φυλλάδια που λένε ότι ο μόνος έγκυρος πνευματικός δάσκαλος, στην εποχή μας και σε οποιαδήποτε άλλη, είναι ο Χριστός, και η σχέση με οποιονδήποτε άλλο, κατά την προσπάθεια της πνευματικοποίησής σου, σε εκθέτει στην καταστροφική επίδραση του Σατανά. Ας πούμε λοιπόν ότι κάποια γυναίκα παίρνει το φυλλάδιο και το πιστεύει. Δεν νιώθει κάποια έλξη προς το χριστιανισμό (όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι) και δεν έρχεται στην εκκλησία. Όμως γεμίζει με αμφιβολίες σε σχέση με έναν πνευματικό δάσκαλο προς τον οποίο είχε αισθανθεί έλξη, και σταματά την επαφή με αυτόν. Πώς ξέρεις, εσύ που της έδωσες το φυλλάδιο, ότι την ωφέλησες και δεν την έβλαψες;

Λες: "Μα έτσι μου είπαν στην Εκκλησία και δέχομαι πως ό,τι μου λένε είναι σωστό". Το ότι το δέχεσαι είναι προσωπικό σου θέμα, αλλά η πράξη που έκανες ενέχει και κάποιον άλλο, δεν αφορά μόνο τον εαυτό σου. Δεν αισθάνεσαι ότι, για πράξεις που αφορούν και ΑΛΛΟΥΣ, δεν φτάνει να ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ αλλά πρέπει και να ΞΕΡΕΙΣ; Πώς αποφασίζεις κάτι για οποιονδήποτε άλλον χωρίς να ξέρεις;

Ο Σωκράτης είπε πως η γνώση της άγνοιάς μας είναι η αρχή της σοφίας μας.

Το οποίο είναι και ο λόγος που ο χριστιανισμός κυνήγησε την ελληνική φιλοσοφία.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Σωκράτης με μια αυτοκρατορική θρησκεία; Οι αυτοκρατορίες δεν στηρίζονται σε ιδεολογίες ελευθερίας, αλλά στο "Πίστευε και μη ερεύνα. Ετούτος είναι ο μοναδικός κύριός σου." Είτε πρόκειται για το Χριστό είτε για τον ελέω Θεού βυζαντινό αυτοκράτορα.

Αναρωτήθηκες μήπως αυτή η ιδεολογία, ότι όλοι πρέπει να έχουμε ένα και μοναδικό "Κύριο", πηγάζει από ανθρώπους που είχαν μια μανία με την εξουσία; Όσο και "γλυκά" και "συμβουλευτικά" (αλλά και παρασκηνιακά) κι αν επιχειρείτε να την περάσετε στον γενικό πληθυσμό...

Πώς μπορείς να έχεις τυφλή πίστη σε οτιδήποτε σου λένε; Η Αγία Γραφή που διαβάζεις, γράφτηκε και ξαναγράφτηκε μέσα στους αιώνες. Ήταν άνθρωποι αυτοί που αποφάσισαν τι να θεωρηθεί «εμπνευσμένο από το Θεό» και τι όχι. Ας πούμε, για την Αποκάλυψη του Ιωάννη υπήρξε μεγάλη διαμάχη και άργησε πολύ να μπει στον κανόνα. Πολλοί τη θεωρούν σατανιστικό κείμενο. Εγώ έχω διαβάσει ένα βιβλίο που εξηγεί τη σατανιστική ιδεολογία της Αποκάλυψης στίχο προς στίχο. Πώς μπορείς πράγματι να πιστεύεις ό,τι σου λένε; Ποιος πράγματι ξέρει τι πρέσβευε ο Χριστός; Ποιος πράγματι ξέρει αν ο Χριστός θεωρεί τον Βούδα σατανιστή και πεπλανημένο; Ποιος ξέρει καν τη ζωή του Χριστού; Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν μας λένε κουβέντα. Πιστεύεις πράγματι ότι ο ενσαρκωμένος Θεός παρίστανε, για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το μαραγκό;

Έζησε τριάντα χρόνια. Τα σχεδόν μισά έπαιζε ποδόσφαιρο με τα άλλα παιδιά και τα άλλα μισά έφτιαχνε καρέκλες και καναπέδες. Και μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολήθηκε με την κοινωνία και την πνευματικότητα.

Αλήθεια έτσι θα είχε περάσει το χρόνο του στη Γη ο ενσαρκωμένος Θεός, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε να έρθει στον πλανήτη μας μόνο μία φορά στην παγκόσμια Ιστορία; Έτσι θα είχε περάσει το χρόνο του;

Από όλα τα κείμενα που μιλούν για το Χριστό, ποιος αποφασίζει ποια είναι "θεόπνευστα" και ποια όχι; Ποια θα προωθούνται και ποια θα απαγορεύονται; Ποια θα κρύβονται και ποια θα καίονται; Και ποιοι αιρετικοί θα μαχαιρωθούν μέσα στην αυτοκρατορία;

Μήπως σου έδωσε ο Θεός τη λογική σου για να θέτεις τέτοια ερωτήματα;

Ο Θεός δεν είναι θέμα δόγματος. Είναι υπαρξιακό θέμα.

Η συμβουλή μου σε όλους εσάς τους χριστιανούς είναι να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή με τον Θεό με την ψυχή σας και να κάνετε ό,τι σας πει.

Γιατί μία σταγόνα εμπειρίας αξίζει όσο χίλιοι τόνοι θεωρίας.

Αν σας πει "σκοτώστε, κάψτε, αφανίστε, λεηλατείστε, απαγορέψτε και δυσφημείστε, καταλύστε τις άλλες θρησκείες και κάντε το χριστιανισμό τη μία και μόνη πανανθρώπινη θρησκεία", ναι, κάντε το.

Αλλά θα πρέπει να το ακούσετε κατευθείαν από αυτόν.

Και ο Θεός δεν μιλάει με αυτό τον τρόπο.

Κανείς δεν είναι εντεταλμένος του στη Γη για να "προστατεύει" τους ανθρώπους από «άλλες» θρησκείες - είτε «με το κακό» (όπου τον παίρνει) είτε «με το καλό» (όπου δεν τον παίρνει). Είτε εμφανώς είτε παρασκηνιακά. Είτε στην Ελλάδα είτε στις ιεραποστολές.

Ευαισθητοποιηθείτε στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς της θρησκείας και της πολιτικής. Στα εκκλησιαστικά και οικονομικά μονοπώλια. Στην ίδια σας την τάση να δημιουργείτε ψεύτικες συγκρίσεις με άλλα άτομα και θρησκείες, για να διεκδικήσετε για τον εαυτό σας ή τη θρησκεία σας μια υποτιθέμενη υπεροχή.

Να είστε ταπεινοί και απλοί. Μοιραστείτε με τους άλλους αυτό που συγκινεί την καρδιά σας. Μην κατηγορείτε κανένα.

Γιατί ο τρόπος για να φέρετε τους άλλους στο Θεό δεν είναι οι αρνητικοί ισχυρισμοί για τρίτους, αλλά η πνευματικότητα που εσείς οι ίδιοι αποπνέετε.

unickvj
Ευχαριστω για την απαντηση σου. Παμε σε ενα-ενα τα θεματα.

Καταρχην διακρινω μια εμμεση επιθετικη ταση απέναντί μου. Ίσως οχι σε μενα προσωπικα αλλα μαλλον σε αυτα που πιστευω η σε αυτους που την "αντιπροσωπευουν".

Ειπα οτι δεν θα μπορουσα να σε πεισω χρησιμοποιώντας τα μυστηρια της ορθοδοξης πιστης σαν επιχειρημα αν δεν πιστευεις στα λεγομενα μου, γι' αυτο το ανεφερα, οχι για να αλλαξω θεμα.

Υπάρχει λεπτη ισσοροπια στο απο πού ξεκιναει η ελευθερία σου/μου και μεχρι πού μπορει να κινηθει χωρις εμεσα η αμεσα να παραβιαζει τα δικαιωματα των συνανθρωπων μας ή και ηθελημενα ή αθελα να γινεται κι επικινδυνη. Και αφου μου ζητησες στοιχεια, παμε σε αυτα:

Επιστημονικες αναφορες για το θεμα γιογκας
(αν μου ζητησεις πηγες, να στις στειλω)

[πηγές]

Ο καθηγητής Johannes Aagaard: «Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με νέες αξίες, εξινδουΐζονται, και αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή τους» (επιβεβλημενη ελευθερια να τη πω ? ) 26

Η ενωση γιόγκα στην Αμερική λέει ότι τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να κάνουν γιόγκα, διότι αυτή μπορεί να βλάψει το σώμα τους (ρωταω εγω αν ειναι αληθεια αυτο ? και αν ναι, γιατι αφου ειναι απλη γυμναστικη? ) 27

Αναφέρουμε τη μελέτη δύο ψυχιάτρων στην Αμερική, οι οποίοι παρακολούθησαν για μία δεκαετία εκατοντάδες διαλογιζόμενους. Στη μελέτη αυτή με τίτλο «Ψυχιατρικές επιπλοκές της πρακτικής του διαλογισμού» αναπτύσσονται οι παθολογικές και άλλες παρενέργειες του διαλογισμού.33 Επίσης, η Margaret Singer, που ήταν κλινική ψυχολόγος και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Berkley, κορυφαία ερευνήτρια στον τομέα της ψυχοσωματικής ιατρικής και εξειδικευμένη στις σέκτες, παρακολουθώντας πάνω από 70 άτομα που ασκούσαν διαλογισμό από  4-17 χρόνια, κατέγραψε κάποιες από τις βλάβες που παρουσίαζαν συχνά για πολλά έτη οι διαλογιζόμενοι: 35
απότομη διακοπή συνειδήσεως, προσβολές άγχους, δυσκολίες στη μνήμη, έλλειψη ορίων, ανάρμοστα και ασύνδετα συναισθηματικά ξεσπάσματα, μακροχρόνια συναισθηματική ισοπέδωση, τινάγματα μυών, σπασμούς, οπτικές ψευδαισθήσεις κ.α. Μεγάλο μέρος της συναφούς επιστημονικής έρευνας καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος που διαλογίζεται «διακινδυνεύει τη σωματική, διανοητική και πνευματική του υγεία». 36
Ανάμεσα στους κινδύνους που κρύβει η γιόγκα αναφέρονται και «η υπερβολική εσωστρέφεια, πνευματικός ηδονισμός, παλινδρόμηση... και συναισθηματική καθήλωση στον Γκουρού» 37
(ουδεν σχολιο)

Ο γκουρού Μουκτανάντα περιγράφει ως διαλογιστική εμπειρία του: «Ήμουν σε τρομακτική κατάσταση. Η αναπνοή μου άλλαξε, η κοιλιά μου γέμιζε με αέρα, όταν εισέπνεα η αναπνοή κρατιόταν μέσα μου. Το μυαλό μου είχε αρρωστήσει από το φόβο... αρχισα να βλέπω μικρά ανθρωπάκια και να παρακολουθώ την τρέλα μου. Το σώμα μου άρχισε να τινάζεται. Τώρα δεν ήμουν εγώ που διαλογιζόμουν. Ο διαλογισμός μού επιβαλλόταν... Έβλεπα το σώμα μου να καίγεται...» Μόλις τελείωσαν όλα ο Μουκτανάντα συμπέρανε ότι είχε φωτιστεί.40 Πολλές παρόμοιες μαρτυρίες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό που στη Δύση συχνά χαρακτηρίζεται ως «τρέλα, κατοχή από πνεύματα ή δαιμονοληψία» στην Ανατολή ορίζεται ως «φωτισμός».41 Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με την «αθώα» γιόγκα και κατέληξαν στην τρέλα και στο δαιμονισμό,42 σε επικοινωνίες με πνεύματα, που άλλοτε αναγνωρίζονται ως κακά, άλλοτε εκλαμβάνονται ως «θεοί» που «κατευθύνουν» τον οικοδεσπότη που τα «φιλοξενεί». Συχνά οι συνέπειες είναι τραγικές.

Ισως αν θελετε (μια και εσυ αναφεροσουν σε μενα στο πληθυντικο) μπορω να ψαξω και μυνησεις που εχουν γινει απο απλους ανθρωπους προς συνανθρωπους τους δασκαλους γιογκα μετα απο συνεδριες όπου απεκτησαν εντονα ψυχολογικα προβληματα .

Να σε πεισω τωρα εγω ή η θρησκεια μου αν θεωρει βλαπτικη τη γιογκα.....το θεωρω ατοπο.
Να σε πεισω ως αναφορα για τα οφελη της ορθοδοξης πιστης......μαλλον στο κενο θα πεσουν αν εχεις προκαταληψη, εντουτοις θα πω αυτο :
Πιστευεις οτι ολα πρεπει να εξηγηθουν με το ανθρωπινο μυαλο, με τη "λογικη" οπως ειπες, με στοιχεια, με αποδειξεις.
Μου θυμιζει εντονα φαρισαϊσμο (οταν συνελαβαν το Χριστο τού ζηταγαν οι Φαρισαιοι να κανει θαυμα μπροστα τους για να τον πιστεψουν)
και φυσικα δεν εκανε (και καλα εκανε κατα εμε) εντουτοις ακομα και σημερα γινονται θαυματα επικαλουμενοι αγιους ορθοδοξιας η την Παναγια η τον τριαδικο Θεο, δουλευοντας σε κρατικο νοσοκομειο 20 χρονια πιστεψε με εχω δει την παρεμβαση του Θεου σε ανθρωπους που τη ζητησαν. Και "ΛΟΓΙΚΑ", ή οπως λεγεται «ορθολογιστικα», κανείς δε μπορεσε απ’ τους επιστημονες που δεν πιστευαν σε καμια θρησκεια να το εξηγησουν, με το "λογικο" "πανσοφο" μυαλο τους, οσο και αν περασαν απο συμβουλια και συμβουλια, με επιτροπες διαφορων επιστημονων. Γιατι απλα καποια πραγματα μάς ξεπερνανε, ειναι περα απ’ τη διανόησή μας και απλα δεν εξηγουνται με το πτωχο μυαλο μας.
"Μακαριοι οι ταπεινοι τη καρδια..." λογια απ το ευαγγελιο που εσυ /εσεις δηλωνετε οτι εχει αλλαξει και ειναι γραμμενο απο απλους ανθρωπους. Ενω ειναι γραμμενο απο τους αποστολους του Ιησου Χριστου (απλοι ανθρωποι ναι, αλλα μετα απο επιφοιτηση του αγιου πνευματος) και ειναι γνησια μεταφραση του σημερινου ευαγγελιου στα ελληνικα (προσφατα ειχε αναφορα ντοκιμαντερ στο τηλεοπτικο καναλι σκάι για την αυθεντικοτητα του ελληνικου ευαγγελιου. Και μετειχαν επιστημονες αρχαιολογοι Έλληνες και ξενοι, και ναι, αποφανθηκαν οτι ειναι η γνησια μεταφραση)
Αυτο το "πιστευε και μη ερευνα" κανεις το ιδιο λαθος που κανουν πολλοι ανθρωποι, δεν ειναι η επισημη θεση της ορθοδοξης πιστης. Την επισημη απαντηση της εκκλησιας στην παραθετω εδω :

Αντιπαράθεση Αγιογραφικού εδαφίου:
Ο πρώτος αυτός τρόπος, είναι ένας τρόπος ημιμάθειας, που προκαλεί ειρωνικό μειδίαμα σε όσους γνωρίζουν. Αυτός ο τρόπος αναίρεσης, ξεκίνησε από ημιμαθείς Προτεστάντες, και πέρασε σε Χριστιανούς που δεν γνωρίζουν την πίστη τους. Έτσι ώστε σήμερα, από κοινού, Προτεστάντες και άσχετοι Χριστιανοί, να τον παπαγαλίζουν.
Προσπαθούν λοιπόν να πουν ότι αυτή η ρήση δεν είναι Χριστιανική, χρησιμοποιώντας το εδάφιο της Αγίας Γραφής που βρίσκεται στο Ιωάννης 5/ε: 39. Συνήθως δεν ξέρουν ούτε καν πού βρίσκεται, και λένε μόνο: "Η Αγία Γραφή λέει: "Ερευνάτε τας γραφάς", άρα πρέπει να ερευνάμε, και το "πίστευε και μη ερεύνα είναι αντιχριστιανική ρήση".
Πράγματι, στο εδάφιο εκείνο, λέει αυτή τη φράση. Όμως δεν λέει μόνο αυτή! Ολόκληρο το εδάφιο είναι το εξής, μαζί με το επόμενο εδάφιο, το 40: "
39 ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν και εκείναί εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού 40 και ου θέλετε ελθείν προς με ίνα ζωήν έχητε". Με απλά λόγια, στο εδάφιο αυτό, λέει ο Χριστός: "Ερευνάτε τις γραφές, επειδή θεωρείτε ότι έτσι θα βρείτε ζωή, και (πράγματι), αυτές είναι που μαρτυρούν για Εμένα. Αλλά δεν θέλετε να έρθετε προς Εμένα, για να έχετε ζωή".

Τελος ολες οι θρησκειες του κοσμου εχουν τους δικους τους κανονες, μα οποια θρησκεια και να πιασεις εχει "κανονες που πρεπει ο πιστος να υπακουει" για να ειναι μεσα σε αυτη τη μικρη κοινωνια.
Το λεω απλα, γιατι εγραψες "ό,τι μου λενε πρεπει να ακουω".
Εκτος αν σκέφτεστε να φτιαξετε μια θρησκεια στα μετρα σας, με λιγο απο ολα, χωρις κανονες και υποχρεωσεις. Γραφειs :
"Από όλα τα κείμενα που μιλούν για το Χριστό, ποιος αποφασίζει ποια είναι "θεόπνευστα" και ποια όχι; Ποια θα προωθούνται και ποια θα απαγορεύονται; Ποια θα κρύβονται και ποια θα καίονται; Και ποιοι αιρετικοί θα μαχαιρωθούν μέσα στην αυτοκρατορία;"

Κατα τη γνωμη σου πιστευεις οτι πρεπει εσυ και εγω να ερωτηθουμε ? Να παρουν τη γνωμη μας ?
Μπορουμε να εχουμε θεση γνωμης εσυ και εγω? Ή θαταν πιο συνετο να υπαρχουν καποιοι πιο καταρτισμενοι?
Ασφαλως και ολοι οι κληρικοι δεν ειναι καταρτισμενοι ή δεν ειναι αγνοί, άλλωστε παλι μεσα στο ευαγγελιο αναφέρεται οτι "κατα εσχατα χρονια οι κληρικοι θαναι χειροτεροι των λαικων". Δεν καθομαι αδερφε μου να κρινω τη ζωη τού καθε παπα, ας κανει ό,τι θελει στη ζωη του. Ένα καθαρο ασανσερ ομως απο ενα βρωμικο θα κανει την ιδια διαδρομη, αν μπορεις να κανεις τον συνειρμο.
Δεν ειναι για μενα ο παπας =θρησκεια, μην τα συγχεουμε αυτα. Όπως υπαρχει καλος αστυνομικος και κακος, καλος δικηγορος και κακος, καλος γιατρος και κακος, ετσι και στους κληρικους συμβαινει το ιδιο ακριβως, γιατι απλα ειμαστε ημιτελεις ΑΝΘΡΩΠΟΙ, εχουμε παθη, αμαρτιες, κολληματα και χιλια δυο.
Γραφεις:

" Ευαισθητοποιηθείτε στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς της θρησκείας και της πολιτικής. Στα εκκλησιαστικά και οικονομικά μονοπώλια. Στην ίδια σας την τάση να δημιουργείτε ψεύτικες συγκρίσεις με άλλα άτομα και θρησκείες, για να διεκδικήσετε για τον εαυτό σας ή τη θρησκεία σας μια υποτιθέμενη υπεροχή."

Ουτε ψευτικες συγκρισεις γινονται, ουτε καμια ταση υπεροχης διεκδικουμε. Ειμαστε αυτοι που ειμαστε με τα θετικα και τα αρνητικα μας, οπως ολοι μας και ο καθενας κανει τον δικο του αγωνα καλυτερευσης σαν ανθρωπος , η ορθοδοξη θρησκεια παραμεινει αναλλοιωτη για χρονια, οσο και να προσπαθησαν να την καταστρεψουν δεν τα καταφεραν και ουτε προκειται, γι’ αυτο θα συνεχισω να βλεπω νεα παιδια στην εκκλησια ειτε αρεσει αυτο ειτε οχι.
Οποιος θελει το ακολουθει αυτο (οποιος θελει πισω μου ελθει) και οποιος θελει τραβαει το δρομο του. Μόνο........που στα δυσκολα χεχεχεχε (και το εχω δει αυτο μπροστα μου) τους αγίους, τον Χριστο και την Παναγια φωναζουμε. Ας το παιζουμε παλικαρια, ουτε το Βουδα ουτε το Μωαμεθ φωναζουμε σε πνιγμο ή σεισμο ή φωτια ή οτιδήποτε πιστευουμε δε πιστευουμε. Και αν ακομα εχουμε αποκυρήξει την ορθοδοξη πιστη, μολις καποιος δικος μας ανθρωπος πεθανει, παπα φωναζουμε να τον διαβασει (αληθεια γιατι ??????????? Αφου εχεις αποκυρηξει την ορθοδοξη πιστη, γιατι φωναζεις ιερεα ορθοδοξο να τον διαβασει. Μηπως κατι σε φοβιζει? )
 

ΚΙΜΩΝ
"επιστημονικες αναφορες για το θεμα γιογκας " (αν μου ζητησεις πηγες να στις στειλω)"
στείλε

unickvj

http://www.kyria.com/topics/spiritualformation/theologyspiritualissues/14.40.html
---------------------------------------------------------------------------------
http://www.opposingviews.com/i/yoga-meditation-in-severe-psychosis-autism
-----------------------------------------------------------------------------
http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/full/164/11/1761
--------------------------------------------------------------
http://www.visionandpsychosis.net/Kundalini_Yoga_Psychotic_Episode.htm
---------------------------------------------------------------------
http://www.jashow.org/Articles/new-age/NA1101W1.htm
-------------------------------------------------------
http://www.dci.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=334:what-yoga-really-is&catid=143&Itemid=36
(καθηγητής Johannes Aagaard: «η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με νέες αξίες, εξ-ινδουίζονται, και αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή τους».)
Encyclopedia of New Age Beliefs, ένθ. ανωτ., σελ. 390
------------------------------------------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=e0GFuVgNlYY&feature=related

---------------------------------------------------------------------
Yoga exercises are not recommended for children under 16
http://www.americanyogaassociation.org/general.html
-----------------------------------------------------------------------

Harper's Εγκυκλοπαίδεια Μυστικιστικών και Παραφυσικών Εμπειριών, ένθ.ανωτ., σελ. 101
Μεγάλο μέρος της συναφούς επιστημονικής έρευνας καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος που διαλογίζεται «διακινδυνεύει τη σωματική, διανοητική και πνευματική του υγεία».
Στους κινδύνους που κρύβει η γιόγκα αναφέρονται και «η υπερβολική εσωστρέφεια, πνευματικός ηδονισμός, παλινδρόμηση...και συναισθηματική καθήλωση στον Γκουρού».
Οι μελέτες των ειδικών, αλλά και οι μαρτυρίες ανθρώπων που έκαναν γιόγκα αναφέρουν,
συν τοις άλλοις, «συναισθηματικές διαταραχές, έντονα αισθήματα φόβου, κατάθλιψη, δραματικές αλλαγές στη διάθεση, έντονα ξεσπάσματα θυμού, πόνους, απώλεια της αίσθησης του σώματος, προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της λογικής...»

πηγες : http://www.alopsis.gr/alopsis/yioga.htm#_ednref78
-------------------------------------------------------------
Γράφει η πρώην θεραπεύτρια ρέικι Marcia Montenegro:
http://www.elladanews.gr/article/434721-sxetika-me-tin-apagoreysi-ton-enallaktikon-therapeion.html
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αν θες δες και αυτο θα σε ωφελησει μιας και μιλαει για ολα :
http://www.impantokratoros.gr/4DF7BBCF.el.aspx
------------------------


ΚΙΜΩΝ

Γεια σου unickvj.

Α. Καταρχήν θα απαντήσω στις παραθέσεις σου.

Β. Μετά θα δείξω ότι η άποψη της επιστήμης για τη γιόγκα είναι θετική.

Γ. Τέλος, θα αναλύσω τους λόγους για τους οποίους το χριστιανικό δόγμα καταφέρεται εναντίον άλλων θρησκειών και συστημάτων.

Α. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ




Ο καθηγητής Johannes Aagaard:
«Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με νέες αξίες, εξ-ινδουίζονται, και αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή τους».)»

Καταρχήν, γιατί ενθέτεις στη συζήτησή μας για επιστήμη, άτομα με τον τίτλο «καθηγητές», που τελικά, όταν το ψάξω (και ο αναγνώστης κανονικά δεν το ψάχνει), αποδεικνύονται θεολόγοι; http://www.cesnur.org/2007/aagaard.htm  Δεν είναι επιστημονικοί καθηγητές, είναι χριστιανοί πιστοί στη Βίβλο. Μα δεν είπαμε ότι θα βρούμε επιστημονικές αποδείξεις για την εγκυρότητα των χριστιανικών σας πεποιθήσεων ενάντια στη γιόγκα; Αυτές είναι οι αποδείξεις; Λουθηρανοί θεολόγοι «καθηγητές» που θεωρούν ότι οι άπιστοι θα πάνε στην Κόλαση;

Εν πάση περιπτώσει, ας απαντήσω στον κύριο "καθηγητή".

Από τα εκατοντάδες άτομα που έχουν περάσει από μένα και τους έχω διδάξει γιόγκα, κανένας δεν έχει "εξινδουιστεί". Ίσως μια γυναίκα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να ζωγραφίζει βυζαντινές αγιογραφίες, έχει αποκτήσει μια στενότερη σχέση με την Ινδία.

Αλλά αυτή την είχε από πριν.

Εγώ δίδαξα γιόγκα σε γυμναστήρια. Ελάχιστα ή καθόλου δεν έχω παρουσιάσει το πνευματικό μέρος της γιόγκα (π.χ. χορτοφαγία), έξω από αυτό που είναι έκδηλο από την ίδια την άσκηση. Σε άτομα που πηγαίνουν για γιόγκα σε "κέντρα γιόγκα", αυτό διαφέρει. Κάποιοι από αυτούς πηγαίνουν επειδή ψάχνουν μια εναλλακτική μορφή πνευματικότητας (δηλαδή άλλη απ' τη χριστιανική θρησκεία, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν τους τραβάει) και άλλοι πηγαίνουν απλώς για σωματική άσκηση, χαλάρωση και θέματα υγείας. Και οι δύο τύποι μαθητών εκτίθενται σε κάποιο βαθμό σε σύμβολα και κοσμοθεωρία που σχετίζεται με τις ανατολικές θρησκείες και τη Νέα Εποχή.

Αλλά το αν θα υιοθετήσουν οτιδήποτε και τι θα είναι αυτό, εξαρτάται από αυτούς. Τα άρθρα που μου έστειλες λένε ότι δεν είχαν εξαρχής την πρόθεση να αλλάξουν συνήθειες ή κοσμοθεωρία. Αυτό για κάποιους είναι αλήθεια (ειδικά για το γκρουπ που πάει όχι ψάχνοντας εναλλακτική πνευματικότητα αλλά απλά για χαλάρωση, άσκηση κλπ.) Αλλά δεν υπάρχει δολιότητα. Το ότι δεν ήξερα εγώ, πριν αρχίσω γιόγκα, ότι θα γίνω χορτοφάγος, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος με ανάγκασε ή με πλάνεψε για να το κάνω. Βρήκα ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου και το υιοθέτησα.

Τελικά, θέλουμε να ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία ή όχι;

Παραθέτεις:
Ο γκουρού Μουκτανάντα περιγράφει ως διαλογιστική εμπειρία του: «Ήμουν σε τρομακτική κατάσταση. Η αναπνοή μου άλλαξε, η κοιλιά μου γέμιζε με αέρα, όταν εισέπνεα η αναπνοή κρατιόταν μέσα μου. Το μυαλό μου είχε αρρωστήσει από το φόβο... αρχισα να βλέπω μικρά ανθρωπάκια και να παρακολουθώ την τρέλα μου. Το σώμα μου άρχισε να τινάζεται. Τώρα δεν ήμουν εγώ που διαλογιζόμουν. Ο διαλογισμός μού επιβαλλόταν... Έβλεπα το σώμα μου να καίγεται...» Μόλις τελείωσαν όλα ο Μουκτανάντα συμπέρανε ότι είχε φωτιστεί.40 Πολλές παρόμοιες μαρτυρίες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό που στη Δύση συχνά χαρακτηρίζεται ως «τρέλα, κατοχή από πνεύματα ή δαιμονοληψία» στην Ανατολή ορίζεται ως «φωτισμός».41 Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με την «αθώα» γιόγκα και κατέληξαν στην τρέλα και στο δαιμονισμό,42 σε επικοινωνίες με πνεύματα, που άλλοτε αναγνωρίζονται ως κακά, άλλοτε εκλαμβάνονται ως «θεοί» που «κατευθύνουν» τον οικοδεσπότη που τα «φιλοξενεί». Συχνά οι συνέπειες είναι τραγικές.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια λογική ως εξής:
Yπήρχε κάποτε ένα εβραιόπουλο που πίστευε ότι είναι ο Θεός. Ναι, πίστευε ότι είναι ο Θεός! Είχε αυτή τη σατανική φλέβα και την υπεροψία ήδη από την παιδική ηλικία. Αργότερα, όταν μεγάλωσε, πήγε στην έρημο και μίλησε με το "Θεό" του, που στην πραγματικότητα ήταν ο Σατανάς. Και αυτός του πρόσφερε τον κόσμο αν τον ακολουθούσε. Ο νέος φοβήθηκε και αρνήθηκε, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι είχε ήδη "προσβληθεί". ‘Οταν έφυγε από την έρημο, διαπίστωσε ότι ο Σατανάς τού είχε δώσει "δυνάμεις" και μπορούσε να κάνει θαύματα. Τα θαύματα συγκέντρωσαν γύρω του
μεγάλο αριθμό "πιστών" στους οποίους υποσχέθηκε μαγικές δυνάμεις - πάντα με τη βοήθεια του "Θεού" του. Τους υποσχέθηκε
(τελευταίοι στίχοι κατά μάρκον Ευαγγελίου) ότι θα μπορούν να πίνουν δηλητήριο χωρίς να βλάπτονται, να πιάνουν δηλητηριώδη φίδια, να θεραπεύουν αγγίζοντας τους αρρώστους (και κλέβοντας όμως έτσι την ψυχή του αρρώστου για τον Κύριό του, τον Σατανά) και τους διέταξε να πάνε και να προσηλυτίσουν στην καινούργια "θρησκεία" του όλη την ανθρωπότητα. Αυτοί το έκαναν και, στη διαδικασία, έπνιξαν στο αίμα τον κόσμο τόσο στην καθολική Δύση όσο και στη βυζαντινή Ανατολή. Ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα έχουν αμύθητη περιουσία και συνεχίζουν να προσηλυτίζουν. Έτσι μπήκε ο Διάβολος στη ζωή μας.

Bλέπεις πώς το περιστατικό που περιγράφεται για τον Χριστό και τον Σατανά στην έρημο, το ερμήνευσα έτσι ώστε να ταιριάζει στους σκοπούς μου: ο Χριστός "πίστεψε" ότι ξεπέρασε τον Σατανά, ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Σατανάς ανέλαβε τα ηνία. ΝΟΜΙΣΕ ότι φωτίστηκε ή ότι επικοινώνησε με το Θεό, ενώ στην πραγματικότητα καταλήφθηκε από το διάβολο. Δίνοντας αυτή την ερμηνεία, δεν κάνω παρά ό,τι οι θεολόγοι στην περίπτωση του Μουκτανάντα - γιατί, αν το ψάξεις,  οι θεολόγοι John Ankerberg και John Weldon την έγραψαν την παράγραφο, και όχι επιστήμονας...
Τη λέξη "τρέλα" ο Μουκτανάντα εδώ τη χρησιμοποιεί μεταφορικά. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να είχε πει ο Χριστός για την "τρέλα" του όταν έβλεπε τα διάφορα οράματα που του έδειχνε ο Σατανάς, ή οι χριστιανοί ερημίτες σε σχέση με τα δικά τους οράματα, ιδίως όταν αυτά συνοδεύονται από ψυχολογική κρίση.

Έχεις ακούσει τι οράματα είχε δει ο ψυχίατρος Karl Jung, ένας από τους δημιουργούς της σύγγρονης ψυχοθεραπείας; Ο Γιουνγκ είχε διάφορες μυστικιστικές εμπειρίες, όπως ο Μουκτανάντα, και συνδέθηκε με ένα πνεύμα, τον Φιλήμονα/Αμπράξα. Ο Αμπράξας υπαγόρευσε στον Γιουνγκ τα ακόλουθα (κοίτα Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Abraxas#Carl_Jung_.28Seven_Sermons_to_the_Dead.29  ) :

Υπάρχει ένας Θεός για τον οποίο δεν γνωρίζετε τίποτα, γιατί η ανθρωπότητα τον έχει ξεχάσει. Ονομάζεται Αμπράξας. [...]
Ο Θεός-Ήλιος είναι η ζωή. Ο Διάβολος είναι ο θάνατος. Ο Αμπράξας είναι ετούτη η ευλογία και η κατάρα, που είναι συγχρόνως ζωή και θάνατος. Από τον Αμπράξας γεννιούνται η αλήθεια και το ψέμα, το καλό και το κακό, το φως και το σκότος που συνυπάρχουν στον ίδιο λόγο και στην ίδια πράξη.
Είναι γι’ αυτό που ο Αμπράξας είναι τρομερός.

Η θεωρία του Γιουνγκ για τη συνύπαρξη και ένωση των δύο πόλων της ψυχής, βγήκε από τέτοιες υπερβατικές εμπειρίες. Οι χριστιανοί, όπως μπορείς να δεις εδώ
http://www.psychoheresy-aware.org/jungleg.html
και εδώ
http://www.philipcoppens.com/jung.html ,

λένε ότι ήταν δαιμονισμένος. Αλλά αυτό είναι απλά μια ερμηνεία. Μπορείς να πεις ότι ο Μουκτανάντα δαιμονίστηκε και ΝΟΜΙΣΕ ότι είδε το φως μα ήταν μια πλάνη.

Κι εγώ μπορώ να πω ότι ο Χριστός δαιμονίστηκε στην έρημο κλπ, όπως περιέγραψα.

Με τα λόγια φτιάχνουμε ανώγια και κατώγια. Ο καθένας μπορεί με κατηγορίες να εκφράζει τις προκαταλήψεις, τις προτιμήσεις και τους ίδιους του τους φόβους.

Αλλά γνωρίζεις; Όχι. Ακόμα κι ένα παπαγαλάκι μπορεί να λέει ό,τι λέει η Βίβλος.

Στη συνέχεια θα ξαναπιάσω αυτή την παράγραφο και άλλα παρόμοια περιστατικά που παραθέτεις, και θα δεις τι λένε ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ για τέτοιου είδους εμπειρίες.
-----------

Ένας άλλος σύνδεσμος που μου έστειλες, πάλι από θεολόγο, είναι ο http://www.jashow.org/Articles/new-age/NA1101W1.htm  , στον οποίο ο Ankerberg περιγράφει την περίπτωση της Christina Gorf, την οποία παρουσιάζει ως μια συνηθισμένη νοικοκυρά:

"Σκεφτείτε την περίπτωση της Christina Grof, που, πριν αρχίσει γιόγκα, ήταν μια συνηθισμένη νοικοκυρά, με συνηθισμένα σχέδια για τη ζωή της. Άρχισε γιόγκα τελείως ανύποπτα ως μια πρακτική που θα την βοηθούσε σωματικά στην εγκυμοσύνη της. [...] Βρήκε τον εαυτό της να μετασχηματίζεται από μια συντηρητική νοικοκυρά σε μια ηγέτιδα της Νέας Εποχής μέσω της Χάθα Γιόγκα. Το μόνο που έκανε ήταν να μπει σε μια τάξη γιόγκα και όλα επακολούθησαν.»

Στην πραγματικότητα, η "συντηρητική νοικοκυρά" είναι μια ψυχοθεραπεύτρια, ψυχολόγος της υπερπροσωπικής ψυχολογίας, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Υπερπροσωπικής Ένωσης (ΙΤΑ). Στη Wikipedia υπάρχουν πολλές αναφορές σε αυτήν, γιατί έχει κάνει πολλή δουλειά στο χώρο της υπερπροσωπικής ψυχολογίας. Δεν πρόκειται για μια "νοικοκυρά" που παρασύρθηκε από έναν τρελό γκουρού, αλλά για ένα πολύ μορφωμένο και δημιουργικό άτομο που έχει πολύ καλή φήμη μέσα στο χώρο της υπερπροσωπικής ψυχολογίας. Είναι ζωγράφος, έχει κάνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, έχει εκδώσει αμέτρητα βιβλία και έχει μιλήσει πολλάκις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Αν ήταν λόγω της γιόγκα που τα έκανε όλα αυτά, δεν θα σήμαινε αυτό κάτι καλό για τη γιόγκα; Θα έπρεπε να θρηνούμε γιατί δεν έμεινε μια "συντηρητική" [μέτρια και χριστιανή] νοικοκυρά, που είχε "τα συνηθισμένα σχέδια για τη ζωή της";
Αυτό που  η ίδια η Grofπεριγράφει (στην ίδια ιστοσελίδα του θεολόγου) είναι ότι, ήδη πριν κάνει γιόγκα, απλά και μόνο με τις βαθιές αναπνοές που τις είχαν διδάξει οι μαίες για ανώδυνο τοκετό, είχε την εμπειρία της "κουνταλίνι" (ψυχοπνευματική ενέργεια μέσα στο σώμα). Το ίδιο επαναλήφθηκε και στο δεύτερο παιδί της. Ήταν μόνο μετά από αυτά που άρχισε γιόγκα.
[Μετά που θα σου παρουσιάσω τα επιστημονικά συγγράμματα, θα δεις ότι σε πολλούς ανθρώπους η ενέργεια αφυπνίζεται από μόνη της, και η Grof ήταν προφανώς μια τέτοια. Δεν συμβαίνει σε όλους μέσα από τη γιόγκα. Εγώ έχω μια γνωστή στην Κρήτη που έχει αφυπνισμένη την ενέργεια και μπορεί να βλέπει στον κόσμο της ψυχής, συμπεριλαμβανομένων και των πνευμάτων (άυλων ψυχών). Αλλά αυτό δεν έγινε μέσα από τη γιόγκα. Είναι γυμνάστρια.
Εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι απαγορεύονται οι βαθιές αναπνοές, απαγορεύεται η γυμναστική, απαγορεύεται αυτό και το άλλο, γιατί μπορεί να αφυπνιστεί η ίδια σου η ενέργεια. Μπορεί ο άνθρωπος να κρύβεται από τον εαυτό του;]


Όταν η Grof μίλησε για την κουνταλίνι, δεν προσπάθησε να δείξει το μαύρο ως άσπρο
- όπως ισχυρίζεται ο θεολόγος σας, ο οποίος λέει:

«Η επανερμηνεία εκ μέρους της των παθολογικών φαινομένων που δημιουργούνται από τις μυστικιστικές πρακτικές και η παρουσίασή τους ως μιας μετασχηματιστικής πνευματικότητας, όχι μόνο βοηθάει να ενδυναμωθεί και να δικαιολογηθεί ο μυστικισμός αλλά επίσης σταματά αποτελεσματικά την κατανόηση της κατάστασης όπως έχει πραγματικά. Για παράδειγμα, στην κουνταλίνι γιόγκα, τα συμπτώματα της ψύχωσης και του δαιμονισμού βολικά επανερμηνεύονται ως εκδηλώσεις μιας "ανώτερης" ή θεϊκής συνειδητότητας.»
Their reinterpretation of the pathological phenomena induced by occult practice—as a positive transforming spirituality (a spiritual "emergence")—not only helps undergird and legitimize the occult, but it also effectively inhibits discernment of the true issues involved. For example, in the case of kundalini yoga, symptoms of mental illness and demonization are gratuitously redefined as emerging manifestations of "higher" or divine consciousness.

Το θέμα της κουνταλίνι είναι γνωστό στην υπερπροσωπική ψυχολογία. Είναι οι χριστιανοί θεολόγοι που παίρνουν ένα απομονωμένο σημείο, δηλαδή ότι όταν αφυπνιστεί η πνευματική ενέργεια στο άτομο, αυτό μπορεί να δει δαίμονες, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να δεχθεί επιθέσεις από αυτούς (αλλά αυτό γίνεται και με τους χριστιανούς ασκητές), για να ισχυριστούν ότι η ενέργεια είναι "δαιμονική".
Αυτό που σε κάνει να βλέπεις δεν είναι δαιμονικό. Βλέπεις τους αγίους, βλέπεις τους δαίμονες. Μπορεί να δεχτείς τις ευλογίες των αγίων, αλλά και επιθέσεις από τους δαίμονες. Αυτά συμβαίνουν σε όλους τους μυστικιστές, και στους χριστιανούς επίσης. Η Grof είναι ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό άτομο με φήμη στην υπερπροσωπική ψυχολογία και την πνευματική κοινότητα. Κι υπάρχουν ένα σωρό σαν κι αυτή, άτομα ευτυχισμένα που έχουν αφυπνίσει την πνευματική τους ενέργεια (π.χ. κοίτα το ντοκιμαντέρ
http://www.youtube.com/watch?v=ixJRwAeZqQU , το οποίο δείχνει διάφορα άτομα που έχουν αφυπνίσει την ενέργεια μέσα από πολυετή εντατικό διαλογισμό, να μιλάνε για τα οφέλη και την ψυχική πλήρωση που έφερε στη ζωή τους.).
Εσύ ποιος είσαι που θα πεις ότι η ενέργειά τους είναι δαιμονική; Τι σημαίνει "δαιμονική ενέργεια"; Αυτό είναι θεολογικός όρος. Η ενέργεια είναι αυτό που σε κάνει να βλέπεις. Το δαιμονικό στοιχείο σχετίζεται με τις επιλογές σου και μόνο. Μπορείς να αποδείξεις σε επιστημονική ή πρακτική βάση ότι οι άνθρωποι αυτοί καταστρέφονται στη ζωή τους ή είναι δαιμονισμένοι; Όχι. Η ενέργεια της κουνταλίνι είναι το αντικείμενο επιστημονικών ερευνών. Βλέποντας το πώς η ενέργεια λειτουργεί, τι εμπειρίες δίνει στον άνθρωπο και πώς τον προάγει στη ζωή του, οι επιστήμονες που την διερεύνησαν είπαν τα εξής:

 Wilipedia, «Kundalini syndrome» http://en.wikipedia.org/wiki/Kundalini_syndrome

Το «σύνδρομο της Κουνταλίνι»
Το «σύνδρομο της Κουνταλίνι» είναι μια ομάδα αισθητικών, κινητικών, νοητικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με κάποιους συγγραφείς σε αυτό το πεδίο, που αναφέρεται κυρίως από ανθρώπους που βίωσαν μια μεταθανάτια εμπειρίαˑ έχει επίσης αποδοθεί στους ασκουμένους στη γιόγκα και στο διαλογισμό. Ερευνητές στα πεδία της ψυχιατρικής, υπερπροσωπικής ψυχολογίας και μεταθανάτιων εμπειριών, περιγράφουν ένα πολύπλοκο μοτίβο από αισθητικά, κινητικά, νοητικά και συναισθηματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την έννοια της κουνταλίνι, τα οποία μερικές φορές αποκαλούνται «το σύνδρομο της κουνταλίνι». Αυτή η ψυχο-πνευματική και μετασχηματιστική εμπειρία πιστεύεται ότι συμβαίνει ως αποτέλεσμα μιας μεταθανάτιας εμπειρίας ή ως αποτέλεσμα μακρόχρονων κι εντατικών πνευματικών / διαλογιστικών πρακτικών, όπως ασκούνται σε κάποια υποπεδία διαλογισμού ή γιόγκα. Άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να εγείρουν αυτή τη συμπτωματολογία περιλαμβάνουν έντονες προσωπικές κρίσεις ή εμπειρίες. Σύμφωνα με συγγραφείς στην υπερπροσωπική ψυχολογία, η διαδικασία δεν είναι πάντα ξαφνική και δραματική, μπορεί επίσης να αρχίσει αργά και να μεγαλώσει σταδιακά με τον καιρό. Αν τα συνοδευτικά συμπτώματα εκδιπλωθούν με ένα έντονο τρόπο που φέρει τον διαλογιζόμενο εκτός ισορροπίας, η διαδικασία συνήθως ωχαρακτηρίζεται ως «πνευματική κρίση» (Spiritual emergency).

Τα παρακάτω από τη σελίδα http://din.nu/ICDspirit.htm
Dinu Stefan Teodorescu, κλινικός ψυχολόγος, Sykehuset Innlandet, University of Oslo
Η πνευματική κρίση και τα είδη της
Ο όρος «πνευματική κρίση» (Spiritual emergency) αναφέρεται σε «δραματικές εμπειρίες και ασυνήθιστες νοητικές καταστάσεις τις οποίες η παραδοσιακή ψυχιατρική διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει ως νοητική διαταραχή και που στην πραγματικότητα είναι κρίσεις προσωπικού μετασχηματισμού». Τέτοια επεισόδια έχουν περιγραφεί στην ιερή λογοτεχνία όλων των εποχών ως αποτέλεσμα διαλογιστικών πρακτικών και ως ορόσημα εξέλιξης στη μυστικιστική ατραπό.
Οι πνευματικές κρίσεις (spiritual emergencies) έχουν αναγνωριστεί από τις πνευματικές παραδόσεις τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής μέσα στους αιώνες και έχουν περιγραφεί σε σημαντικά πνευματικά βιβλία, όπως το βιβλίο του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού «Η σκοτεινή νύχτα της ψυχής». Ως ένα είδος «πνευματικής κρίσεως» η ινδική πνευματική παράδοση έχει περιγράψει ένα φαινόμενο που λέγεται κουνταλίνι, στις περιπτώσεις που εγείρονται ισχυρές εμπειρίες που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να μοιάζουν με τις εμπειρίες που υπάρχουν σε ψυχωτικές καταστάσεις.
Τη δεκαετία του ’80 η ψυχολόγος Christina Grof ίδρυσε το Δίκτυο Πνευματικών Κρίσεων, μια διεθνή οργάνωση αφιερωμένη στην υποστήριξη ατόμων που περνάνε από πνευματικές κρίσεις, μέσα από την παροχή σε αυτούς πληροφοριών που σχετίζονται με τις διαδικασίες των πνευματικών κρίσεων, καθώς και πληροφοριών για εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με την παραδοσιακή (φαρμακευτική) αντιμετώπιση.
Υπάρχουν διάφορα είδη πνευματικών κρίσεων: σαμανική κρίση, αφύπνιση της κουνταλίνι, επεισόδια ενοποιημένης εμπειρίας (βιώματα κορυφής – peak experiences), ψυχολογική ανανέωση μέσω επιστροφής στο κέντρο, κρίσεις ψυχικού ανοίγματος, εμπειρίες προηγούμενων ζωών, επαφές με πνεύματα-οδηγούς και τσάνελινγκ, μεταθανάτιες εμπειρίες, βιώματα στενών επαφών με ιπτάμενους δίσκους, δαιμονικές επιθέσεις, άνοιγμα στο μύθο της ζωής, αναδυόμενα καρμικά μοτίβα.

Πνευματική κρίση – το είδος «αφύπνιση της κουνταλίνι»
Ένα από τα γνωστότερα είδη πνευματικών κρίσεων είναι η αφύπνιση της κουνταλίνι, η οποία είναι ευρέως γνωστή στην ινδική πνευματική παράδοση.
Μερικοί δυτικοί ερευνητές έχουν ερευνήσει κάποιες από τις σωματικές επιδράσεις της αφύπνισης της κουνταλίνι στον οργανισμό και έχουν βρει στοιχεία για μια τέτοια σχέση. Το επιστημονικό ενδιαφέρον για την έρευνα στην κουνταλίνι είναι μέρος ενός γενικότερου ενδιαφέροντος των δυτικών επιστημόνων για την έρευνα στην πνευματικότητα, τις θρησκευτικές εμπειρίες, το διαλογισμό και τις μυστικιστικές καταστάσεις.
Ο ιατρός Lee Sannella ήταν ένας από τους πρώτους που πρότεινε μια κατάταξη των συμπτωμάτων της κουνταλίνι και τα κατέταξε σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: κινητικά (πχ αυτόματες σωματικές κινήσεις και στάσεις, ασυνήθιστα μοτίβα αναπνοής) [Εδώ περιλαμβάνεται η δυσκολία αναπνοής του Μουκτανάντα, την οποία παρέθεσες], αισθητικά (εσωτερικές αισθήσεις όπως φώτα και ήχους, κρύο και ζέστη) [εδώ περιλαμβάνονται τα  οράματα που παρέθεσες ότι έβλεπε ο Μουκτανάντα - αλλά οράματα βλέπουν βέβαια και οι χριστιανοί μυστικιστές] , ερμηνευτικά (π.χ. ασυνήθιστα ή ακραία συναισθήματα) [αυτές τις κρίσεις τις περνούν όλοι όσοι κάνουν ασκητισμό ή εντατική πνευματική πρακτική σε οποιαδήποτε μορφή] και μη-οργανισμικά (π.χ. εξωσωματικές εμπειρίες και παραψυχική αντίληψη).

Από τη Wikepedia, «Physio-kundalini syndrome», σελίδα http://en.wikipedia.org/wiki/Physio-kundalini_syndrome#Mistaken_psychiatricization_of_spiritual_experiences  
Οι ερευνητές που σχετίζονται με τα πεδία της υπερπροσωπικής ψυχολογίας και των επιθανάτιων εμπειριών έχουν προτείνει κάποια κοινά κριτήρια για την περιγραφή των συμπτωμάτων της κουνταλίνι, το πιο κοινό χαρακτηριστικό των οποίων (κριτηρίων) είναι μια αίσθηση ενέργειας ή θερμότητας που ανεβαίνει γρήγορα από τη σπονδυλική στήλη.
Σύμφωνα με τον [ψυχολόγο] Kason και άλλους, η αφύπνιση της ενέργειας τής κουνταλίνι μπορεί να έχει παρενέργειες, και μια τέτοια αφύπνιση μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να παρουσιαστεί ως πνευματικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την υπερπροσωπική ψυχολογία, η αφύπνιση της ενέργειας της κουνταλίνι συνοδεύεται από αλλαγές στη φυσιολογία και στη συνειδητότητα, τις οποίες μπορούμε να κατανοήσουμε μέσω του ινδουιστικού συστήματος των τσάκρα (ενεργειακών κέντρων στο σώμα). Η γνώση των τσάκρα μπορεί γι’ αυτό να βοηθήσει στην ερμηνεία των συμπτωμάτων. Η επίσκεψη σε έναν δάσκαλο διαλογισμού που δεν είναι εκπαιδευμένος στις τεχνικές της κουνταλίνι και που δεν έχει βαθιά και ουσιαστική γνώση αυτών, ή σε έναν ψυχίατρο, γιατρό ή θεραπευτή που δεν γνωρίζει για αυτή τη διαδικασία, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε σύγχυση και παρανόηση. [...]Αν και τα συμπτώματα μερικές φορές μπορεί να είναι δραματικά και προβληματικά, ψυχολόγοι όπως ο Sovatsky και ο Greyson τείνουν να ερμηνεύουν την εκδιπλωνόμενη συμπτωματολογία ως, στο μεγαλύτερο μέρος της, μια μη παθολογική διαδικασία πνευματικής ωρίμανσης, σημαντική για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τον Scotton, τα συμπτώματα της κουνταλίνι μπορεί να συνδέονται με ψυχοπαθολογία ή μπορεί και όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να αναχθούν σε αυτήν. Πιστεύει ότι είναι σημαντικό να ξεχωρίζει κανείς μεταξύ των χαρακτηριστικών σημαδιών της κουνταλίνι και των παθολογικών συμπτωμάτων, και να μη χρησιμοποιούνται τα σημάδια της κουνταλίνι για μια διάγνωση παθολογίας. Άλλοι ψυχολόγοι, όπως ο Kason, τείνουν να βλέπουν το όλο φάσμα της διαδικασίας,
[δηλαδή μαζί και τα συμπτώματα που αυτή περιλαμβάνει] ως καταλήγοντα σε ένα «ψυχο-πνευματικό καθάρισμα σπιτιού».

Υπάρχουν επιστήμονες που είναι υλιστές. Αυτοί δεν δέχονται ότι οι εμπειρίες που δεν προέρχονται από την ύλη είναι έγκυρες. Τις θεωρούν ψευδαίσθηση και πλάνη και πιστεύουν ότι είσαι εξ ορισμού τρελός αν έχεις τέτοιες.
Φυσικά, αν και σας αρέσει να παραθέτετε αυτούς τους ψυχιάτρους, αυτοί είναι εναντίον και των χριστιανών, γιατί κι οι χριστιανοί μυστικιστές βιώνουν τέτοιες εμπειρίες. (Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που πάνε στην εκκλησία για να κοινωνήσουν. Αναφέρομαι σε μυστικιστές, ανθρώπους που τα ρισκάρουν όλα για να μπούνε στον παράδεισο ενώ βρίσκονται ακόμα στη σάρκα – καθώς το τι θα συμβεί μετά το θάνατο, κανείς δεν το ξέρει, όλο κι όλο αυτό που έχουμε είναι το τώρα). Επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πως κι εσείς έχετε μυστικιστές και πως βιώνετε κι εσείς όλων των ειδών τις μυστικιστικές εμπειρίες, να μια αναφορά από την Wikipedia:

Από την Wikipedia, Χριστιανικός Μυστικισμός (Christian Mysticism)http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_mysticism#Jesus_and_the_Apostles

[Στη σελίδα αυτή έχει και μια λίστα από διάφορους χριστιανούς μυστικιστές, καταταγμένους ανάλογα με την υποδιαίρεση του χριστιανισμού στην οποία ανήκουν (ναι, υπάρχουν και άλλοι χριστιανοί εκτός από τους «ορθοδόξους», κι ας αποκαλείτε εσείς τους άλλους «πρωτεστάντες» και «καθολικούς», και μόνο τον εαυτό σας «χριστιανούς», όπως στο παρακάτω κομμάτι που μου έστειλες:
«Αυτός ο τρόπος αναίρεσης, ξεκίνησε από ημιμαθείς Προτεστάντες, και πέρασε σε Χριστιανούς που δεν γνωρίζουν την πίστη τους. Έτσι ώστε σήμερα, από κοινού, Προτεστάντες και άσχετοι Χριστιανοί, να τον παπαγαλίζουν.»
Προτεστάντες και χριστιανοί; Μπα; Οι προτεστάντες δεν είναι χριστιανοί; Ποιους εννοείτε όταν λέτε «χριστιανοί»; Μήπως –λέω μήπως- εσάς τους ίδιους;

Να λοιπόν η σελίδα της Wikipedia για τον Χριστιανικό Μυστικισμό:

Ασκητικές πρακτικές
Πολλοί μυστικιστές [...] πειθάρχησαν τα σώματά τους με δραστηριότητες που ποίκιλλαν από τη νηστεία και έλλειψη ύπνου μέχρι πιο ακραίες μορφές όπως η αυτομαστίγωση.

Αισθητηριακές εμπειρίες
Πολλοί μυστικιστές βιώνουν οράματα. Αλλά συμβαίνουν και άλλες αισθητηριακές εμπειρίες. Για παράδειγμα, ο Richard Rolle άκουσε ουράνια μουσική και ένιωσε μια φωτιά στο στήθος του.

Έκσταση
Η έκσταση είναι κοινή για πολλούς μυστικιστές, όπως η Τερέζα της Αβίλα, η εμπειρία της οποίας αποθανατίστηκε στο άγαλμα «Έκσταση της Αγίας Τερέζας», του Μπερνίνι.

Σωματικοί μετασχηματισμοί
Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα μυστικιστικού σωματικού μετασχηματισμού είναι η εμφάνιση των στιγμάτων στο σώμα του μυστικιστή, όπως αυτά που δέχτηκε ο Φραγκίσκος της Ασίζης. Αλλά και άλλοι μετασχηματισμοί είναι δυνατοί, όπως το άρωμα της αγιότητας που συνοδεύει το σώμα του νεκρού μυστικιστή, πχ της Τερέζας της Αβίλα και της Θηρεσίας της Liseaux.

Θαύματα
Μερικοί μυστικιστές λέγεται ότι μπορούσαν να κάνουν θαύματα. [...]

Αν επιμένω στο θέμα των ωφελημάτων της γιόγκα στην υγεία, και, στο δεύτερο μέρος τούτης της παρουσίασης, παρουσιάζω τόσες επιστημονικές ανακοινώσεις από τους μεγαλύτερους ιατρικούς οργανισμούς της Αμερικής για τα ωφελήματα της γιόγκα στην υγεία, είναι διότι οι χριστιανοί δημιούργησαν και προωθούν την ιδέα ότι η γιόγκα κάνει κακό στην υγεία (και ότι δημιουργεί κατάληψη από σατανικά πνεύματα) για να απαγορέψουν μορφές πνευματικότητας άλλες από τον χριστιανισμό. Στο ακόλουθο φαξ, για παράδειγμα, που εστάλη από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς σε γυμναστήρια της Αττικής (περιλαμβανομένου και ενός γυμναστηρίου στην Αγία Παρασκευή όπου πήγα να διδάξω γιόγκα), ζητείται από τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων να μην περιλάβουν την γιόγκα στα προγράμματά τους, διότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, βλάπτει την υγεία και «αποτελεί βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος». Παρόμοια συνέβησαν και με την πανεπιστημιακή μου σχολή όταν σπούδαζα. Μέσα από public relations (κονέ με διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ) η χριστιανική εκκλησία προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να έλθει σε επαφή με μορφές πνευματικότητας άλλες από τον χριστιανισμό.
Η ερώτησή μου είναι:
                                           Ο ελληνικός λαός ερωτήθηκε;

Ο Γκάντι είχε δίκιο όταν έλεγε:
                               «Μου αρέσει ο Χριστός σας, όχι οι χριστιανοί σας»

Γιατί όπου υπάρχουν άνθρωποι, και μάλιστα άνθρωποι φανατικά πιστοί σε μια θρησκεία, επιστήμη ή ιδεολογία, εκεί υπάρχουν και προκαταλήψεις, μίση, παρασκηνιακές δραστηριότητες και κρυφά κίνητρα. Διαφορές, βέβαια, θα υπάρχουν. Εγώ, ας πούμε, δεν μπορώ να συμφωνήσω με το χριστιανισμό ότι δεν συμβαίνει μετενσάρκωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα κατηγορήσω το χριστιανισμό για συνεργασία με το διάβολο ή ότι δεν θα αναγνωρίσω την πνευματικότητά του, εκεί που αυτή λάμπει.
Το σημαντικό θέμα είναι ο νους να μην είναι κολλημένος. Όταν ο νους και η καρδιά είναι ανοιχτά, οι μεταξύ μας πράξεις θα είναι διαφανείς και θα αλληλεπιδρούμε αρμονικά και με αγάπη παρά τις διαφορές μας. Γιατί η ζωή δεν είναι πράγματι ένας πόλεμος εναντίον των άλλων (π.χ. εναντίον των άπιστων αιρετικών κλπ.) αλλά εναντίον εκείνου του μέρους του εαυτού μας που ένας αμερόληπτος παρατηρητής από τον Άρη θα χαρακτήριζε δίκαια ως κίβδηλο.
Γι’ αυτό και ο ιστοχώρος αυτός είναι ανοιχτός ακόμα και προς το χριστιανισμό, τη θρησκεία που νομίζει ότι γνωρίζει «τον ένα και μοναδικό Θεό». Γιατί με ενδιαφέρει περισσότερο η θειότητα του Χριστού και η αγιότητα των αγίων του, από τις προκαταλήψεις, τις παρανοήσεις και τα διανοητικά κολλήματα των πιστών του.


unickvj
Η ορθοδοξη θρησκεια ειναι η πιο ελευθερη θρησκεια στο κοσμο. Υπαρχουν θρησκειες που επιβαλουν την πιστη τους με νομο, αδιαφορωντας για τα πιστευω του καθενος, και αν τολμησουν να αλλαξουν πιστευω και πιστη τιμωρουνται με θανατο. Oποιοσδηποτε εδω στην Eλλαδα μπορει να πιστευει ο,τι θελει, μπορει να φυγει απ' την ορθοδοξη πιστη και να μην καν δικαιολογησει το λογο. Eλευθεροι ανθρωποι με ελευθερα πιστευω και πιστη. Tο θεμα ειναι: εχουμε διακριση ?

ΚΙΜΩΝ
Η ορθοδοξία κυνηγά τα άτομα με εναλλακτικές θρησκευτικές απόψεις. Κοίτα την ιστοσελίδα μου youtubetranslations.gr/persecution_of_yoga_pop_up.htm

unickvj
Nαι το ειδα αλλα δεν εχω καταλαβει ακομα τη λεξη "κηνυγα" που την ειδες.......

ΚΙΜΩΝ
Η εκκλησία παρεμβαίνει προκειμένου να με σταματήσει από το να ασκήσω το επάγγελμά μου, διότι (τουλάχιστον όπως πιστεύει αυτή) αυτό εκφράζει μη ορθόδοξες αντιλήψεις.
Είναι αυτό ανεξιθρησκεία;
Ως προς το ότι δεν σε σκοτώνει σωματικά, έχεις δίκιο (δεν την παίρνει κιόλας να το κάνει). Αλλά σε βλάπτει επαγγελματικά. Και με αυτό τον τρόπο βέβαια σε βλάπτει και σωματικά. Δεν βλάπτεις κάποιον σωματικά όταν τον εμποδίζεις να ασκεί το επάγγελμά του; Φυσικά, όταν αυτός βλάπτει την κοινωνία, πρέπει να παυστεί. Αλλά σε μια ελεύθερη κοινωνία τέτοιες αποφάσεις τις παίρνουν πολιτικά δικαστήρια και όχι εκκλησιαστικές επιτροπές. Η κόκα κόλα δεν έχει το δικαίωμα να πληρώσει έναν μαγαζάτορα να μη βάλει μέσα πορτοκαλάδες, επειδή δήθεν κάνουν κακό στην υγεία
*, ή να βάλει στην τηλεόραση διαφήμιση «οι πορτοκαλάδες σκοτώνουν». Το αν σκοτώνουν ή όχι θα το αποφασίσουν πολιτικά όργανα, όχι άτομα κάποιας εμπορικής ή θρησκευτικής παράταξης ή ιδεολογίας. Τότε ούτε ελεύθερο εμπόριο έχουμε ούτε ανεξιθρησκεία.
Ρώτησε η κόκα κόλα τους πελάτες του καταστήματος αν επιλέγουν να πίνουν πορτοκαλάδα;
Ρώτησε η εκκλησία τους πελάτες του γυμναστηρίου αν επιλέγουν να κάνουν γιόγκα; Εσύ με ποιο δικαίωμα σταματάς εμένα τον Έλληνα πολίτη από το να πηγαίνω σε γυμναστήρια και να κάνω γιόγκα; Έχεις τέτοιο δικαίωμα;
Ας πούμε ότι εμείς οι δάσκαλοι γιόγκα κάναμε μια επιτροπή και βγάζαμε ένα σποτάκι στην τηλεόραση που έλεγε ότι οι χριστιανοί ιερείς βρίσκονται σε συνεργασία με το διάβολο. Πώς θα σου φαινόταν αυτό;
Φυσικά, εμάς δεν θα μας περνούσε καν από το μυαλό να κάνουμε κάτι τέτοιο...
Απλώς παρατήρησε το γεγονός ότι, παρότι έχω διωχθεί επαγγελματικά από τη χριστιανική θρησκεία, έχω βάλει μπόλικα χριστιανικά βίντεο σε αυτό το σάιτ.
Γιατί εμείς δεν λειτουργούμε με βάση το συμφέρον ή θρησκευτικές εμπάθειες και προκαταλήψεις. Απλά αρνούμαστε να σκεφτούμε με αυτό τον τρόπο...
Παρατήρησε επίσης το γεγονός ότι το παρόν βίντεο, πάνω στο οποίο έκανες το αρχικό σου σχόλιο, λέει ότι ένας άγγελος παρενέβη για να σωθεί ένα πολύ άρρωστο κοριτσάκι, σε κάποιο νοσοκομείο, και κάποια άτομα τον είδαν, κι επίσης φωτογραφήθηκε.
Άρα το βίντεο είναι χριστιανικό.
Το δικό σου πρόβλημα λοιπόν ποιο ήταν; Κατ' ουσίαν, το σχόλιό σου έλεγε: "Αδύνατον! Αδύνατον! Αφού δεν είναι ορθόδοξοι!"
Πρέπει επίσης να υποθέσω ότι, στο αρχικό σου σχόλιο, κατά έναν παράξενο τρόπο, υπονοείς ότι η καθολική ή προτεσταντική πίστη (εφόσον το βίντεο είναι αμερικανικό) επιβάλλει τις πεποιθήσεις της, σε αντιδιαστολή με την ορθόδοξη πίστη.
Ισχύει κάτι τέτοιο;

* Τα αναψυκτικά κάνουν πράγματι κακό στην υγεία. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα...

unickvj

"Φιλε μου αυτο που θελω τοση ωρα να πω ειναι οτι αν ειμασταν σε καποια μουσουλμανικη χωρα, δεν θα εμπαινες καν στη σκεψη ουτε να γραψεις την αποψη σου και καταλαβαινεις τι εννοω. Εαν σε εμποδισαν να κανεις αυτο που θες σε καποιο ιδιωτικο γυμναστηριο -αν και δε μπορω να καταλαβω με ποιο τροπο θα μπορουσαν-,τοτε ναι, το καταδικαζω και εγω, γιατι ειναι αντιδημοκρατικο. Όσο για το πρωτο σχολιο μου, απλα το εγραψα για καποια παλαιοτερα σχολια που διαβασα. Δεν ειπα εγω «αδυνατον αδυνατον».

ΚΙΜΩΝ
Την παραπάνω απάντησή σου την βρήκα χαρακτηρισμένη ως "ανεπιθύμητη" (προφανώς από εσένα). Μήπως την ξανασκέφτηκες και βρήκες ότι τελικά δεν σε εκφράζει; Σκοπεύω να τη βάλω στην ιστοσελίδα μου στην οποία σε παρέπεμψα, να την κάνω δημόσια και να μην απαντήσω. Η ανταλλαγή μας τελειώνει εκεί. Αλλά σε ρωτάω, γιατί αν την ξανασκέφτηκες και το μετάνιωσες, απλά πες μου τι να κάνω.

unickvj
Όχι, μπορεις να τη βαλεις, απλα εκανα λαθος και το εβαλα σαν νεο post και οχι σαν απαντηση. Και μετα την εκανα delete και το ξαναβαλα σαν απαντηση. Συγνωμη αν δημιουργησα καποιο προβλημα στη σελιδα σου.
Δεν μπορουσα να γραψω πιο πολλα γιατι ειναι συγεκριμενος ο χωρος τον γραμματων που χωρανε εκει.

ΚΙΜΩΝ
Αν αυτά που έγραψες δεν σε εκφράζουν πλήρως, μπορείς να γράψεις περισσότερα στέλνοντάς τα μου με προσωπικό μήνυμα, και θα τα περάσω απ' εκεί στην ιστοσελίδα.
Στα λέω αυτά γιατί σε θέματα θρησκείας είμαστε όλοι (κι εγώ) πολύ ευαίσθητοι και αισθανόμαστε ότι χρειάζεται να ζυγίσουμε καλά τι λέμε και αν μας εκφράζει.

unickvj
Οk, τωρα που ξερω, ετσι θα κανω. Σεβομαι τη γνωμη ολων, δεν προσπαθω κανεναν να αλλαξω, αλλά δεν προκειται και κανεις να αλλαξει τη δικη μου αποψη.
Προσωπικα πιστεύω ότι αυτο που ειναι πολυ "επικινδυνο" να αναπτυξεις σε μια συζητηση ειναι το πού ξεκιναει η ελευθερια ενος ανθρωπου σε θεματα πιστεως και που καταληγει, μεχρι ποιο οριο? Μεχρι πού θεωρει οτι ειναι ελευθερος ? Μη ξεροντας οτι πλεον μπορει αθελα του ή ηθελημενα αν θες να καταπατά δικαιωματα συναθρωπου του. Πώς οριζει την ελεθερια του? Και πώς ξερει, και με τι σημειο αναφορας θα καταλαβει, οτι περασε καποια ορια η οχι? Ή απλα εγκειται στη δικια του αντιληψη και μονο, βασιζομενος στη εννοια «ελευθερια»; Ουσιαστικά με ποιο γνωμονα αυτοκριτικης θα λειτουργησει;
Πιστευω οτι απαιτει μεγαλη συζητηση αυτο, έτσι ώστε ισως και σε αμετρητες σελιδες παλι θα υπαρχουν παραμετροι προς συζητηση.
Οπως και να ’χει, οπως σου ξαναεγραψα, καταδικαζω οποιαδήποτε μεμονωμενα περιστατικα παπαδων και μητροπολιτων αν θες, που μπαινουν εμποδιο στην επιλογη της δουλειας σου, εφοσον αυτη (η δουλεια) δεν επιβαλεται σε κανεναν που δεν επελεξε.
Καποτε ενας γνωστος στην Αγγλια (Ινδος) μου ειχε κανει μια περιγραφή, μια ενημερωση για τη γιογκα.
Μου ’χε πει πως υπαρχει η απλη γιογκα γυμναστικης και η γιογκα γυμναστικης- περισυλλογης
«Εγω», μου ειχε πει, «στο διαλογισμο μου μιλαω με πνευματα την ωρα της αυτοσυγκεντρωσης».
Μπορω να πω οτι μ’ εβαλε σε βαθειες σκεψεις αυτο, στο αν ειναι αληθεια , και αν ναι, ποσο επικίνδυνο ειναι. Καταλαβαινεις λοιπον π.χ. πώς επεμβαινει εκει η θρησκεια οταν, υποθετικα παντα, καποιος αδαης (δε μιλαω για σενα, παραδειγμα αναφερω) δημιουργησει μια τετοια κοινοτητα .
Σαφεστατα λοιπον εγω αν θες καταλαβαινω οτι μπορει να υπαρχουν και κακοπροαιρετοι ανθρωποι που να θελουν να δημιουργησουν πνευματικα προβληματα σε καποιους ανθρωπους που αθελα τους ηθελαν να μαθουν τη γιογκα σαν γυμναστικη ηρεμιας (ας μου επιτραπει να την αναφερω ετσι) και τελικα βρέθηκαν προ εκπληξεων. Γιατι οταν μου ανεφερε ο τυπος (Ινδος) οτι μιλαει με πνευματα, αν το δεις αντικειμενικα, μπορεις να υποθεσεις τα παντα.........

ΚΙΜΩΝ
Κοίτα, η γιόγκα, όταν την κάνεις σε ένα μέτριο βαθμό, προωθεί τη σωματική και ψυχολογική υγεία, όπως έχει σαφώς αποδειχθεί από πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες. Αν την κάνεις περισσότερο, σε ευαισθητοποιεί στον πνευματικό κόσμο. Εκεί υπάρχει το πνεύμα του Χριστού, της Παναγίας, τα πνεύματα των Αγίων, οι ψυχές των νεκρών και τόσα άλλα πράγματα... (Για παράδειγμα, εγώ είχα δει το Χριστό στο Σταυρό την ώρα του διαλογισμού).Το πού θα κατευθυνθείς, αν προς το καλό ή το κακό, εξαρτάται από εσένα. Στην περίπτωση που έχεις έναν πνευματικό δάσκαλο του οποίου η ψυχή είναι αφυπνισμένη στον πνευματικό κόσμο, υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνήσεις μαζί του, και μέσα από την πνευματική αυτή επικοινωνία αυτός προσπαθεί να σε ευαισθητοποιήσει στην πνευματική πλευρά της ύπαρξης, ώστε έκτοτε να ζήσεις πνευματικά.
Εγώ διδάσκω γιόγκα για χρόνια, κι από τους εκατοντάδες που έχουν περάσει από μένα, μονάχα ένας είχε αυτή την εμπειρία, δύο φορές. Και φυσικά νιώθει πολύ εμπνευσμένη και χαρούμενη που την είχε.
Σου λέω ειλικρινά ότι οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα δεν ασχολούνται ούτε με κακές ψυχές ούτε με μαύρες μαγείες. Νιώθουν την έλξη προς την πνευματική πλευρά της ύπαρξης, καθώς και προς τα άτομα που ονομάζονται «φωτισμένα», τα άτομα των οποίων η ψυχή έχει αφυπνιστεί στο πνευματικό πεδίο.
Η ιστορία που σου είπε ο Ινδός ακούγεται ανησυχητική μόνο στην περίπτωση που επικοινωνούσε με κακά πνεύματα. Αν επικοινωνούσε με καλά πνεύματα, η ιστορία ακούγεται πολύ καλή. Πώς κρίνουμε αν τα πνεύματα είναι κακά ή καλά;
Τα κακά πνεύματα τρελαίνουν τον άνθρωπο με τα πάθη, έτσι ώστε, για το χρήμα και το σεξ, να είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα. Να μην έχει ηθικούς φραγμούς. Αν η γιόγκα προωθεί μια τέτοια νοοτροπία, μέσα από τα βιβλία της και τους διαλογισμούς της, τότε είναι επικίνδυνη. Αλλά εγώ, σε τριάντα σχεδόν χρόνια που βρίσκομαι στον «κόσμο της γιόγκα», δεν έχω δει τίποτα τέτοιο.
Έχω δει ακριβώς το αντίθετο. Καλά πνεύματα, καλές ηθικές αρχές, αγάπη και καλοσύνη, αυτοσυγκράτηση, αυτοέλεγχο στο σεξ, περιφρόνηση των δελεαστικών τροφών, ολιγάρκεια σε σχέση με τα χρήματα. Μια νοοτροπία απλότητας στον τρόπο ζωής και υψηλών ιδανικών. Σε αυτή τη βάση, υποθέτω ότι τα πνεύματα με τα οποία επικοινωνούσε ο Ινδός γιόγκι με τον οποίο μίλησες στην Αγγλία, ήταν πνεύματα φωτισμένων ανθρώπων. Κι εγώ έχω μιλήσει με ένα τέτοιο πνεύμα. Μήπως με κάνει σατανιστή αυτό;
Κι ο Παΐσιος είχε δει ένα σωρό πνεύματα. Μήπως τον κάνει σατανιστή αυτό;
Η δυνατότητα να βλέπεις τον κόσμο των πνευμάτων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την ηθική σου ποιότητα. Ο άνθρωπος που έχει μάτια, βλέπει τόσο τον κακούργο όσο και τον τίμιο. Όταν έχεις μάτια, βλέπεις. Όταν έχεις πνευματική λαλιά, μιλάς. Το ερώτημα είναι: Με ποιον μιλάς; Μιλάς με το Θεό; Μιλάς με τους αγίους; (αγίους δεν έχει μόνο ο χριστιανισμός). Μιλάς με τους καλούς; Ή κάνεις παρέα με τους κακούς και τους αντιγράφεις;
Σε αυτό ισχύει ό,τι και στην ύλη. Δεν κατηγορούμε αυτόν που απλώς μιλάει, αλλά αυτόν που μιλάει και κάνει παρέα με τους ληστές και τους βιαστές.
Όμως οι χριστιανοί έχουν το δόγμα ότι τα πνεύματα τα οποία οι Πατριάρχες δεν έχουν βάλει στον κανόνα (δεν ονόμασαν αγίους) είναι ντε φάκτο κακά.
Δεν υπάρχει ντε φάκτο κακός. Ο κακός κρίνεται τέτοιος από τα λόγια και τις πράξεις του. Ο αντικειμενικός παρατηρητής δεν μπορεί να συμφωνήσει ότι το τάδε πνεύμα, επειδή δεν έχει ασχοληθεί με τον Χριστό (κι ίσως-ίσως ούτε καν γνωρίζει τον Χριστό) είναι κακό πνεύμα. Δείξε μου τι ΚΑΝΕΙ και τι ΛΕΕΙ αυτό το πνεύμα και τότε μπορούμε να συμφωνήσουμε αν είναι κακό.
Αυτός ο κόσμος είναι πολύ ευρύς και η χριστιανική θρησκεία δεν είναι παρά μια θρησκεία. Δεν υπήρχε πάντα ούτε θα υπάρχει πάντα. Αλλά πνεύματα θα υπάρχουν πάντα. Καλοσύνη και τιμή θα υπάρχουν πάντα. Ανθρώπινη κρίση και λογική θα υπάρχουν πάντα.
Ναι, ο χριστιανισμός δεν θα υπάρχει πάντα. Ήδη λίγο-πολύ έχει πεθάνει. Ποιος νηστεύει τώρα; Ποιος τηρεί σεξουαλική εγκράτεια; Ποιος ακολουθεί το παράδειγμα των αγίων; Θρησκεία δεν είναι το τι γράφει (ή έγραφε) η ταυτότητα και το να κατηγορούμε άλλους. Θρησκεία είναι η στάση εκείνη ζωής που σε μετατρέπει από σάρκα σε πνεύμα.

Τώρα, ως προς το όριο της ελευθερίας μας:
Αν πιστεύω ότι κάποια άτομα είναι σατανιστές, διδάσκουν το σατανισμό και καταστρέφουν ψυχές, τους κάνω μήνυση η οποία πρέπει να υποστηριχτεί με διάφορα στοιχεία. Μπορώ επίσης να πω στα άτομα που έρχονται στην εκκλησία ότι οι τάδε είναι σατανιστές.
Αλλά αν πιστεύω ότι όλοι οι μη ορθόδοξοι είναι σατανιστές, και γράφω γράμματα που τα στέλνω σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και γυμναστήρια και όπου αλλού σκεφτώ (τέτοιο γράμμα είχε στείλει η εκκλησία και στην πανεπιστημιακή σχολή όπου σπούδαζα, και αυτή ακύρωσε ένα πρόγραμμα γιόγκα που είχα οργανώσει, καθώς και έκτοτε οποιαδήποτε ομιλία με εναλλακτικό περιεχόμενο, π.χ. εναλλακτική θεραπευτική), τότε ο οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής θα έλεγε ότι κάτι δεν πάει καλά με μένα. Δεν είναι δυνατόν όλοι να έχουν λάθος και μόνο εγώ να έχω δίκιο! Όλες, μα όλες οι θρησκείες στον κόσμο έχουν λάθος – και μόνο η ορθοδοξία τα καταλαβαίνει σωστά. Είναι αυτό δυνατόν;
Κι εμείς στη γιόγκα πιστεύουμε ότι υπάρχουν σατανιστές. Αλλά στα 30 χρόνια που ακούω ομιλίες και διαβάζω βιβλία, ποτέ δεν άκουσα κάποιον γιόγκι να κατηγορεί κάποιον ως σατανιστή ούτε είδα να στέλνει επιστολές προκειμένου να αποκλείσει ανθρώπους από επαγγέλματα. Δική μας δουλειά είναι να δημιουργούμε πνευματικές δονήσεις, να είμαστε καλοί άνθρωποι, να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέσα από το παράδειγμά μας. Όχι να βαφτίζουμε τις διαφορετικές από εμάς θρησκευτικές οργανώσεις κακές και διαβολικές και να κάνουμε σταυροφορία εναντίον τους.
Η κοινωνία θα πρέπει να σκεφτεί με βάση ποια κριτήρια αποφασίζουμε ότι κάποιος είναι σατανιστής και πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα (αν όντως υπάρχουν τριγύρω σατανιστές). Οι επιτροπές που θα πάρουν τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να αποτελούνται από κοσμικά πρόσωπα και θρησκευτικά πρόσωπα (αλλά τα τελευταία να μην ανήκουν σε μία και μόνο θρησκεία, γιατί οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες –ιουδαϊσμός, ισλαμισμός και χριστιανισμός- έχουν παράδοση έλλειψης ανοχής και πολέμων προς τις άλλες θρησκείες).
Αυτό που συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα με τη θρησκεία, συμβαίνει στην Αμερική με τη θεραπευτική. Η αλλοπαθητική κατάφερε να κάνει κονέ με την κυβέρνηση για να αποκλείσει από το επάγγελμα τις εναλλακτικές θεραπείες, βαφτίζοντάς τες επικίνδυνες για τον πληθυσμό.
Θα μου πεις: «Δεν θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τον πληθυσμό;» Θα μπορούσαν. Αλλά αυτό θα έπρεπε να το αποφασίσουν επιτροπές με βάση τα στοιχεία, επιτροπές που δεν είναι εξαρχής προκατειλημμένες προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Αν οι αλλοπαθητικοί προσπαθούν να σταματήσουν τους ομοιοπαθητικούς, ο αντικειμενικός παρατηρητής σκέφτεται ότι το κάνουν γιατί έχουν συμφέρον και όχι γιατί θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.
Όπου υπάρχει επαγγελματικό συμφέρον (και στην περίπτωση των χριστιανών ιερέων υπάρχει) είναι πολύ πιο πιθανό ότι οι κατηγορίες προς τους «άλλους» έχουν εγωιστικό κίνητρο παρά ότι οι άλλοι είναι πράγματι αυτό που λες ότι είναι και ότι εσύ, μόνο εσύ, γνωρίζεις την αλήθεια.
Το να ακούς ανθρώπους να κατηγορούν άλλους ως όργανα του διαβόλου είναι πάντα άσχημο, δηλητηριώδες, βλαπτικό για την ψυχή. Αλλά αν θέλετε να το κάνετε, τουλάχιστον κάντε το μέσα στις εκκλησίες σας, όχι μέσω παρασκηνιακών μεθόδων.
Γιατί αν ο υπεύθυνος του γυμναστηρίου όπου πάω να δουλέψω έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από το δάσκαλο θρησκευτικών στο δημοτικό και από τη μαμά του ότι εμείς είμαστε «του διαβόλου» (που δεν κουράζονται να το λένε οι χριστιανοί) και ποτέ δεν αναρωτήθηκε αν του λένε την αλήθεια και τι κίνητρα και νοοτροπίες μπορεί να υπάρχουν πίσω από τέτοιες κατηγορίες, θα έχει πάρει την απόφασή του, αφού πάρει το φαξ από τους ιερείς που κυνηγούν τις «αιρέσεις», πριν ρωτήσει εμένα ή οποιονδήποτε πελάτη του.
Και δεν νομίζω ότι θέλουμε να ζούμε σε μια τέτοια κοινωνία. Νομίζω ότι αυτή πράγματι δεν είναι μια ανεξίθρησκη και ελεύθερη κοινωνία.

Υ.Γ.1: Θυμήθηκα τώρα ότι είχε έρθει στην Αθήνα, καλεσμένος σε ένα συνέδριο ψυχολογίας, ένας Ινδός πνευματικός δάσκαλος γνωστός σε όλο τον κόσμο για το πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο (άμα βάλεις στο Google Sri Sri Ravi Shankar, θα δεις πόσο γνωστή και αναγνωρισμένη προσωπικότητα είναι). Είχε κανονιστεί να μιλήσει σε ένα θέατρο και οι ορθόδοξοι ιερείς έπεισαν τον κάτοχο του θεάτρου να μην ανοίξει το θέατρο. Έτσι, φτάσαμε όλοι, με ταξί, αυτοκίνητα και συγκοινωνίες από διάφορα μέρη της Αθήνας και βρήκαμε το θέατρο κλειστό.
Δεν είναι ντροπή;
Αλλά τελευταία στιγμή βρέθηκε κάποιο γυμναστήριο εκεί κοντά που μας φιλοξένησε, κι έτσι μπήκαμε όλο το ακροατήριο μέσα στο γυμναστήριο και καθίσαμε κάτω και τον ακούσαμε να μιλάει (ο πιο γλυκός άνθρωπος που μπορείς να φανταστείς). Και μας είπε: «Μην θυμώνετε μαζί τους. Δεν ξέρουν τι κάνουν».
Το οποίο μού θύμισε την παρόμοια φράση του Χριστού.

Υ.Γ.2: Γράφεις: «Φιλε μου αυτο που θελω τοση ωρα να πω ειναι οτι αν ειμασταν σε καποια μουσουλμανικη χωρα, δεν θα εμπαινες καν στη σκεψη ουτε να γραψεις την αποψη σου και καταλαβαινεις τι εννοω.»
Μπορώ να πω την άποψή μου γιατί στην Ελλάδα η δύναμη της χριστιανικής θρησκείας έχει ατονίσει. Όταν η ορθοδοξία ήταν ισχυρή, στα χρόνια του Βυζαντίου, οι αιρετικοί περνιούνταν από μαχαίρι.
Η ανοχή άλλων απόψεων δεν χαρακτηρίζει τη χριστιανική θρησκεία.

Στον σύγχρονο κόσμο τα προβλήματα δεν σχετίζονται με τις θρησκευτικές διαμάχες αλλά με την πολιτική, την οικονομία, την εργασία, τον τρόπο και το νόημα της ζωής. Και ειδικά σε σχέση με τα προβλήματα που σχετίζονται με το νόημα της ζωής, οι θρησκείες συνεχίζουν να είναι χρήσιμες. Αλλά μόνο στο βαθμό που είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν το δογματικό και φιλόνικο χαρακτήρα τους και να συγκεντρωθούν στην ουσία.
Η ουσία είναι ότι είμαστε διττοί. Ύλη και πνεύμα.
Κι ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι όταν το πνεύμα υπολειτουργεί.
Χρειάζεται να ξεπεράσουμε την ύλη. Χρειάζεται να την μετατρέψουμε σε πνεύμα με ένα τέτοιο τρόπο ώστε η ζωή της να μη χαθεί.
Κι έτσι το ερώτημα γίνεται: Τι είναι ζωή; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε και να κατευθύνουμε τη ζωή ώστε να εγκολπωθεί στο πνεύμα;
Και η απάντηση δίνεται από μια ζώσα πνευματικότητα.
Η έγκυρη απάντηση δίνεται από λίγο-πολύ όλες τις θρησκείες, με τον τρόπο ζωής των αγίων τους ως το κεντρικό παράδειγμα.
Ο καθένας, σε οποιαδήποτε χώρα, μπορεί να αποφασίσει τι μιλάει καλύτερα στην ψυχή του.
Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

Υ.Γ. 3 : Λες: «Σαφεστατα λοιπον εγω αν θες καταλαβαινω οτι μπορει να υπαρχουν και κακοπροαιρετοι ανθρωποι που να θελουν να δημιουργησουν πνευματικα προβληματα σε καποιους ανθρωπους που αθελα τους ηθελαν να μαθουν τη γιογκα σαν γυμναστικη ηρεμιας (ας μου επιτραπει να την αναφερω ετσι) και τελικα αυτοί βρίσκονται προ εκπληξεων.»

Όταν μια μαθήτρια πρωτοέρχεται στη γιόγκα, δεν χρειάζεται να της πω: «Αν σου αρέσει η γιόγκα και αφοσιωθείς, υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξει η πνευματική σου όραση. Το εγκρίνεις; Ή μήπως θα’θελες να μην αρχίσεις καθόλου;»
Με τον ίδιο τρόπο, ο δάσκαλος στο δημοτικό δεν λέει στα παιδιά: «Αν σας αρέσουν τα γράμματα και αφοσιωθείτε σε αυτά, κάποτε μπορεί να γίνετε πηρυνικοί φυσικοί.» Τα παιδιά θα συνεχίσουν μέχρι εκεί που κρίνουν τα ίδια. Θα μάθουν ό,τι γράμματα θέλουν να μάθουν.
Αν εσένα σου φτάνει να ασχολείσαι με το σώμα σου και τη χαλάρωση, δεν θα προχωρήσεις στην ανώτερη γιόγκα, όποια κι αν ίσως είναι η δική μου επιθυμία.
Ο καθένας ακολουθεί την ψυχή του και τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει θέμα εκμετάλλευσης ή εξαπάτησης. Μου λες ότι θέλεις να χαλαρώνεις και σου λέω έλα στο μάθημά μου και θα χαλαρώνεις. Έρχεσαι και βρίσκεις ότι πράγματι συμβαίνει. Θα ενδιαφερθείς και για κάτι περισσότερο, κάτι πνευματικό;
Η απόφαση είναι δική σου. Και η απόφαση να επιμείνεις προκειμένου να κατακτήσεις τον πνευματικό στόχο, είναι κι αυτή δική σου.
Αν πρέπει να θέσουμε θέμα ελευθερίας επιλογής, γιατί να μιλήσουμε για το αν επέλεξες το «πνευματικό άρωμα» που ίσως νιώσεις στη γιόγκα καθώς τα μαθήματα εκτυλίσσονται; Γιατί να μην μιλήσουμε για τα θρησκευτικά δόγματα που σου πλασάρει ο χριστιανισμός από την κούνια;
Το «πνευματικό άρωμα» που μπορεί να νιώσει ένας ενήλικας μάς ενοχλεί και εκεί τίθεται θέμα ελευθερίας.
Και τα δόγματα με τα οποία γαλουχείς, εσύ ο θεολόγος, ολόκληρες γενιές παιδιών που δεν μπορούν να κρίνουν τι ακούνε γιατί είναι τόσο μικρά, αυτό δεν μας ενοχλεί;
Ωστόσο, εγώ δεν υποστηρίζω να κοπεί η διδασκαλία του χριστιανισμού στα σχολεία. Αν το πάμε έτσι, στο τέλος-τέλος τίποτα δεν θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Δίδαξε την ουσία, αφαίρεσε τις προκαταλήψεις εναντίον άλλων θρησκειών, και είσαι εντάξει. Έχεις δώσει στο παιδί θρησκευτική εκπαίδευση.
Γιατί ένα παιδί που δεν ευαισθητοποιείται στη θρησκεία, δεν ευαισθητοποιείται στη μουσική, στη λογοτεχνία και σ’ ό,τι αφορά την ψυχή του ανθρώπου, δεν προετοιμάζεται παρά για ένα μόνο πράγμα – να δουλεύει σε επιχειρήσεις.
Και σήμερα δεν υπάρχουν πια επιχειρήσεις.

unickvj
Διαβασα με προσοχη αυτα που εγραψες. Σε καποια συμφωνω και σε καποια ειμαι καθετα αντιθετος. Μακαρι να μπορουσαμε να αναπτυξουμε τετοιο διαλογο απο κοντα, γιατι πιστευω και οι δυο θα μπορουσαμε ισως να κερδισουμε ακουγοντας ο ενας τον αλλον.
Καταρχην κανενας αγιος της ορθοδοξης θρησκειας δεν αγιασε η δεν επικοινωνησε με πνευματα μεσω της γιογκα, παρα μεσω της προσευχης μονο, οπως ο πατερ Παΐσιος που αναφερεις. Αν εσυ ξερεις καποιον, θαθελα να μου τον κατονομασεις.
Και κατα δευτερον, για να μπορεσω να σου παραθεσω στοιχεια γι’ αυτα που γραφεις, θα πρεπει να εχεις δεχτει τα βασικα μυστηρια της ορθοδοξης πιστης - βαπτισμα , εξομολογηση, θεια μεταληψη.
Αν δεν τα δεχεσαι σαν ιερα μυστηρια και το μοναδικο τροπο σωτηριας της ψυχης του ανθρωπου, δεν θα μπορεσω να σε πεισω σε τιποτα και απλα μπορει να γελασεις θεωρώντας τα εθιμα και δεισιδαιμονιες, οπως αρκετοι τα θεωρουν. Άρα οποιαδηποτε προσπάθειά μου θα πεσει στο κενο και απλα ειναι ατοπο να αναπτυξουμε συζητηση.
Κατα την φτωχη μου αποψη λοιπον και βασει αυτον που εχω διαβασει και υιοθετησει, γυρω μας στη ζωη μας περιβαλομαστε απο αγγελους, δαιμονες, αγίους, την Παναγια και τον Ιησου Χριστο μας. Η ελευθερη βουληση σε σχέση με τον τρόπο ζωής μας μάς καθιστα υπευθυνους για το προς τα πού θα κλεινουμε και για το τι επιλογη θα ακολουθησουμε στη ζωη μας και τι θα πιστεψουμε αν πιστεψουμε....
Ενας βαπτισμενος, ο οποίος έχει επίσης μεταλαβει τη θεια κοινωνια, ειναι θωρακισμενος σε οποιοδηποτε κακο πνευμα θελησει να μας προσβαλει αυλα
ή υλικά στη ζωη μας (παντα κατα την αποψη μου και ισως πολλων αλλων).
Αναφερεται στο Ευαγγελιο και σε βίους αγιων οτι κατα παραχωρηση Θεου, ο Διαβολος μπορει να παρει τη μορφη ακόμα και "λαμπερου αγγελου" και να παραπλανησει τον εκαστοτε ανθρωπο. Αυτο το αναφερω για την μορφη Ινδου που ήρθε και μιλησε στη συγκέντρωση που ανεφερες. Προσεχε δε λεω οτι ντε και καλα ειναι ετσι, απλα οτι θα μπορουσε να ειναι ετσι, και βεβαια δε νομιζω να περιμενεις από ενα κακοβουλο πνευμα η ανθρωπο να ερθει και να μιλησει περι σατανισμού, πενταλφα και επίκληση πνευματων. Για αγαπη θα μιλησει, για ομονοια, για ειρηνη.
Καθαρα ανεφερεται, π.χ. στην Αποκαλυψη του Ιωαννη, οτι ο Αντιχριστος, οταν ερθει με ανθρωπινη μορφη, θα σταματησει τους πολεμους, θα δειξει αγαπη, θα ελεησει τους φτωχους και θα κανει οτιδηποτε μπορει να παραπλανησει την ανθρωπινη διανοια... Εκτος αν καποιοι πιστευουν οτι θα μπορουσε να παρουσιαστει π.χ. με κερατα και να πει «πιστεψτε με»!
Παμε τωρα σε αυτο που ανεφερες. Κατα τα λεγόμενά σου, η επιλογή με ποιον θα επικοινωνησεις εσυ η καποιος αλλος, κατα την ωρα του διαλογισμου της γιογκα, δεν εχει σημασια; Ειναι καθαρα εξασφαλισμενο και ασφαλές οτι θαναι καλο πνευμα ? Πώς ξερεις οτι π.χ. καποιος που δεν εχει μεταλαβει ή ακομα και αν δεν πιστευει σε αυτο (θεια μεταληψη), δεν θα μπορουσε να καταληφθει απο κακο πνευμα (δαιμονισμο); Ή μηπως αν θελησει να το κανει θα σε ρωτησει? Και πώς εισαι σιγουρος οτι θα σε προστατεψει ο Χριστος, αν μου απαντησεις αυτο, εκεινη τη στιγμη? Αναφερεται πουθενα: «χρησιμοποιησε εν λευκω το διαλογισμο γιογκα και εγω (ο Θεος) θα σε προστατεψω? Σκέφτηκες οτι μπορει να ’ναι ακρως επικινδυνο? Με τι προστατευεται κατα τη γνωμη σου ο ανθρωπος εκεινη τη στιγμη και πώς εισαι τοσο σιγουρος οτι θα αντεξει μια τετοια ψυχολογικη ενταση ακομα και αν δεν συμβει κατι κακο, και ότι δεν θα εχει ψυχολογικα προβληματα μπαινοντας σε αυτο τον αγνωστο γι΄αυτον κοσμο, ακομα και αν δεν εχει συμβει αυτο μεχρι σημερα; Απλα σκεψου το λιγο ακομα και αν αυτα που γραφω τα θεωρησεις βλακειες, αλλα αν εχω κατα τη γνωμη σου εστω και 1/1000 δικιο και εσυ αδικο, σκεψου τι θα μπορουσε να συμβει...
Ανεφερες για τα κακα πνευματα οτι εχουν να κανουν με παθη, χρημα, σεξ. Συμφωνω σε αυτο αλλα δεν ειναι μονο αυτο. Βαλε και το φονο, την κλεψια, την αιμομιξια, ακομα και τα πιο απλα οπως αλαζονία, υπερηφάνεια, εγωισμος, εγωκεντρισμος, υπεροψια.
Εγω δε χρειαστηκα τη γιογκα π.χ για να κανω τον μικρο μου αγωνα να τιθασσευσω τα παθη μου, αν και ακομα εχω δρομο μπροστα μου, παρα την προσευχη, και μπορω να σου πω προσωπικα οτι εχω δει τεραστια βελτιωση στον εαυτο μου.
Η εκκλησια γνωριζει τα πιο πανω και αν με καποιο τροπο παρεμβαινει σαν εμποδιο, αντιλαμβαμβανεσαι οτι το κανει οχι απο κακια για σενα αλλά για την προφύλαξη των αδαών ανθρωπων, αν και οπως πιστευω και ειπα, διαφωνω με τον τροπο αυτο, θαπρεπε να κινειται με τροπο συμβουλης, αγαπης και βοηθειας προς εσενα και προς ολους που θελουν να συμμετεχουν, ενημερώνοντάς σε για τους κινδυνους που ενδεχομένως να υπαρχουν, ωστε κι εσυ απ’ την πλευρα σου να παρεις ολα τα καταληλα μετρα για τη δικη σου προφύλαξη αλλά και των αλλων.
Το παραδειγμα που αναφερεις με τη μαθητρια που ερχεται να κανει γιογκα, συσχετίζοντάς το με το δάσκαλο και τα παιδια που μαθαινουν γραμματα,
δεν ειναι το ιδιο, γιατί τα παιδιά δεν θα μπορουσαν να κινδυνευσουν ψυχικα μαθαινοντας ολο και πιο πολλα γραμματα. Το αντίθετο, ίσως θα μπορουσαν να κανουν το κοσμο μας καλυτερο.
Και τελος, «χριστιανισμος απο κουνια»... Σαφεστατα δεν θα ’πρεπε να μας ενοχλει. Αν εχεις ενα παιδι μικρο, αβουλο ακομα, αν θες να χρησιμοποιησω αυτη τη λεξη, δεν θα το κατευθύνεις σωστα μεχρι να αποκτησει κριση και συνειδηση? Αν παει να περασει το δρομο π.χ., δεν θα το πας από τη διαβαση? Δε θα του μαθεις το πρασινο ανθρωπακι στο φαναρι και το κοκκινο? Τι θα του πεις, πηγαινε μονος και περνα απο οπου θες, γιατι εισαι ελευθερος να αποφασισεις? Μην τρελλαθουμε τωρα και ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε.
Δεν ισχυει το ιδιο στην πνευματικη κατευθυνση ? Γιατι στην πρωτη περιπτωση μπορει να χασει τη σωματικη του υγεια, ενω στη δευτερη την ψυχικη.
Μεγαλωνοντας ασφαλως και δεν θα το παρεις απ’ το χερι για να κανεις τα ιδια. Αυτο θα αποφασισει απο πού θα περασει το δρομο και θα ειναι κυριος και υπευθυνος των πραξεων του. Το ιδιο ισχυει και για την επιλογη που θα κανει πνευματικα.

ΚΙΜΩΝ
Διάβασα με προσοχή το όμορφο γράμμα σου. Σου απαντάω στα σημεία.

«Καταρχην κανενας αγιος της ορθοδοξης θρησκειας δεν αγιασε η δεν επικοινωνησε με πνευματα μεσω της γιογκα, παρα μεσω της προσευχης μονο, οπως ο πατερ Παΐσιος που αναφερεις. Αν εσυ ξερεις καποιον, θαθελα να μου τον κατονομασεις».

Ναι, δεν είπα ότι οι χριστιανοί άγιοι κάνουν γιόγκα. Ούτε είπα ότι η γιόγκα είναι ο μόνος τρόπος πνευματικοποίησης. Είπα ότι πνεύματα έβλεπε και ο Παίσιος, και τα καλά και τα κακά. Λοιπόν το να βλέπεις πνεύματα από μόνο του απλά υποδηλώνει ότι έχεις πνευματική όραση, τίποτα άλλο.

Γράφεις ότι για να κάνουμε συζήτηση, θα πρέπει να δέχομαι τα βασικά μυστήρια της ορθόδοξης πίστης. Το κεντρικό θέμα της αλληλογραφίας μας, απ' το οποίο η συζήτηση ξεκίνησε, είναι το θέμα της ελευθερίας. Για παράδειγμα, κάποιοι πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι άτομα με έντονα ψυχολογικά προβλήματα και δεν θα έπρεπε να τους δίνονται θέσεις εργασίας. Δικαιολογείται τα άτομα αυτά να στέλνουν επιστολές ή να κάνουν προσωπικές επαφές με τους προέδρους επιχειρήσεων, συλλόγων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κλπ., και να προσπαθούν να αποκλείσουν τους ομοφυλόφιλους από αυτά; Ή τους μαύρους; Ή τους Πολωνούς; Ή τις γυναίκες;

Μια κοινωνία που υποστηρίζει την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων σε θέματα θρησκείας, φυλής και φύλου δεν θα θεωρούσε αυτές τις πράξεις θεμιτές.

Τώρα, αν τα άτομα αυτά έχουν ένα σύλλογο και αυτοί που συναθροίζονται εντός του, κατηγορούν αυτόν ή εκείνον, η κοινωνία δεν μπορεί να το απαγορέψει αυτό.

Είτε πρόκειται για τους ομοφυλόφιλους είτε για τους μαύρους είτε για τους μη χριστιανούς, η πολιτισμένη κοινωνία βάζει όρια στις ενέργειές σου εκείνες που μπορούν να βλάψουν άλλους ανθρώπους ή να τους σταματήσουν από το να ακολουθήσουν τις επιλογές τους. Σου λέει ότι, εντός του κύκλου σου, μπορεί να να λες αυτά που πιστεύεις, αλλά δεν σου επιτρέπουμε να τα κάνεις πραγματικότητα στην ευρύτερη κοινωνία. Γιατί καταπατάς τα δικαιώματα των άλλων, όπως το δικαίωμα να πιστεύουν ό,τι θέλουν (π.χ. άλλες θρησκείες), να κάνουν αυτό που θέλουν (π.χ. να ατενίζουν τον πνευματικό κόσμο ή να βρίσκονται σε επαφή με πνεύματα) ή να ακολουθούν το επάγγελμα της επιλογής τους (π.χ. να διδάσκουν γιόγκα ή να είναι ιερείς άλλων θρησκειών).

Υπάρχει όμως μια βασική εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Μερικές φορές πράγματι άτομα ή ομάδες βλάπτουν (ηθελημένα ή αθέλητα) με τις ενέργειές τους τους άλλους. Αν λοιπόν κάποια ομάδα (π.χ. χριστιανισμός) επιθυμεί να πείσει την κοινωνία ότι κάποια άτομα ή ομάδες είναι βλαπτικά, χρειάζεται να έχει αποδεικτικά στοιχεία. Δεν αρκεί να πεις: "Επειδή εγώ δέχομαι στο δόγμα μου ότι όλοι όσοι δεν ακολουθούν τον Ιησού Χριστό βάλλονται από τον Σατανά, γι' αυτό τα άτομα αυτά που διδάσκουν την πνευματικότητα είτε εκτός θρησκείας είτε σε συνδυασμό με άλλες θρησκείες, πρέπει να σταματήσουν να δρουν στην κοινωνία μας και οι μαθητές τους να έρθουν στην Εκκλησία μας". Χρειάζεται την πεποίθησή σου για τις υποτιθέμενες βλάβες να την αποδείξεις με στοιχεία. Αν τα στοιχεία σου είναι πειστικά, και αν οι ομάδες τις οποίες κατηγορείς δεν έχουν να απαντήσουν τίποτα ουσιαστικό, τότε η κοινωνία θα πειστεί και θα απαγορεύσει αυτές τις ομάδες.

Για να ακολουθηθούν σε μια πολιτισμένη κοινωνία δημόσιες πρακτικές (π.χ. "δεν δεχόμαστε στην Ελλάδα θρησκείες άλλες από τον χριστιανισμό"), η κοινωνία ακολουθεί τη λογική. Μόνο σε λογική βάση μπορεί να αποφασίσει να απαγορέψει κάτι. Το θέμα είναι από ποιον έλεγχο χρειάζεται να περάσεις όταν προσπαθείς να απαγορέψεις διάφορα πράγματα στην κοινωνία.

Πρέπει επίσης να σημειώσω το εξής. Αν και θεωρώ ότι έχετε το δικαίωμα, μεταξύ σας, να μας κατηγορείτε, ο αντικειμενικός παρατηρητής, που μπαίνει στους κύκλους σας, θα ζητήσει στοιχεία για να πειστεί. Θα σας ρωτήσει, ας πούμε: "Πώς εσείς πρεσβεύετε ότι η γιόγκα δημιουργεί δαιμονοληψία, ψυχικές ασθένειες και σωματικές παθήσεις, όταν χιλιάδες επιστημονικές έρευνες έχουν σαφώς καταδείξει ότι έχει πολύ ωφέλιμα αποτελέσματα, τόσο από ψυχικής όσο και από σωματικής πλευράς;"

Αν εσείς τότε πείτε: «Εμείς δεν χρειάζεται να προσέχουμε τι λέει η επιστήμη, γιατί ο Ιησούς Χριστός μάς έχει πει ότι μόνο ο ίδιος είναι ο πνευματικός πατέρας των ανθρώπων, και όλοι οι άλλοι έρχονται από τον Πονηρό», ο αντικειμενικός παρατηρητής δεν θα πειστεί. Θα πει ότι εφόσον δεν έχεις ουσιώδη στοιχεία, ή μάλλον δεν έχεις καθόλου στοιχεία, δεν σου δίνουμε το δικαίωμα να επηρεάσεις τη ζωή της κοινωνίας.

Γι' αυτό και, αν προσέξεις, οι περισσότεροι από τους πολιτισμένους ανθρώπους γύρω μας δεν είναι χριστιανοί. Οι άνθρωποι που διαβάζουν, στοχάζονται και προσπαθούν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα της ζωής, δεν ακολουθούν το "πίστευε στις εκκλησιαστικές διδαχές και μη ερεύνα". Πρέπει να παραδεχτείς ότι την κοινωνία την έχετε χάσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη σημερινή εποχή σάς αποκαλούν εμπαθείς, μαυροφορεμένους και θρησκόληπτους. Μία γυναίκα της οποίας ο πατέρας ήταν παπάς, μου έλεγε ότι όταν μαζεύονταν οι παπάδες στο σπίτι του, προσπαθούσαν να θαμπώσουν ο ένας τον άλλο με το πόσα λεφτά κέρδισαν στα βαφτίσια, γάμους και τα παρόμοια. Μου είπε: "Μην μου μιλάς καθόλου για θρησκεία, τη σιχάθηκα".

Εγώ λοιπόν λέω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι για να επηρεάσετε έντιμα (όχι μέσω παρασκηνιακών μεθόδων) τη ζωή της κοινωνίας, απαγορεύοντας άλλες θρησκείες και πρακτικές, χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τη λογική. Ετούτος ο κόσμος δεν είναι ο κόσμος του Μεσαίωνα, όπου απλά γονάτιζες μπροστά στους ιερείς. Δεύτερον, λέω ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπορείτε να πείσετε και τον μεμονωμένο αντικειμενικό παρατηρητή - διότι δεν έχετε επιχειρήματα. Μας λέτε πως, αν πιστεύαμε αυτά που πιστεύετε εσείς, αν απλά μπορούσαμε να δούμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μοναδικός Λυτρωτής και όποιος δεν πιστεύει σε αυτόν και πηγαίνει σε άλλες θρησκείες/κάνει γιόγκα, θα χάσει την ψυχή του/την υγεία του, θα του την κλέψει ο σατανάς, τότε θα βλέπαμε τη λογική σας και την καλή σας πρόθεση.

Αλλά εμείς δεν έχουμε αυτή την πεποίθηση. Λες ότι δεν έχει νόημα να συζητήσουμε αν δεν έχω δεχτεί ό,τι έχεις δεχτεί. Για να δεχτώ αυτά που πρεσβεύεις, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτία. Για να δεχτώ να μου απαγορεύεις να διδάσκω γιόγκα, και να μιλάς εναντίον μου στους συνανθρώπους μου, χρειάζεται να υπάρχει επαρκής αιτία. Όταν κάποιος κάνει κοινωνική προπαγάνδα εναντίον μου, επικαλούμενος μια υπερβατική αιτία - τον Χριστό του, την επικοινωνία με το πνεύμα του φυλάρχου του, με το θεό ή άγιο της φυλής του, και τα λοιπά και τα λοιπά-, χωρίς να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του με οποιαδήποτε στοιχεία, πώς μπορώ να πω: "Έλα μωρέ, το κάνει από καλοσύνη ο άνθρωπος, δικαιολογημένος είναι..."; Το μόνο που μπορώ να πω είναι αυτό που είπε ο Ινδός διδάσκαλος όταν ήρθε στην Ελλάδα. Δηλαδή:

"Μην θυμώνετε μαζί τους, δεν ξέρουν τι κάνουν".

Παρόλα αυτά, αν οποιοσδήποτε μπορεί να μου δείξει ότι υπάρχει μια ΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ εξαιτίας της οποίας θρησκείες και πρακτικές πέραν του ορθόδοξου χριστιανικού πλαισίου θα έπρεπε να θεωρηθούν ανεπιθύμητες και να σταματήσουν, είμαι έτοιμος να σκεφτώ, με καλή θέληση, τη λογική του.

Λες ότι αν και δεν ισχύει σόνι και καλά ότι ο Ινδός διδάσκαλος που ήρθε στην Αθήνα συνδέεται με το Σατανά, ωστόσο θα μπορούσε να συμβαίνει, εφόσον ο Ιωάννης είπε ότι ο Αντίχριστος θα έρθει με μια μορφή που θα προκαλεί σεβασμό και θα μιλάει για αγάπη και καλοσύνη. Αλλά το ίδιο μπορώ να πω κι εγώ για το Χριστό σας. Κι αυτός μιλούσε για αγάπη και καλοσύνη. Πώς ξέρω ότι δεν συνδεόταν με τον Σατανά; Δικαιολογείται να κάνω κοινωνική προπαγάνδα εναντίον σας; Εσύ θα το δεχόσουν; Ή θα 'λεγες: "Απόδειξέ μου ότι ο Χριστός συνδέεται με το Σατανά"; Σε ποιον πέφτει το βάρος της απόδειξης; Πρέπει εγώ να αποδείξω ότι δεν συνδέομαι με το Σατανά; Ή πρέπει εσύ, που με κατηγορείς, να αποδείξεις στην κοινωνία ότι συνδέομαι με το Σατανά;

Ομοίως, εγώ μπορώ να αποδείξω ότι η γιόγκα κάνει καλό. Εσύ μπορείς να αποδείξεις ότι η γιόγκα κάνει κακό;

Αληθινά αισθάνεσαι ότι έχεις το δικαίωμα να κάνεις κοινωνική προπαγάνδα εναντίον ανθρώπων, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα;

Τώρα, ας μιλήσουμε για τον κίνδυνο της πνευματικής αφύπνισης, τον οποίο μού θίγεις. Δηλαδή πώς ξέρω ότι ένα άτομο που αφυπνίζεται πνευματικά, δεν θα δει το διάβολο και δεν θα γίνει ευάλωτο σε αυτόν.

Η κακή πλευρά της ζωής υπάρχει παντού. Ο Διάβολος υπάρχει και στην ύλη. Αν ως διάβολο ορίζουμε αυτό που σε κάνει να ταυτίζεσαι με την ύλη, να πιστεύεις ότι είσαι αυτό το σώμα, να λαχταράς τις απολαύσεις του σώματος και να αγνοείς ή να χλευάζεις την ύπαρξη της ψυχής σου και την ενότητα ανάμεσα σε σένα, τον υπόλοιπο κόσμο και την αιώνια και απεριόριστη Δημιουργική Αρχή, τότε είναι προφανές πως ο υλικός κόσμος είναι γεμάτος παγίδες. Αλλά πες μου: μια μητέρα που μεγαλώνει το παιδί της, μήπως θα σκεφτεί ότι το παιδί δεν θα πρέπει να αναπτύξει όραση, γιατί θα βλέπει τόσο τα καλά όσο και τα κακά; Μήπως ο εκπαιδευτικός δεν πρέπει να διδάξει στα παιδιά υπολογιστές γιατί μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη γνώση για να βλέπουν τσόντες; Έχουμε μια ψυχή κι έχουμε το δικαίωμα να την αναπτύξουμε. Σίγουρα στον πνευματικό κόσμο υπάρχουν κακά στοιχεία, αλλά και στον υλικό υπάρχουν κακά στοιχεία. Λοιπόν τι κάνεις; Δεν ζεις πουθενά;

Υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όσοι δεν είναι χριστιανοί (δηλαδή ο περισσότερος κόσμος) δαιμονίζονται όταν γίνονται πιο πνευματικά ευαίσθητοι; Κι άρα θα πρέπει κανείς να ζει είτε λες και δεν υπάρχει πνεύμα είτε να προσκυνά στην εκκλησία και να προσεγγίζει τον πνευματικό κόσμο μόνο στον βαθμό και με τον τρόπο που θα του πει η Εκκλησία;

Πού είναι αυτά τα στοιχεία;

Αν κάποιος μαθητής της γιόγκα αισθανθεί την έλξη προς την πνευματικότητα, στη διαδικασία σαφώς και θα ρωτήσει τους πνευματικούς δασκάλους, θα διαβάσει βιβλία και θα πληροφορηθεί ό,τι χρειάζεται σχετικά με τα οφέλη της πνευματικοποίησης και τις δυσκολίες που τη συνοδεύουν. Αν οι απαντήσεις δεν τον καλύπτουν, π.χ. επειδή πιστεύει ότι ο Χριστός πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας, μπορεί να αποχωρήσει. Μήπως του καταστρατηγείται καμιά ελευθερία ή τον εξαπατάμε;

Αλλά αυτό δεν είναι θέμα που αφορά όλους. Από τα εκατοντάδες άτομα που έχουν περάσει από τα μαθήματά μου, μόνο ένα άτομο εκδήλωσε αυτό το ενδιαφέρον. Τότε μου είπε ότι έχει πρόβλημα με τη γιόγκα γιατί της την απαγορεύει η χριστιανική θρησκεία. Κάθισα και το συζήτησα μαζί της κι έκανε την επιλογή της.

Έμεινε στη γιόγκα. Συνεχίζει να κάνει αγιογραφίες. Νιώθει ευτυχής που έχει και τα δύο.

Όταν ζεις σε μια κοινωνία, χρειάζεται να αποδεχθείς την ελευθερία των άλλων να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν, π.χ. να επιδιώκουν την πνευματικότητα με τους τρόπους που την επιλέγουν, όπως έχοντας ως συμβουλάτορες πνευματικούς δασκάλους άλλων θρησκειών και όχι του χριστιανισμού. Τώρα, αν έχεις ουσιαστικά επιχειρήματα ότι το "άλλο", το διαφορετικό από αυτό που είσαι εσύ, τους βλάπτει, το θεωρώ θεμιτό να τους τα εκθέσεις. Αλλά πρόσεξε: ο κόσμος δεν είναι βλάκας. Μπορεί να διακρίνει αν τα στοιχεία σου είναι πραγματικά ή αν δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από εικασίες και αστήρικτες κατηγορίες. Και αν συνεχίσεις έτσι, την κοινωνία την έχασες.

Στην πραγματικότητα, την έχετε ήδη χάσει την κοινωνία. Γιατί η κοινωνία έχει βαρεθεί τις θρησκευτικές και θεολογικές διαμάχες. Ήδη από τα χρόνια του Διαφωτισμού, αποφασίσαμε τι κοινωνία θέλουμε να έχουμε. Η Ελλάδα μπήκε αργά στο παιχνίδι λόγω της τουρκικής κατοχής. Αλλά κι αυτή εκσυγχρονίζεται. Λέμε: "Φτάνει πια στις θρησκευτικές προπαγάνδες. Δώστε μας στοιχεία ή σκάστε".

Και τέλος, "χριστιανισμός από κούνια". Είπα ότι πιστεύω στη διδασκαλία του χριστιανισμού στα σχολεία, υπό τον όρο ότι τα βιβλία δεν θα καταφέρονται εναντίον άλλων θρησκειών. Είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο το αν τα σχολικά βιβλία και οι σχολικοί δάσκαλοι έχουν το δικαίωμα να διδάσκουν ότι η τάδε θρησκεία είναι έγκυρη και η τάδε άκυρη.

Προφανώς μιλάω για το τι πρέπει να ακολουθεί η κοινωνία ως σύνολο. Η προσωπική πεποίθηση κάποιου ότι μόνο οι τάδε τρεις θρησκείες (π.χ. οι μονοθεϊστικές - ισλαμισμός, ιουδαϊσμός και χριστιανισμός) είναι έγκυρες, ή ότι μόνο μία θρησκεία είναι έγκυρη (π.χ. ιουδαϊσμός ή χριστιανισμός) κι όλες οι άλλες είναι άκυρες, δεν είναι θέμα δημόσιας πολιτικής αλλά προσωπικό δικαίωμα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει.

Αλλά ας περάσω σε κάτι άλλο. Θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση που είναι προσωπική. Ας πούμε ότι σε στέλνει η εκκλησία και μοιράζεις στο δρόμο διαφημιστικά φυλλάδια που λένε ότι ο μόνος έγκυρος πνευματικός δάσκαλος, στην εποχή μας και σε οποιαδήποτε άλλη, είναι ο Χριστός, και η σχέση με οποιονδήποτε άλλο, κατά την προσπάθεια της πνευματικοποίησής σου, σε εκθέτει στην καταστροφική επίδραση του Σατανά. Ας πούμε λοιπόν ότι κάποια γυναίκα παίρνει το φυλλάδιο και το πιστεύει. Δεν νιώθει κάποια έλξη προς το χριστιανισμό (όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι) και δεν έρχεται στην εκκλησία. Όμως γεμίζει με αμφιβολίες σε σχέση με έναν πνευματικό δάσκαλο προς τον οποίο είχε αισθανθεί έλξη, και σταματά την επαφή με αυτόν. Πώς ξέρεις, εσύ που της έδωσες το φυλλάδιο, ότι την ωφέλησες και δεν την έβλαψες;

Λες: "Μα έτσι μου είπαν στην Εκκλησία και δέχομαι πως ό,τι μου λένε είναι σωστό". Το ότι το δέχεσαι είναι προσωπικό σου θέμα, αλλά η πράξη που έκανες ενέχει και κάποιον άλλο, δεν αφορά μόνο τον εαυτό σου. Δεν αισθάνεσαι ότι, για πράξεις που αφορούν και ΑΛΛΟΥΣ, δεν φτάνει να ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ αλλά πρέπει και να ΞΕΡΕΙΣ; Πώς αποφασίζεις κάτι για οποιονδήποτε άλλον χωρίς να ξέρεις;

Ο Σωκράτης είπε πως η γνώση της άγνοιάς μας είναι η αρχή της σοφίας μας.

Το οποίο είναι και ο λόγος που ο χριστιανισμός κυνήγησε την ελληνική φιλοσοφία.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Σωκράτης με μια αυτοκρατορική θρησκεία; Οι αυτοκρατορίες δεν στηρίζονται σε ιδεολογίες ελευθερίας, αλλά στο "Πίστευε και μη ερεύνα. Ετούτος είναι ο μοναδικός κύριός σου." Είτε πρόκειται για το Χριστό είτε για τον ελέω Θεού βυζαντινό αυτοκράτορα.

Αναρωτήθηκες μήπως αυτή η ιδεολογία, ότι όλοι πρέπει να έχουμε ένα και μοναδικό "Κύριο", πηγάζει από ανθρώπους που είχαν μια μανία με την εξουσία; Όσο και "γλυκά" και "συμβουλευτικά" (αλλά και παρασκηνιακά) κι αν επιχειρείτε να την περάσετε στον γενικό πληθυσμό...

Πώς μπορείς να έχεις τυφλή πίστη σε οτιδήποτε σου λένε; Η Αγία Γραφή που διαβάζεις, γράφτηκε και ξαναγράφτηκε μέσα στους αιώνες. Ήταν άνθρωποι αυτοί που αποφάσισαν τι να θεωρηθεί «εμπνευσμένο από το Θεό» και τι όχι. Ας πούμε, για την Αποκάλυψη του Ιωάννη υπήρξε μεγάλη διαμάχη και άργησε πολύ να μπει στον κανόνα. Πολλοί τη θεωρούν σατανιστικό κείμενο. Εγώ έχω διαβάσει ένα βιβλίο που εξηγεί τη σατανιστική ιδεολογία της Αποκάλυψης στίχο προς στίχο. Πώς μπορείς πράγματι να πιστεύεις ό,τι σου λένε; Ποιος πράγματι ξέρει τι πρέσβευε ο Χριστός; Ποιος πράγματι ξέρει αν ο Χριστός θεωρεί τον Βούδα σατανιστή και πεπλανημένο; Ποιος ξέρει καν τη ζωή του Χριστού; Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν μας λένε κουβέντα. Πιστεύεις πράγματι ότι ο ενσαρκωμένος Θεός παρίστανε, για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το μαραγκό;

Έζησε τριάντα χρόνια. Τα σχεδόν μισά έπαιζε ποδόσφαιρο με τα άλλα παιδιά και τα άλλα μισά έφτιαχνε καρέκλες και καναπέδες. Και μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολήθηκε με την κοινωνία και την πνευματικότητα.

Αλήθεια έτσι θα είχε περάσει το χρόνο του στη Γη ο ενσαρκωμένος Θεός, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε να έρθει στον πλανήτη μας μόνο μία φορά στην παγκόσμια Ιστορία; Έτσι θα είχε περάσει το χρόνο του;

Από όλα τα κείμενα που μιλούν για το Χριστό, ποιος αποφασίζει ποια είναι "θεόπνευστα" και ποια όχι; Ποια θα προωθούνται και ποια θα απαγορεύονται; Ποια θα κρύβονται και ποια θα καίονται; Και ποιοι αιρετικοί θα μαχαιρωθούν μέσα στην αυτοκρατορία;

Μήπως σου έδωσε ο Θεός τη λογική σου για να θέτεις τέτοια ερωτήματα;

Ο Θεός δεν είναι θέμα δόγματος. Είναι υπαρξιακό θέμα.

Η συμβουλή μου σε όλους εσάς τους χριστιανούς είναι να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή με τον Θεό με την ψυχή σας και να κάνετε ό,τι σας πει.

Γιατί μία σταγόνα εμπειρίας αξίζει όσο χίλιοι τόνοι θεωρίας.

Αν σας πει "σκοτώστε, κάψτε, αφανίστε, λεηλατείστε, απαγορέψτε και δυσφημείστε, καταλύστε τις άλλες θρησκείες και κάντε το χριστιανισμό τη μία και μόνη πανανθρώπινη θρησκεία", ναι, κάντε το.

Αλλά θα πρέπει να το ακούσετε κατευθείαν από αυτόν.

Και ο Θεός δεν μιλάει με αυτό τον τρόπο.

Κανείς δεν είναι εντεταλμένος του στη Γη για να "προστατεύει" τους ανθρώπους από «άλλες» θρησκείες - είτε «με το κακό» (όπου τον παίρνει) είτε «με το καλό» (όπου δεν τον παίρνει). Είτε εμφανώς είτε παρασκηνιακά. Είτε στην Ελλάδα είτε στις ιεραποστολές.

Ευαισθητοποιηθείτε στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς της θρησκείας και της πολιτικής. Στα εκκλησιαστικά και οικονομικά μονοπώλια. Στην ίδια σας την τάση να δημιουργείτε ψεύτικες συγκρίσεις με άλλα άτομα και θρησκείες, για να διεκδικήσετε για τον εαυτό σας ή τη θρησκεία σας μια υποτιθέμενη υπεροχή.

Να είστε ταπεινοί και απλοί. Μοιραστείτε με τους άλλους αυτό που συγκινεί την καρδιά σας. Μην κατηγορείτε κανένα.

Γιατί ο τρόπος για να φέρετε τους άλλους στο Θεό δεν είναι οι αρνητικοί ισχυρισμοί για τρίτους, αλλά η πνευματικότητα που εσείς οι ίδιοι αποπνέετε.

unickvj
Ευχαριστω για την απαντηση σου. Παμε σε ενα-ενα τα θεματα.

Καταρχην διακρινω μια εμμεση επιθετικη ταση απέναντί μου. Ίσως οχι σε μενα προσωπικα αλλα μαλλον σε αυτα που πιστευω η σε αυτους που την "αντιπροσωπευουν".

Ειπα οτι δεν θα μπορουσα να σε πεισω χρησιμοποιώντας τα μυστηρια της ορθοδοξης πιστης σαν επιχειρημα αν δεν πιστευεις στα λεγομενα μου, γι' αυτο το ανεφερα, οχι για να αλλαξω θεμα.

Υπάρχει λεπτη ισσοροπια στο απο πού ξεκιναει η ελευθερία σου/μου και μεχρι πού μπορει να κινηθει χωρις εμεσα η αμεσα να παραβιαζει τα δικαιωματα των συνανθρωπων μας ή και ηθελημενα ή αθελα να γινεται κι επικινδυνη. Και αφου μου ζητησες στοιχεια, παμε σε αυτα:

Επιστημονικες αναφορες για το θεμα γιογκας
(αν μου ζητησεις πηγες, να στις στειλω)

[πηγές]

Ο καθηγητής Johannes Aagaard: «Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με νέες αξίες, εξινδουΐζονται, και αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή τους» (επιβεβλημενη ελευθερια να τη πω ? ) 26

Η ενωση γιόγκα στην Αμερική λέει ότι τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να κάνουν γιόγκα, διότι αυτή μπορεί να βλάψει το σώμα τους (ρωταω εγω αν ειναι αληθεια αυτο ? και αν ναι, γιατι αφου ειναι απλη γυμναστικη? ) 27

Αναφέρουμε τη μελέτη δύο ψυχιάτρων στην Αμερική, οι οποίοι παρακολούθησαν για μία δεκαετία εκατοντάδες διαλογιζόμενους. Στη μελέτη αυτή με τίτλο «Ψυχιατρικές επιπλοκές της πρακτικής του διαλογισμού» αναπτύσσονται οι παθολογικές και άλλες παρενέργειες του διαλογισμού.33 Επίσης, η Margaret Singer, που ήταν κλινική ψυχολόγος και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Berkley, κορυφαία ερευνήτρια στον τομέα της ψυχοσωματικής ιατρικής και εξειδικευμένη στις σέκτες, παρακολουθώντας πάνω από 70 άτομα που ασκούσαν διαλογισμό από  4-17 χρόνια, κατέγραψε κάποιες από τις βλάβες που παρουσίαζαν συχνά για πολλά έτη οι διαλογιζόμενοι: 35
απότομη διακοπή συνειδήσεως, προσβολές άγχους, δυσκολίες στη μνήμη, έλλειψη ορίων, ανάρμοστα και ασύνδετα συναισθηματικά ξεσπάσματα, μακροχρόνια συναισθηματική ισοπέδωση, τινάγματα μυών, σπασμούς, οπτικές ψευδαισθήσεις κ.α. Μεγάλο μέρος της συναφούς επιστημονικής έρευνας καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος που διαλογίζεται «διακινδυνεύει τη σωματική, διανοητική και πνευματική του υγεία». 36
Ανάμεσα στους κινδύνους που κρύβει η γιόγκα αναφέρονται και «η υπερβολική εσωστρέφεια, πνευματικός ηδονισμός, παλινδρόμηση... και συναισθηματική καθήλωση στον Γκουρού» 37
(ουδεν σχολιο)

Ο γκουρού Μουκτανάντα περιγράφει ως διαλογιστική εμπειρία του: «Ήμουν σε τρομακτική κατάσταση. Η αναπνοή μου άλλαξε, η κοιλιά μου γέμιζε με αέρα, όταν εισέπνεα η αναπνοή κρατιόταν μέσα μου. Το μυαλό μου είχε αρρωστήσει από το φόβο... αρχισα να βλέπω μικρά ανθρωπάκια και να παρακολουθώ την τρέλα μου. Το σώμα μου άρχισε να τινάζεται. Τώρα δεν ήμουν εγώ που διαλογιζόμουν. Ο διαλογισμός μού επιβαλλόταν... Έβλεπα το σώμα μου να καίγεται...» Μόλις τελείωσαν όλα ο Μουκτανάντα συμπέρανε ότι είχε φωτιστεί.40 Πολλές παρόμοιες μαρτυρίες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό που στη Δύση συχνά χαρακτηρίζεται ως «τρέλα, κατοχή από πνεύματα ή δαιμονοληψία» στην Ανατολή ορίζεται ως «φωτισμός».41 Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με την «αθώα» γιόγκα και κατέληξαν στην τρέλα και στο δαιμονισμό,42 σε επικοινωνίες με πνεύματα, που άλλοτε αναγνωρίζονται ως κακά, άλλοτε εκλαμβάνονται ως «θεοί» που «κατευθύνουν» τον οικοδεσπότη που τα «φιλοξενεί». Συχνά οι συνέπειες είναι τραγικές.

Ισως αν θελετε (μια και εσυ αναφεροσουν σε μενα στο πληθυντικο) μπορω να ψαξω και μυνησεις που εχουν γινει απο απλους ανθρωπους προς συνανθρωπους τους δασκαλους γιογκα μετα απο συνεδριες όπου απεκτησαν εντονα ψυχολογικα προβληματα .

Να σε πεισω τωρα εγω ή η θρησκεια μου αν θεωρει βλαπτικη τη γιογκα.....το θεωρω ατοπο.
Να σε πεισω ως αναφορα για τα οφελη της ορθοδοξης πιστης......μαλλον στο κενο θα πεσουν αν εχεις προκαταληψη, εντουτοις θα πω αυτο :
Πιστευεις οτι ολα πρεπει να εξηγηθουν με το ανθρωπινο μυαλο, με τη "λογικη" οπως ειπες, με στοιχεια, με αποδειξεις.
Μου θυμιζει εντονα φαρισαϊσμο (οταν συνελαβαν το Χριστο τού ζηταγαν οι Φαρισαιοι να κανει θαυμα μπροστα τους για να τον πιστεψουν)
και φυσικα δεν εκανε (και καλα εκανε κατα εμε) εντουτοις ακομα και σημερα γινονται θαυματα επικαλουμενοι αγιους ορθοδοξιας η την Παναγια η τον τριαδικο Θεο, δουλευοντας σε κρατικο νοσοκομειο 20 χρονια πιστεψε με εχω δει την παρεμβαση του Θεου σε ανθρωπους που τη ζητησαν. Και "ΛΟΓΙΚΑ", ή οπως λεγεται «ορθολογιστικα», κανείς δε μπορεσε απ’ τους επιστημονες που δεν πιστευαν σε καμια θρησκεια να το εξηγησουν, με το "λογικο" "πανσοφο" μυαλο τους, οσο και αν περασαν απο συμβουλια και συμβουλια, με επιτροπες διαφορων επιστημονων. Γιατι απλα καποια πραγματα μάς ξεπερνανε, ειναι περα απ’ τη διανόησή μας και απλα δεν εξηγουνται με το πτωχο μυαλο μας.
"Μακαριοι οι ταπεινοι τη καρδια..." λογια απ το ευαγγελιο που εσυ /εσεις δηλωνετε οτι εχει αλλαξει και ειναι γραμμενο απο απλους ανθρωπους. Ενω ειναι γραμμενο απο τους αποστολους του Ιησου Χριστου (απλοι ανθρωποι ναι, αλλα μετα απο επιφοιτηση του αγιου πνευματος) και ειναι γνησια μεταφραση του σημερινου ευαγγελιου στα ελληνικα (προσφατα ειχε αναφορα ντοκιμαντερ στο τηλεοπτικο καναλι σκάι για την αυθεντικοτητα του ελληνικου ευαγγελιου. Και μετειχαν επιστημονες αρχαιολογοι Έλληνες και ξενοι, και ναι, αποφανθηκαν οτι ειναι η γνησια μεταφραση)
Αυτο το "πιστευε και μη ερευνα" κανεις το ιδιο λαθος που κανουν πολλοι ανθρωποι, δεν ειναι η επισημη θεση της ορθοδοξης πιστης. Την επισημη απαντηση της εκκλησιας στην παραθετω εδω :

Αντιπαράθεση Αγιογραφικού εδαφίου:
Ο πρώτος αυτός τρόπος, είναι ένας τρόπος ημιμάθειας, που προκαλεί ειρωνικό μειδίαμα σε όσους γνωρίζουν. Αυτός ο τρόπος αναίρεσης, ξεκίνησε από ημιμαθείς Προτεστάντες, και πέρασε σε Χριστιανούς που δεν γνωρίζουν την πίστη τους. Έτσι ώστε σήμερα, από κοινού, Προτεστάντες και άσχετοι Χριστιανοί, να τον παπαγαλίζουν.
Προσπαθούν λοιπόν να πουν ότι αυτή η ρήση δεν είναι Χριστιανική, χρησιμοποιώντας το εδάφιο της Αγίας Γραφής που βρίσκεται στο Ιωάννης 5/ε: 39. Συνήθως δεν ξέρουν ούτε καν πού βρίσκεται, και λένε μόνο: "Η Αγία Γραφή λέει: "Ερευνάτε τας γραφάς", άρα πρέπει να ερευνάμε, και το "πίστευε και μη ερεύνα είναι αντιχριστιανική ρήση".
Πράγματι, στο εδάφιο εκείνο, λέει αυτή τη φράση. Όμως δεν λέει μόνο αυτή! Ολόκληρο το εδάφιο είναι το εξής, μαζί με το επόμενο εδάφιο, το 40: "
39 ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν και εκείναί εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού 40 και ου θέλετε ελθείν προς με ίνα ζωήν έχητε". Με απλά λόγια, στο εδάφιο αυτό, λέει ο Χριστός: "Ερευνάτε τις γραφές, επειδή θεωρείτε ότι έτσι θα βρείτε ζωή, και (πράγματι), αυτές είναι που μαρτυρούν για Εμένα. Αλλά δεν θέλετε να έρθετε προς Εμένα, για να έχετε ζωή".

Τελος ολες οι θρησκειες του κοσμου εχουν τους δικους τους κανονες, μα οποια θρησκεια και να πιασεις εχει "κανονες που πρεπει ο πιστος να υπακουει" για να ειναι μεσα σε αυτη τη μικρη κοινωνια.
Το λεω απλα, γιατι εγραψες "ό,τι μου λενε πρεπει να ακουω".
Εκτος αν σκέφτεστε να φτιαξετε μια θρησκεια στα μετρα σας, με λιγο απο ολα, χωρις κανονες και υποχρεωσεις. Γραφειs :
"Από όλα τα κείμενα που μιλούν για το Χριστό, ποιος αποφασίζει ποια είναι "θεόπνευστα" και ποια όχι; Ποια θα προωθούνται και ποια θα απαγορεύονται; Ποια θα κρύβονται και ποια θα καίονται; Και ποιοι αιρετικοί θα μαχαιρωθούν μέσα στην αυτοκρατορία;"

Κατα τη γνωμη σου πιστευεις οτι πρεπει εσυ και εγω να ερωτηθουμε ? Να παρουν τη γνωμη μας ?
Μπορουμε να εχουμε θεση γνωμης εσυ και εγω? Ή θαταν πιο συνετο να υπαρχουν καποιοι πιο καταρτισμενοι?
Ασφαλως και ολοι οι κληρικοι δεν ειναι καταρτισμενοι ή δεν ειναι αγνοί, άλλωστε παλι μεσα στο ευαγγελιο αναφέρεται οτι "κατα εσχατα χρονια οι κληρικοι θαναι χειροτεροι των λαικων". Δεν καθομαι αδερφε μου να κρινω τη ζωη τού καθε παπα, ας κανει ό,τι θελει στη ζωη του. Ένα καθαρο ασανσερ ομως απο ενα βρωμικο θα κανει την ιδια διαδρομη, αν μπορεις να κανεις τον συνειρμο.
Δεν ειναι για μενα ο παπας =θρησκεια, μην τα συγχεουμε αυτα. Όπως υπαρχει καλος αστυνομικος και κακος, καλος δικηγορος και κακος, καλος γιατρος και κακος, ετσι και στους κληρικους συμβαινει το ιδιο ακριβως, γιατι απλα ειμαστε ημιτελεις ΑΝΘΡΩΠΟΙ, εχουμε παθη, αμαρτιες, κολληματα και χιλια δυο.
Γραφεις:

" Ευαισθητοποιηθείτε στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς της θρησκείας και της πολιτικής. Στα εκκλησιαστικά και οικονομικά μονοπώλια. Στην ίδια σας την τάση να δημιουργείτε ψεύτικες συγκρίσεις με άλλα άτομα και θρησκείες, για να διεκδικήσετε για τον εαυτό σας ή τη θρησκεία σας μια υποτιθέμενη υπεροχή."

Ουτε ψευτικες συγκρισεις γινονται, ουτε καμια ταση υπεροχης διεκδικουμε. Ειμαστε αυτοι που ειμαστε με τα θετικα και τα αρνητικα μας, οπως ολοι μας και ο καθενας κανει τον δικο του αγωνα καλυτερευσης σαν ανθρωπος , η ορθοδοξη θρησκεια παραμεινει αναλλοιωτη για χρονια, οσο και να προσπαθησαν να την καταστρεψουν δεν τα καταφεραν και ουτε προκειται, γι’ αυτο θα συνεχισω να βλεπω νεα παιδια στην εκκλησια ειτε αρεσει αυτο ειτε οχι.
Οποιος θελει το ακολουθει αυτο (οποιος θελει πισω μου ελθει) και οποιος θελει τραβαει το δρομο του. Μόνο........που στα δυσκολα χεχεχεχε (και το εχω δει αυτο μπροστα μου) τους αγίους, τον Χριστο και την Παναγια φωναζουμε. Ας το παιζουμε παλικαρια, ουτε το Βουδα ουτε το Μωαμεθ φωναζουμε σε πνιγμο ή σεισμο ή φωτια ή οτιδήποτε πιστευουμε δε πιστευουμε. Και αν ακομα εχουμε αποκυρήξει την ορθοδοξη πιστη, μολις καποιος δικος μας ανθρωπος πεθανει, παπα φωναζουμε να τον διαβασει (αληθεια γιατι ??????????? Αφου εχεις αποκυρηξει την ορθοδοξη πιστη, γιατι φωναζεις ιερεα ορθοδοξο να τον διαβασει. Μηπως κατι σε φοβιζει? )
 

ΚΙΜΩΝ
"επιστημονικες αναφορες για το θεμα γιογκας " (αν μου ζητησεις πηγες να στις στειλω)"
στείλε

unickvj

http://www.kyria.com/topics/spiritualformation/theologyspiritualissues/14.40.html
---------------------------------------------------------------------------------
http://www.opposingviews.com/i/yoga-meditation-in-severe-psychosis-autism
-----------------------------------------------------------------------------
http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/full/164/11/1761
--------------------------------------------------------------
http://www.visionandpsychosis.net/Kundalini_Yoga_Psychotic_Episode.htm
---------------------------------------------------------------------
http://www.jashow.org/Articles/new-age/NA1101W1.htm
-------------------------------------------------------
http://www.dci.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=334:what-yoga-really-is&catid=143&Itemid=36
(καθηγητής Johannes Aagaard: «η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με νέες αξίες, εξ-ινδουίζονται, και αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή τους».)
Encyclopedia of New Age Beliefs, ένθ. ανωτ., σελ. 390
------------------------------------------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=e0GFuVgNlYY&feature=related

---------------------------------------------------------------------
Yoga exercises are not recommended for children under 16
http://www.americanyogaassociation.org/general.html
-----------------------------------------------------------------------

Harper's Εγκυκλοπαίδεια Μυστικιστικών και Παραφυσικών Εμπειριών, ένθ.ανωτ., σελ. 101
Μεγάλο μέρος της συναφούς επιστημονικής έρευνας καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος που διαλογίζεται «διακινδυνεύει τη σωματική, διανοητική και πνευματική του υγεία».
Στους κινδύνους που κρύβει η γιόγκα αναφέρονται και «η υπερβολική εσωστρέφεια, πνευματικός ηδονισμός, παλινδρόμηση...και συναισθηματική καθήλωση στον Γκουρού».
Οι μελέτες των ειδικών, αλλά και οι μαρτυρίες ανθρώπων που έκαναν γιόγκα αναφέρουν,
συν τοις άλλοις, «συναισθηματικές διαταραχές, έντονα αισθήματα φόβου, κατάθλιψη, δραματικές αλλαγές στη διάθεση, έντονα ξεσπάσματα θυμού, πόνους, απώλεια της αίσθησης του σώματος, προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της λογικής...»

πηγες : http://www.alopsis.gr/alopsis/yioga.htm#_ednref78
-------------------------------------------------------------
Γράφει η πρώην θεραπεύτρια ρέικι Marcia Montenegro:
http://www.elladanews.gr/article/434721-sxetika-me-tin-apagoreysi-ton-enallaktikon-therapeion.html
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αν θες δες και αυτο θα σε ωφελησει μιας και μιλαει για ολα :
http://www.impantokratoros.gr/4DF7BBCF.el.aspx
------------------------


ΚΙΜΩΝ

Γεια σου unickvj.

Α. Καταρχήν θα απαντήσω στις παραθέσεις σου.

Β. Μετά θα δείξω ότι η άποψη της επιστήμης για τη γιόγκα είναι θετική.

Γ. Τέλος, θα αναλύσω τους λόγους για τους οποίους το χριστιανικό δόγμα καταφέρεται εναντίον άλλων θρησκειών και συστημάτων.

Α. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ




Ο καθηγητής Johannes Aagaard:
«Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με νέες αξίες, εξ-ινδουίζονται, και αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή τους».)»

Καταρχήν, γιατί ενθέτεις στη συζήτησή μας για επιστήμη, άτομα με τον τίτλο «καθηγητές», που τελικά, όταν το ψάξω (και ο αναγνώστης κανονικά δεν το ψάχνει), αποδεικνύονται θεολόγοι; http://www.cesnur.org/2007/aagaard.htm  Δεν είναι επιστημονικοί καθηγητές, είναι χριστιανοί πιστοί στη Βίβλο. Μα δεν είπαμε ότι θα βρούμε επιστημονικές αποδείξεις για την εγκυρότητα των χριστιανικών σας πεποιθήσεων ενάντια στη γιόγκα; Αυτές είναι οι αποδείξεις; Λουθηρανοί θεολόγοι «καθηγητές» που θεωρούν ότι οι άπιστοι θα πάνε στην Κόλαση;

Εν πάση περιπτώσει, ας απαντήσω στον κύριο "καθηγητή".

Από τα εκατοντάδες άτομα που έχουν περάσει από μένα και τους έχω διδάξει γιόγκα, κανένας δεν έχει "εξινδουιστεί". Ίσως μια γυναίκα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να ζωγραφίζει βυζαντινές αγιογραφίες, έχει αποκτήσει μια στενότερη σχέση με την Ινδία.

Αλλά αυτή την είχε από πριν.

Εγώ δίδαξα γιόγκα σε γυμναστήρια. Ελάχιστα ή καθόλου δεν έχω παρουσιάσει το πνευματικό μέρος της γιόγκα (π.χ. χορτοφαγία), έξω από αυτό που είναι έκδηλο από την ίδια την άσκηση. Σε άτομα που πηγαίνουν για γιόγκα σε "κέντρα γιόγκα", αυτό διαφέρει. Κάποιοι από αυτούς πηγαίνουν επειδή ψάχνουν μια εναλλακτική μορφή πνευματικότητας (δηλαδή άλλη απ' τη χριστιανική θρησκεία, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν τους τραβάει) και άλλοι πηγαίνουν απλώς για σωματική άσκηση, χαλάρωση και θέματα υγείας. Και οι δύο τύποι μαθητών εκτίθενται σε κάποιο βαθμό σε σύμβολα και κοσμοθεωρία που σχετίζεται με τις ανατολικές θρησκείες και τη Νέα Εποχή.

Αλλά το αν θα υιοθετήσουν οτιδήποτε και τι θα είναι αυτό, εξαρτάται από αυτούς. Τα άρθρα που μου έστειλες λένε ότι δεν είχαν εξαρχής την πρόθεση να αλλάξουν συνήθειες ή κοσμοθεωρία. Αυτό για κάποιους είναι αλήθεια (ειδικά για το γκρουπ που πάει όχι ψάχνοντας εναλλακτική πνευματικότητα αλλά απλά για χαλάρωση, άσκηση κλπ.) Αλλά δεν υπάρχει δολιότητα. Το ότι δεν ήξερα εγώ, πριν αρχίσω γιόγκα, ότι θα γίνω χορτοφάγος, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος με ανάγκασε ή με πλάνεψε για να το κάνω. Βρήκα ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου και το υιοθέτησα.

Τελικά, θέλουμε να ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία ή όχι;

Παραθέτεις:
Ο γκουρού Μουκτανάντα περιγράφει ως διαλογιστική εμπειρία του: «Ήμουν σε τρομακτική κατάσταση. Η αναπνοή μου άλλαξε, η κοιλιά μου γέμιζε με αέρα, όταν εισέπνεα η αναπνοή κρατιόταν μέσα μου. Το μυαλό μου είχε αρρωστήσει από το φόβο... αρχισα να βλέπω μικρά ανθρωπάκια και να παρακολουθώ την τρέλα μου. Το σώμα μου άρχισε να τινάζεται. Τώρα δεν ήμουν εγώ που διαλογιζόμουν. Ο διαλογισμός μού επιβαλλόταν... Έβλεπα το σώμα μου να καίγεται...» Μόλις τελείωσαν όλα ο Μουκτανάντα συμπέρανε ότι είχε φωτιστεί.40 Πολλές παρόμοιες μαρτυρίες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό που στη Δύση συχνά χαρακτηρίζεται ως «τρέλα, κατοχή από πνεύματα ή δαιμονοληψία» στην Ανατολή ορίζεται ως «φωτισμός».41 Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με την «αθώα» γιόγκα και κατέληξαν στην τρέλα και στο δαιμονισμό,42 σε επικοινωνίες με πνεύματα, που άλλοτε αναγνωρίζονται ως κακά, άλλοτε εκλαμβάνονται ως «θεοί» που «κατευθύνουν» τον οικοδεσπότη που τα «φιλοξενεί». Συχνά οι συνέπειες είναι τραγικές.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια λογική ως εξής:
Yπήρχε κάποτε ένα εβραιόπουλο που πίστευε ότι είναι ο Θεός. Ναι, πίστευε ότι είναι ο Θεός! Είχε αυτή τη σατανική φλέβα και την υπεροψία ήδη από την παιδική ηλικία. Αργότερα, όταν μεγάλωσε, πήγε στην έρημο και μίλησε με το "Θεό" του, που στην πραγματικότητα ήταν ο Σατανάς. Και αυτός του πρόσφερε τον κόσμο αν τον ακολουθούσε. Ο νέος φοβήθηκε και αρνήθηκε, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι είχε ήδη "προσβληθεί". ‘Οταν έφυγε από την έρημο, διαπίστωσε ότι ο Σατανάς τού είχε δώσει "δυνάμεις" και μπορούσε να κάνει θαύματα. Τα θαύματα συγκέντρωσαν γύρω του
μεγάλο αριθμό "πιστών" στους οποίους υποσχέθηκε μαγικές δυνάμεις - πάντα με τη βοήθεια του "Θεού" του. Τους υποσχέθηκε (τελευταίοι στίχοι κατά μάρκον Ευαγγελίου) ότι θα μπορούν να πίνουν δηλητήριο χωρίς να βλάπτονται, να πιάνουν δηλητηριώδη φίδια, να θεραπεύουν αγγίζοντας τους αρρώστους (και κλέβοντας όμως έτσι την ψυχή του αρρώστου για τον Κύριό του, τον Σατανά) και τους διέταξε να πάνε και να προσηλυτίσουν στην καινούργια "θρησκεία" του όλη την ανθρωπότητα. Αυτοί το έκαναν και, στη διαδικασία, έπνιξαν στο αίμα τον κόσμο τόσο στην καθολική Δύση όσο και στη βυζαντινή Ανατολή. Ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα έχουν αμύθητη περιουσία και συνεχίζουν να προσηλυτίζουν. Έτσι μπήκε ο Διάβολος στη ζωή μας.

Bλέπεις πώς το περιστατικό που περιγράφεται για τον Χριστό και τον Σατανά στην έρημο, το ερμήνευσα έτσι ώστε να ταιριάζει στους σκοπούς μου: ο Χριστός "πίστεψε" ότι ξεπέρασε τον Σατανά, ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Σατανάς ανέλαβε τα ηνία. ΝΟΜΙΣΕ ότι φωτίστηκε ή ότι επικοινώνησε με το Θεό, ενώ στην πραγματικότητα καταλήφθηκε από το διάβολο. Δίνοντας αυτή την ερμηνεία, δεν κάνω παρά ό,τι οι θεολόγοι στην περίπτωση του Μουκτανάντα - γιατί, αν το ψάξεις,  οι θεολόγοι John Ankerberg και John Weldon την έγραψαν την παράγραφο, και όχι επιστήμονας...
Τη λέξη "τρέλα" ο Μουκτανάντα εδώ τη χρησιμοποιεί μεταφορικά. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να είχε πει ο Χριστός για την "τρέλα" του όταν έβλεπε τα διάφορα οράματα που του έδειχνε ο Σατανάς, ή οι χριστιανοί ερημίτες σε σχέση με τα δικά τους οράματα, ιδίως όταν αυτά συνοδεύονται από ψυχολογική κρίση.

Έχεις ακούσει τι οράματα είχε δει ο ψυχίατρος Karl Jung, ένας από τους δημιουργούς της σύγγρονης ψυχοθεραπείας; Ο Γιουνγκ είχε διάφορες μυστικιστικές εμπειρίες, όπως ο Μουκτανάντα, και συνδέθηκε με ένα πνεύμα, τον Φιλήμονα/Αμπράξα. Ο Αμπράξας υπαγόρευσε στον Γιουνγκ τα ακόλουθα (κοίτα Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Abraxas#Carl_Jung_.28Seven_Sermons_to_the_Dead.29  ) :

Υπάρχει ένας Θεός για τον οποίο δεν γνωρίζετε τίποτα, γιατί η ανθρωπότητα τον έχει ξεχάσει. Ονομάζεται Αμπράξας. [...]
Ο Θεός-Ήλιος είναι η ζωή. Ο Διάβολος είναι ο θάνατος. Ο Αμπράξας είναι ετούτη η ευλογία και η κατάρα, που είναι συγχρόνως ζωή και θάνατος. Από τον Αμπράξας γεννιούνται η αλήθεια και το ψέμα, το καλό και το κακό, το φως και το σκότος που συνυπάρχουν στον ίδιο λόγο και στην ίδια πράξη.
Είναι γι’ αυτό που ο Αμπράξας είναι τρομερός.

Η θεωρία του Γιουνγκ για τη συνύπαρξη και ένωση των δύο πόλων της ψυχής, βγήκε από τέτοιες υπερβατικές εμπειρίες. Οι χριστιανοί, όπως μπορείς να δεις εδώ
http://www.psychoheresy-aware.org/jungleg.html
και εδώ
http://www.philipcoppens.com/jung.html ,

λένε ότι ήταν δαιμονισμένος. Αλλά αυτό είναι απλά μια ερμηνεία. Μπορείς να πεις ότι ο Μουκτανάντα δαιμονίστηκε και ΝΟΜΙΣΕ ότι είδε το φως μα ήταν μια πλάνη.

Κι εγώ μπορώ να πω ότι ο Χριστός δαιμονίστηκε στην έρημο κλπ, όπως περιέγραψα.

Με τα λόγια φτιάχνουμε ανώγια και κατώγια. Ο καθένας μπορεί με κατηγορίες να εκφράζει τις προκαταλήψεις, τις προτιμήσεις και τους ίδιους του τους φόβους.

Αλλά γνωρίζεις; Όχι. Ακόμα κι ένα παπαγαλάκι μπορεί να λέει ό,τι λέει η Βίβλος.

Στη συνέχεια θα ξαναπιάσω αυτή την παράγραφο και άλλα παρόμοια περιστατικά που παραθέτεις, και θα δεις τι λένε ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ για τέτοιου είδους εμπειρίες.
-----------

Ένας άλλος σύνδεσμος που μου έστειλες, πάλι από θεολόγο, είναι ο http://www.jashow.org/Articles/new-age/NA1101W1.htm  , στον οποίο ο Ankerberg περιγράφει την περίπτωση της Christina Gorf, την οποία παρουσιάζει ως μια συνηθισμένη νοικοκυρά:

"Σκεφτείτε την περίπτωση της Christina Grof, που, πριν αρχίσει γιόγκα, ήταν μια συνηθισμένη νοικοκυρά, με συνηθισμένα σχέδια για τη ζωή της. Άρχισε γιόγκα τελείως ανύποπτα ως μια πρακτική που θα την βοηθούσε σωματικά στην εγκυμοσύνη της. [...] Βρήκε τον εαυτό της να μετασχηματίζεται από μια συντηρητική νοικοκυρά σε μια ηγέτιδα της Νέας Εποχής μέσω της Χάθα Γιόγκα. Το μόνο που έκανε ήταν να μπει σε μια τάξη γιόγκα και όλα επακολούθησαν.»

Στην πραγματικότητα, η "συντηρητική νοικοκυρά" είναι μια ψυχοθεραπεύτρια, ψυχολόγος της υπερπροσωπικής ψυχολογίας, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Υπερπροσωπικής Ένωσης (ΙΤΑ). Στη Wikipedia υπάρχουν πολλές αναφορές σε αυτήν, γιατί έχει κάνει πολλή δουλειά στο χώρο της υπερπροσωπικής ψυχολογίας. Δεν πρόκειται για μια "νοικοκυρά" που παρασύρθηκε από έναν τρελό γκουρού, αλλά για ένα πολύ μορφωμένο και δημιουργικό άτομο που έχει πολύ καλή φήμη μέσα στο χώρο της υπερπροσωπικής ψυχολογίας. Είναι ζωγράφος, έχει κάνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, έχει εκδώσει αμέτρητα βιβλία και έχει μιλήσει πολλάκις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Αν ήταν λόγω της γιόγκα που τα έκανε όλα αυτά, δεν θα σήμαινε αυτό κάτι καλό για τη γιόγκα; Θα έπρεπε να θρηνούμε γιατί δεν έμεινε μια "συντηρητική" [μέτρια και χριστιανή] νοικοκυρά, που είχε "τα συνηθισμένα σχέδια για τη ζωή της";
Αυτό που  η ίδια η Grofπεριγράφει (στην ίδια ιστοσελίδα του θεολόγου) είναι ότι, ήδη πριν κάνει γιόγκα, απλά και μόνο με τις βαθιές αναπνοές που τις είχαν διδάξει οι μαίες για ανώδυνο τοκετό, είχε την εμπειρία της "κουνταλίνι" (ψυχοπνευματική ενέργεια μέσα στο σώμα). Το ίδιο επαναλήφθηκε και στο δεύτερο παιδί της. Ήταν μόνο μετά από αυτά που άρχισε γιόγκα. [Μετά που θα σου παρουσιάσω τα επιστημονικά συγγράμματα, θα δεις ότι σε πολλούς ανθρώπους η ενέργεια αφυπνίζεται από μόνη της, και η Grof ήταν προφανώς μια τέτοια. Δεν συμβαίνει σε όλους μέσα από τη γιόγκα. Εγώ έχω μια γνωστή στην Κρήτη που έχει αφυπνισμένη την ενέργεια και μπορεί να βλέπει στον κόσμο της ψυχής, συμπεριλαμβανομένων και των πνευμάτων (άυλων ψυχών). Αλλά αυτό δεν έγινε μέσα από τη γιόγκα. Είναι γυμνάστρια.
Εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι απαγορεύονται οι βαθιές αναπνοές, απαγορεύεται η γυμναστική, απαγορεύεται αυτό και το άλλο, γιατί μπορεί να αφυπνιστεί η ίδια σου η ενέργεια. Μπορεί ο άνθρωπος να κρύβεται από τον εαυτό του;]


Όταν η Grof μίλησε για την κουνταλίνι, δεν προσπάθησε να δείξει το μαύρο ως άσπρο
- όπως ισχυρίζεται ο θεολόγος σας, ο οποίος λέει:

«Η επανερμηνεία εκ μέρους της των παθολογικών φαινομένων που δημιουργούνται από τις μυστικιστικές πρακτικές και η παρουσίασή τους ως μιας μετασχηματιστικής πνευματικότητας, όχι μόνο βοηθάει να ενδυναμωθεί και να δικαιολογηθεί ο μυστικισμός αλλά επίσης σταματά αποτελεσματικά την κατανόηση της κατάστασης όπως έχει πραγματικά. Για παράδειγμα, στην κουνταλίνι γιόγκα, τα συμπτώματα της ψύχωσης και του δαιμονισμού βολικά επανερμηνεύονται ως εκδηλώσεις μιας "ανώτερης" ή θεϊκής συνειδητότητας.»
Their reinterpretation of the pathological phenomena induced by occult practice—as a positive transforming spirituality (a spiritual "emergence")—not only helps undergird and legitimize the occult, but it also effectively inhibits discernment of the true issues involved. For example, in the case of kundalini yoga, symptoms of mental illness and demonization are gratuitously redefined as emerging manifestations of "higher" or divine consciousness.

Το θέμα της κουνταλίνι είναι γνωστό στην υπερπροσωπική ψυχολογία. Είναι οι χριστιανοί θεολόγοι που παίρνουν ένα απομονωμένο σημείο, δηλαδή ότι όταν αφυπνιστεί η πνευματική ενέργεια στο άτομο, αυτό μπορεί να δει δαίμονες, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να δεχθεί επιθέσεις από αυτούς (αλλά αυτό γίνεται και με τους χριστιανούς ασκητές), για να ισχυριστούν ότι η ενέργεια είναι "δαιμονική".
Αυτό που σε κάνει να βλέπεις δεν είναι δαιμονικό. Βλέπεις τους αγίους, βλέπεις τους δαίμονες. Μπορεί να δεχτείς τις ευλογίες των αγίων, αλλά και επιθέσεις από τους δαίμονες. Αυτά συμβαίνουν σε όλους τους μυστικιστές, και στους χριστιανούς επίσης. Η Grof είναι ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό άτομο με φήμη στην υπερπροσωπική ψυχολογία και την πνευματική κοινότητα. Κι υπάρχουν ένα σωρό σαν κι αυτή, άτομα ευτυχισμένα που έχουν αφυπνίσει την πνευματική τους ενέργεια (π.χ. κοίτα το ντοκιμαντέρ http://www.youtube.com/watch?v=ixJRwAeZqQU , το οποίο δείχνει διάφορα άτομα που έχουν αφυπνίσει την ενέργεια μέσα από πολυετή εντατικό διαλογισμό, να μιλάνε για τα οφέλη και την ψυχική πλήρωση που έφερε στη ζωή τους.).
Εσύ ποιος είσαι που θα πεις ότι η ενέργειά τους είναι δαιμονική; Τι σημαίνει "δαιμονική ενέργεια"; Αυτό είναι θεολογικός όρος. Η ενέργεια είναι αυτό που σε κάνει να βλέπεις. Το δαιμονικό στοιχείο σχετίζεται με τις επιλογές σου και μόνο. Μπορείς να αποδείξεις σε επιστημονική ή πρακτική βάση ότι οι άνθρωποι αυτοί καταστρέφονται στη ζωή τους ή είναι δαιμονισμένοι; Όχι. Η ενέργεια της κουνταλίνι είναι το αντικείμενο επιστημονικών ερευνών. Βλέποντας το πώς η ενέργεια λειτουργεί, τι εμπειρίες δίνει στον άνθρωπο και πώς τον προάγει στη ζωή του, οι επιστήμονες που την διερεύνησαν είπαν τα εξής:

 Wilipedia, «Kundalini syndrome» http://en.wikipedia.org/wiki/Kundalini_syndrome

Το «σύνδρομο της Κουνταλίνι»
Το «σύνδρομο της Κουνταλίνι» είναι μια ομάδα αισθητικών, κινητικών, νοητικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με κάποιους συγγραφείς σε αυτό το πεδίο, που αναφέρεται κυρίως από ανθρώπους που βίωσαν μια μεταθανάτια εμπειρίαˑ έχει επίσης αποδοθεί στους ασκουμένους στη γιόγκα και στο διαλογισμό. Ερευνητές στα πεδία της ψυχιατρικής, υπερπροσωπικής ψυχολογίας και μεταθανάτιων εμπειριών, περιγράφουν ένα πολύπλοκο μοτίβο από αισθητικά, κινητικά, νοητικά και συναισθηματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την έννοια της κουνταλίνι, τα οποία μερικές φορές αποκαλούνται «το σύνδρομο της κουνταλίνι». Αυτή η ψυχο-πνευματική και μετασχηματιστική εμπειρία πιστεύεται ότι συμβαίνει ως αποτέλεσμα μιας μεταθανάτιας εμπειρίας ή ως αποτέλεσμα μακρόχρονων κι εντατικών πνευματικών / διαλογιστικών πρακτικών, όπως ασκούνται σε κάποια υποπεδία διαλογισμού ή γιόγκα. Άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να εγείρουν αυτή τη συμπτωματολογία περιλαμβάνουν έντονες προσωπικές κρίσεις ή εμπειρίες. Σύμφωνα με συγγραφείς στην υπερπροσωπική ψυχολογία, η διαδικασία δεν είναι πάντα ξαφνική και δραματική, μπορεί επίσης να αρχίσει αργά και να μεγαλώσει σταδιακά με τον καιρό. Αν τα συνοδευτικά συμπτώματα εκδιπλωθούν με ένα έντονο τρόπο που φέρει τον διαλογιζόμενο εκτός ισορροπίας, η διαδικασία συνήθως ωχαρακτηρίζεται ως «πνευματική κρίση» (Spiritual emergency).

Τα παρακάτω από τη σελίδα http://din.nu/ICDspirit.htm
Dinu Stefan Teodorescu, κλινικός ψυχολόγος, Sykehuset Innlandet, University of Oslo
Η πνευματική κρίση και τα είδη της
Ο όρος «πνευματική κρίση» (Spiritual emergency) αναφέρεται σε «δραματικές εμπειρίες και ασυνήθιστες νοητικές καταστάσεις τις οποίες η παραδοσιακή ψυχιατρική διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει ως νοητική διαταραχή και που στην πραγματικότητα είναι κρίσεις προσωπικού μετασχηματισμού». Τέτοια επεισόδια έχουν περιγραφεί στην ιερή λογοτεχνία όλων των εποχών ως αποτέλεσμα διαλογιστικών πρακτικών και ως ορόσημα εξέλιξης στη μυστικιστική ατραπό.
Οι πνευματικές κρίσεις (spiritual emergencies) έχουν αναγνωριστεί από τις πνευματικές παραδόσεις τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής μέσα στους αιώνες και έχουν περιγραφεί σε σημαντικά πνευματικά βιβλία, όπως το βιβλίο του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού «Η σκοτεινή νύχτα της ψυχής». Ως ένα είδος «πνευματικής κρίσεως» η ινδική πνευματική παράδοση έχει περιγράψει ένα φαινόμενο που λέγεται κουνταλίνι, στις περιπτώσεις που εγείρονται ισχυρές εμπειρίες που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να μοιάζουν με τις εμπειρίες που υπάρχουν σε ψυχωτικές καταστάσεις.
Τη δεκαετία του ’80 η ψυχολόγος Christina Grof ίδρυσε το Δίκτυο Πνευματικών Κρίσεων, μια διεθνή οργάνωση αφιερωμένη στην υποστήριξη ατόμων που περνάνε από πνευματικές κρίσεις, μέσα από την παροχή σε αυτούς πληροφοριών που σχετίζονται με τις διαδικασίες των πνευματικών κρίσεων, καθώς και πληροφοριών για εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με την παραδοσιακή (φαρμακευτική) αντιμετώπιση.
Υπάρχουν διάφορα είδη πνευματικών κρίσεων: σαμανική κρίση, αφύπνιση της κουνταλίνι, επεισόδια ενοποιημένης εμπειρίας (βιώματα κορυφής – peak experiences), ψυχολογική ανανέωση μέσω επιστροφής στο κέντρο, κρίσεις ψυχικού ανοίγματος, εμπειρίες προηγούμενων ζωών, επαφές με πνεύματα-οδηγούς και τσάνελινγκ, μεταθανάτιες εμπειρίες, βιώματα στενών επαφών με ιπτάμενους δίσκους, δαιμονικές επιθέσεις, άνοιγμα στο μύθο της ζωής, αναδυόμενα καρμικά μοτίβα.

Πνευματική κρίση – το είδος «αφύπνιση της κουνταλίνι»
Ένα από τα γνωστότερα είδη πνευματικών κρίσεων είναι η αφύπνιση της κουνταλίνι, η οποία είναι ευρέως γνωστή στην ινδική πνευματική παράδοση.
Μερικοί δυτικοί ερευνητές έχουν ερευνήσει κάποιες από τις σωματικές επιδράσεις της αφύπνισης της κουνταλίνι στον οργανισμό και έχουν βρει στοιχεία για μια τέτοια σχέση. Το επιστημονικό ενδιαφέρον για την έρευνα στην κουνταλίνι είναι μέρος ενός γενικότερου ενδιαφέροντος των δυτικών επιστημόνων για την έρευνα στην πνευματικότητα, τις θρησκευτικές εμπειρίες, το διαλογισμό και τις μυστικιστικές καταστάσεις.
Ο ιατρός Lee Sannella ήταν ένας από τους πρώτους που πρότεινε μια κατάταξη των συμπτωμάτων της κουνταλίνι και τα κατέταξε σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: κινητικά (πχ αυτόματες σωματικές κινήσεις και στάσεις, ασυνήθιστα μοτίβα αναπνοής) [Εδώ περιλαμβάνεται η δυσκολία αναπνοής του Μουκτανάντα, την οποία παρέθεσες], αισθητικά (εσωτερικές αισθήσεις όπως φώτα και ήχους, κρύο και ζέστη) [εδώ περιλαμβάνονται τα  οράματα που παρέθεσες ότι έβλεπε ο Μουκτανάντα - αλλά οράματα βλέπουν βέβαια και οι χριστιανοί μυστικιστές] , ερμηνευτικά (π.χ. ασυνήθιστα ή ακραία συναισθήματα) [αυτές τις κρίσεις τις περνούν όλοι όσοι κάνουν ασκητισμό ή εντατική πνευματική πρακτική σε οποιαδήποτε μορφή] και μη-οργανισμικά (π.χ. εξωσωματικές εμπειρίες και παραψυχική αντίληψη).

Από τη Wikepedia, «Physio-kundalini syndrome», σελίδα http://en.wikipedia.org/wiki/Physio-kundalini_syndrome#Mistaken_psychiatricization_of_spiritual_experiences  
Οι ερευνητές που σχετίζονται με τα πεδία της υπερπροσωπικής ψυχολογίας και των επιθανάτιων εμπειριών έχουν προτείνει κάποια κοινά κριτήρια για την περιγραφή των συμπτωμάτων της κουνταλίνι, το πιο κοινό χαρακτηριστικό των οποίων (κριτηρίων) είναι μια αίσθηση ενέργειας ή θερμότητας που ανεβαίνει γρήγορα από τη σπονδυλική στήλη.
Σύμφωνα με τον [ψυχολόγο] Kason και άλλους, η αφύπνιση της ενέργειας τής κουνταλίνι μπορεί να έχει παρενέργειες, και μια τέτοια αφύπνιση μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να παρουσιαστεί ως πνευματικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την υπερπροσωπική ψυχολογία, η αφύπνιση της ενέργειας της κουνταλίνι συνοδεύεται από αλλαγές στη φυσιολογία και στη συνειδητότητα, τις οποίες μπορούμε να κατανοήσουμε μέσω του ινδουιστικού συστήματος των τσάκρα (ενεργειακών κέντρων στο σώμα). Η γνώση των τσάκρα μπορεί γι’ αυτό να βοηθήσει στην ερμηνεία των συμπτωμάτων. Η επίσκεψη σε έναν δάσκαλο διαλογισμού που δεν είναι εκπαιδευμένος στις τεχνικές της κουνταλίνι και που δεν έχει βαθιά και ουσιαστική γνώση αυτών, ή σε έναν ψυχίατρο, γιατρό ή θεραπευτή που δεν γνωρίζει για αυτή τη διαδικασία, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε σύγχυση και παρανόηση. [...]Αν και τα συμπτώματα μερικές φορές μπορεί να είναι δραματικά και προβληματικά, ψυχολόγοι όπως ο Sovatsky και ο Greyson τείνουν να ερμηνεύουν την εκδιπλωνόμενη συμπτωματολογία ως, στο μεγαλύτερο μέρος της, μια μη παθολογική διαδικασία πνευματικής ωρίμανσης, σημαντική για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τον Scotton, τα συμπτώματα της κουνταλίνι μπορεί να συνδέονται με ψυχοπαθολογία ή μπορεί και όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να αναχθούν σε αυτήν. Πιστεύει ότι είναι σημαντικό να ξεχωρίζει κανείς μεταξύ των χαρακτηριστικών σημαδιών της κουνταλίνι και των παθολογικών συμπτωμάτων, και να μη χρησιμοποιούνται τα σημάδια της κουνταλίνι για μια διάγνωση παθολογίας. Άλλοι ψυχολόγοι, όπως ο Kason, τείνουν να βλέπουν το όλο φάσμα της διαδικασίας,
[δηλαδή μαζί και τα συμπτώματα που αυτή περιλαμβάνει] ως καταλήγοντα σε ένα «ψυχο-πνευματικό καθάρισμα σπιτιού».

Υπάρχουν επιστήμονες που είναι υλιστές. Αυτοί δεν δέχονται ότι οι εμπειρίες που δεν προέρχονται από την ύλη είναι έγκυρες. Τις θεωρούν ψευδαίσθηση και πλάνη και πιστεύουν ότι είσαι εξ ορισμού τρελός αν έχεις τέτοιες.
Φυσικά, αν και σας αρέσει να παραθέτετε αυτούς τους ψυχιάτρους, αυτοί είναι εναντίον και των χριστιανών, γιατί κι οι χριστιανοί μυστικιστές βιώνουν τέτοιες εμπειρίες. (Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που πάνε στην εκκλησία για να κοινωνήσουν. Αναφέρομαι σε μυστικιστές, ανθρώπους που τα ρισκάρουν όλα για να μπούνε στον παράδεισο ενώ βρίσκονται ακόμα στη σάρκα – καθώς το τι θα συμβεί μετά το θάνατο, κανείς δεν το ξέρει, όλο κι όλο αυτό που έχουμε είναι το τώρα). Επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πως κι εσείς έχετε μυστικιστές και πως βιώνετε κι εσείς όλων των ειδών τις μυστικιστικές εμπειρίες, να μια αναφορά από την Wikipedia:

Από την Wikipedia, Χριστιανικός Μυστικισμός (Christian Mysticism)http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_mysticism#Jesus_and_the_Apostles

[Στη σελίδα αυτή έχει και μια λίστα από διάφορους χριστιανούς μυστικιστές, καταταγμένους ανάλογα με την υποδιαίρεση του χριστιανισμού στην οποία ανήκουν (ναι, υπάρχουν και άλλοι χριστιανοί εκτός από τους «ορθοδόξους», κι ας αποκαλείτε εσείς τους άλλους «πρωτεστάντες» και «καθολικούς», και μόνο τον εαυτό σας «χριστιανούς», όπως στο παρακάτω κομμάτι που μου έστειλες:
«Αυτός ο τρόπος αναίρεσης, ξεκίνησε από ημιμαθείς Προτεστάντες, και πέρασε σε Χριστιανούς που δεν γνωρίζουν την πίστη τους. Έτσι ώστε σήμερα, από κοινού, Προτεστάντες και άσχετοι Χριστιανοί, να τον παπαγαλίζουν.»
Προτεστάντες και χριστιανοί; Μπα; Οι προτεστάντες δεν είναι χριστιανοί; Ποιους εννοείτε όταν λέτε «χριστιανοί»; Μήπως –λέω μήπως- εσάς τους ίδιους;

Να λοιπόν η σελίδα της Wikipedia για τον Χριστιανικό Μυστικισμό:

Ασκητικές πρακτικές
Πολλοί μυστικιστές [...] πειθάρχησαν τα σώματά τους με δραστηριότητες που ποίκιλλαν από τη νηστεία και έλλειψη ύπνου μέχρι πιο ακραίες μορφές όπως η αυτομαστίγωση.

Αισθητηριακές εμπειρίες
Πολλοί μυστικιστές βιώνουν οράματα. Αλλά συμβαίνουν και άλλες αισθητηριακές εμπειρίες. Για παράδειγμα, ο Richard Rolle άκουσε ουράνια μουσική και ένιωσε μια φωτιά στο στήθος του.

Έκσταση
Η έκσταση είναι κοινή για πολλούς μυστικιστές, όπως η Τερέζα της Αβίλα, η εμπειρία της οποίας αποθανατίστηκε στο άγαλμα «Έκσταση της Αγίας Τερέζας», του Μπερνίνι.

Σωματικοί μετασχηματισμοί
Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα μυστικιστικού σωματικού μετασχηματισμού είναι η εμφάνιση των στιγμάτων στο σώμα του μυστικιστή, όπως αυτά που δέχτηκε ο Φραγκίσκος της Ασίζης. Αλλά και άλλοι μετασχηματισμοί είναι δυνατοί, όπως το άρωμα της αγιότητας που συνοδεύει το σώμα του νεκρού μυστικιστή, πχ της Τερέζας της Αβίλα και της Θηρεσίας της Liseaux.

Θαύματα
Μερικοί μυστικιστές λέγεται ότι μπορούσαν να κάνουν θαύματα. [...]

----------------------------